Articol de Sebastian Culea - Publicat marti, 26 noiembrie 2024 14:58 / Actualizat marti, 26 noiembrie 2024 15:26
Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a cerut miniștrilor sportului din UE să protejeze modelul sportiv european, bazat pe „competiții deschise, merit sportiv și solidaritate financiară”.
Aleksander Ceferin, 57 de ani, a subliniat necesitatea unor acțiuni concrete pentru a apăra modelul sportiv european printr-un discurs la Bruxelles în fața reprezentanților celor 27 de state membre ale UE.
„De 70 de ani, modelul sportiv european se bazează pe principii de competiții deschise, promovare și retrogradare bazate pe meritele sportive, solidaritate financiară și recunoașterea impactului social al sportului, principii care au ghidat UEFA de la înființarea sa", a explicat acesta.
În discursul său, președintele UEFA a încurajat Comisia Europeană să ia măsuri concrete care vizează protejarea modelului de „cei care încearcă să-l distrugă pentru propriile lor interese și câștiguri egoiste.”
Fotbalul european este una dintre cele mai mari povești de succes ale Europei. Este puternic și rezistent. Avem cele mai populare competiții, cluburi și jucători – iubiți și urmăriți de fani din întreaga lume.
- Aleksander Ceferin
„Guvernele naționale joacă un rol vital în acest efort și asigură că orice comunitate beneficiază de facilități sportive și că valorile incluziunii și participării sunt susținute în întreaga societate. Sportul nu este un activ de vânzare la licitație. Fotbalul nu este un produs. Întrebați orice fan și vă vor spune!”, a completat Ceferin.
Aleksander Ceferin: „Competițiile nu sunt despre profit”
Totodată, președintele UEFA a invocat misiunea non-profit a UEFA care ar sta la baza sportului european: „Competițiile noastre de top nu sunt despre a face profit. Ele sunt despre solidaritate, redistribuție și dezvoltare. Acestea nu sunt cuvinte la modă.
Solidaritatea nu este caritate. Pentru UEFA, solidaritatea este rațiunea noastră de a exista. UEFA este non-profit. Redistribuim 97% din câștigurile noastre nete înapoi în fotbal. Da, 97%! Ce rămâne este folosit pentru a acoperi costurile și a susține domenii esențiale ale sportului – fotbalul feminin, tineretul și futsalul. Și când facem mai mulți bani, dăm mai mulți bani. Cine altcineva face asta?”.