OPINII  »  EDITORIAL

Dacă Ianis Hagi da, el de ce nu?

Adrian Duță
Adrian Duță

Articol de - Publicat luni, 30 septembrie 2024, 09:20 / Actualizat luni, 30 septembrie 2024 10:06

Se apropie meciurile echipei naționale din etapele #3 și #4 din Liga Națiunilor, iar selecționerul Mircea Lucescu trebuie să anunțe în curând lista jucătorilor convocați. Momentan, știm doar numele de pe lista preliminară a stranierilor, iar acolo se regăsește Ianis Hagi.

Sunt șanse ca jucătorul de la Rangers B să fie păstrat în lotul final, deși el joacă într-o competiție de amatori, pentru echipa a doua a clubul din Glasgow. Ianis Hagi a fost chemat și la acțiunea precedentă, pentru meciurile cu Kosovo, scor 3-0, și Lituania, scor 3-1, deși nu evolua la echipa scoțiană pregătită de Philippe Clement.

Ianis e chemat la națională pentru postul de extremă dreapta, el e în general varianta de rezervă pentru Dennis Man, cel mai bun jucător român în 2024. Pentru că la postul de titular nu poate emite nimeni pretenții în fața lui Man în acest moment, oare nu există o variantă mai bună decât Hagi pentru varianta a doua de extremă dreapta?

Dacă Ianis Hagi da, Alex Băluță de ce nu?

În contextul în care Ianis Hagi are loc la națională, de ce nu ar avea și Alexandru Băluță? Forma de moment l-ar recomanda pe jucătorul de la FCSB, care în ultimele 5 meciuri are 5 contribuții decisive la goluri, deși media lui de minute e de 47 per meci.

Băluță are 3 goluri și două pase decisive în ultimele 5 partide disputate, în meciul cu Sepsi i-a centrat decisiv lui Florin Tănase, care a marcat cu capul singurul gol al duelului. Anterior, el a intrat de pe bancă și a dat un assist cu RFS, scor 4-1, în Europa League.

Dacă Ianis Hagi da, el de ce nu?
Alex Băluță, în momentul centrării pentru Florin Tănase, în meciul Sepsi - FCSB 0-1/ foto Cristi Preda (GSP)

Iar de marcat a făcut-o cu UTA, 2-0, CFR Cluj, 2-2, și Petrolul, 1-1. Alexandru Băluță nu a mai jucat la națională din iunie 2021, dar asta nu pare a fi un impediment pentru Mircea Lucescu, care l-a convocat pe Chipciu după o pauză de 5 ani.

Constant în sezonul trecut și unul dintre cei mai importanți jucători de la FCSB în campania de titlu, Băluță a fost mereu omul din umbra starurilor Darius Olaru și Florinel Coman, ignorat inclusiv de Edi Iordănescu, fostul selecționer.

Acum, aflat în cea mai bună formă din acest an, decisiv pe tabelă în 5 meciuri consecutive, Băluță ar putea reprezenta o variantă de rezervă pentru Dennis Man la echipa națională. Poate nu varianta ideală, dar una mai îndreptățită decât Ianis Hagi.

România va juca în Cipru, pe 12 octombrie, și acasă cu Lituania, pe 15 octombrie, în Liga Națiunilor.

Citește și:
Mititelu îl dă afară pe Croitoru și a ales noul antrenor!
Liga 2
Mititelu îl dă afară pe Croitoru și a ales noul antrenor!
Ioan Varga a răbufnit la adresa jucătorilor lui CFR Cluj într-o discuție cu GSP: „Le dai bani și își bat joc de tine?!” » Anunță o măsură extraordinară: „Vom cumpăra o tehnologie din care să aflăm dacă jucătorii pierd nopțile”
Superliga
Ioan Varga a răbufnit la adresa jucătorilor lui CFR Cluj într-o discuție cu GSP: „Le dai bani și își bat joc de tine?!” » Anunță o măsură extraordinară: „Vom cumpăra o tehnologie din care să aflăm dacă jucătorii pierd nopțile”
Marius Șumudică pregătește „bomba”: Denis Drăguș la Rapid! „Cu siguranță i-ar plăcea să lucreze cu mine!”
Superliga
Marius Șumudică pregătește „bomba”: Denis Drăguș la Rapid! „Cu siguranță i-ar plăcea să lucreze cu mine!”

Comentarii (27)
In_my_opinion
In_my_opinion  •  30 Septembrie 2024, 14:17

Mai terminati odata cu laudele pentru un jucator dupa un gol sau o pasă frumoasa...Nici nu ti-ai șters cașul de la gura si ii dai lectii de selectie lui Mircea Lucescu!? Lăsati-l in pace sa convoace pe cine vrea/ crede de cuvinta si vom judeca rezultatul la sfarsit... Fiecare jurnalist are cate un jucator care crede ca e bun de nationala...Nu ati dat in viata voastra cu piciorul in minge dar dati lectii de fotbal profesionistilor. Fi-mi-ar sila!

observator_federal
observator_federal  •  30 Septembrie 2024, 13:41
Postat de godot pe 30 Septembrie 2024, 10:53

Alex Mățan are vreo 40 de meciuri jucate anul ăsta calendaristic într-un campionat mai bun și ca cel român și ca cel scoțian, și nu a fost nici măcar în lotul lărgit. Jucător campion al MLS, care a jucat orice post de la mijloc în față, tehnic, explozie, frâne, efort. Nu e piticania aia vreo lumină, dar față de alții, și mai față de unul ca Ianis, care a ajuns la aproape 50 de meciuri la națională, din care trei sferturi prin milă și pomană...

Băi să fie, ați descoperit și voi acum MLS-ul, de când stirile cu Mățan (apropo, el are în total 111 meciuri jucate la Columbus Ohio cu 4 goluri și 16 assisturi în toate competițiile) . Dar când nașul (la propriu!) și deschizătorul lui de drum Alex Mitriță, făcea show la New York City FC (49 meciuri, 18 goluri și 7 assisturi), toți iexperții noștri virtuali selecționeri de conjunctură strâmbau din nas că acolo e un fotbal slab - de parcă sumele considerabile care se învârt în soccerul american si fotbaliștii adunați din toată lumea dar mai ales din America latină (cu Brazilia, Argentina, Mexic etc.) ar fi lipsiți de valoare. Pe bune, la ce mai vorbiți despre Băluță sau Mățan când îl avem, din fericire, pe Mitriță?

ValikosCealapas
ValikosCealapas  •  30 Septembrie 2024, 12:48

Vezi că jucăm în Lituania! Te-a zăpăcit mirosul de brânză de pe lângă stână sau băluță dă din portofel să prindă ceva în golf?

Vezi toate comentariile (27)
Comentează