Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 29 noiembrie 2024 14:44 / Actualizat vineri, 29 noiembrie 2024 16:27
Portretul lui Diego Armando Maradona, a cărui a patra aniversare a dispariției sale a fost luni, s-a situat anul trecut peste ruinele Pompeiului ca număr de vizitatori, dintre cei trecuți prin orașul Napoli!
Potrivit Il Sole 24 Ore, care a colectat estimările făcute de agențiile de turism, anul trecut au fost peste 6 milioane de persoane care au văzut opera care îl reprezintă pe starul argentinian.
Popularitatea zonei este certificată și de creșterea activităților economice pe kilometrul pătrat: +6,5% față de 2021, conform Unionecamere/Infocamere.
6milioane de turiști au vizitat simbolul orașului, „altarul” dedicat lui Diego Armando Maradona, cu care Napoli a cucerit două scudetti
Muralul, situat în Via Emanuele de Deo și creat de Mauro Filardi în 1990, a fost întotdeauna un „lăcaș” de cult pentru tifosii echipei azzurra.
Dar de la moartea lui „Il Pibe de Oro” în 2020, acesta a devenit o adevărată atracție pentru vizitatorii din întreaga lume. Fanii fotbalului și nu numai.
„A întrecut Colosseumul, cum îl marca Gentile pe Maradona!”
„Cine și-ar imaginat că, după 34 de ani de când Mario Filardi a realizat muralul reprezentând un Diego Maradona uriaș, opera acestuia va depăși Colosseumul, așa cum Claudio Gentile își marcase idolul în 1982.
Pictura a devenit al doilea cel mai vizitat «monument» din Italia, după Colosseum și înaintea săpăturilor de la Pompei”, scrie astăzi Gazzetta dello Sport.
Toată lumea aduce flori și omagii, face fotografii cu peretele lui Maradona, ca și cum ar fi mausoleu în aer liber. În schimb, e doar o pictură murală, în care reprezentarea lui Maradona a căpătat forță și magie, transformându-se într-o icoană
La Gazzetta dello Sport, cotidian italian
„Așa-zisul lăcaș de cult a devenit altar de un realism magic”
La muralul aflat în Cartierul Spaniol din Napoli, suporterii au organizat o demonstrație spontană și au mers să pună flori sub el în ziua în care s-a aflat că idolul orașului s-a prăpădit!
„S-a ajuns până în punctul din a face din el chiar loc de reculegere. Chestii de realism magic. Atât de mult încât acum există mai mult Diego Armando Maradona în oraș decât era înainte. Când trăia și juca, ieșea în oraș și făcea și scufundări în mare”, mai scrie cotidianul roz.
Colosseumul și orașul Pompei sunt printre cele mai mari opere de artă din istoria omenirii. Asta în timp ce pictura murală ce îl înfățișează pe unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, devenit însuși operă de artă, e un altar păgân devenit un adevărat loc de cult.
Lumea venea înainte pentru Vezuviu, Goethe, Shelley ori Dickens, acum i se închină la Napoli lui Diego Maradona!
De-a lungul timpului, lumea venea să viziteze Napoli pentru Vezuviu, dar și pentru Goethe, Mary Shelley, Charles Dickens sau Thomas Bernhard.
Străinii devin napolitani prin botezul lor la vizitarea muralului. Un fenomen de osmoză imediată începe adesea pe drumul spre portretul pictat pe zid. Comuniunea are loc în fața icoanei maradoniene, care a devenit un loc de cult, unde spațiul, timpul și istoria se anulează reciproc
La Gazzetta dello Sport, cotidian italian
Muralul s-a deteriorat curând, fiind restaurat de două ori!
Iată, în final, câteva detalii despre istoria operei de artă. Muralul lui Maradona din Quartieri Spagnoli, situat pe Via Emanuele De Deo, a fost realizat în 1990, anul în care Napoli a câștigat al doilea titlu. Creatorul picturii este Mario Filardi, un tânăr artist (avea 23 de ani la acea vreme) care locuia în zonă.
A avut nevoie de trei zile și două nopți pentru a o realiza și a profitat de ajutorul comunității, care a organizat o colectă. Lucrarea s-a deteriorat rapid însă, iar în 1998 o fereastră a fost deschisă chiar în fața lui Diego.
O primă restaurare a avut loc în 2016 și o a doua în 2017, când fața lui Diego Armando Maradona a fost refăcută, pentru a arăta în stadiul actual.