GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  INEDIT

Jucau cu mingi din vezică de porc și alungau vacile și oile de pe teren » Foot Ball Club, povestea primei echipe de fotbal din lume

Meci de fotbal în Edinburgh, 1841
Meci de fotbal în Edinburgh, 1841

Articol de - Publicat joi, 12 decembrie 2024, 14:41 / Actualizat joi, 12 decembrie 2024 15:07

Pe 11 decembrie 2024 s-au împlinit 200 de ani de la înființarea primului club de fotbal din lume, opera unui puști în vârstă de 17 ani.

Edinburgh, Scoția era locul de origine al echipei care purta, pur și simplu, numele Foot Ball Club. Cum orice început e greu, primul club din lume s-a confruntat cu multe neajunsuri, cel mai mare fiind lipsa unor adversari cu care se întâlnească pe teren, în competiții.

Era 11 decembrie 1824 când tânărul John Hope (17 ani) a înființat cea dintâi formație de fotbal din lume, care nu a avut de ales decât să se împartă în două echipe alcătuite din propriii săi membri, ca să poată juca.

Potrivit The Independent, De-abia peste 9 ani, în 1833, Hope a creat primul regulament cunoscut de fotbal, interzicând atingerea mingii cu mâna și stabilind că lovirea acestuia cu piciorul este singura metodă de joc, aceasta însemnând trecerea la fotbalul modern.

Jucau cu mingi din vezică de porc și alungau vacile și oile de pe teren » Foot Ball Club, povestea primei echipe de fotbal din lume
Primul regulament scris al jocului de fotbal

Clubul lui Hope, inițial format din studenți la drept, a jucat peste 500 de partide și a numărat de-a lungul timpului cel puțin 300 de membri. Dincolo de fotbal însă, filantropul Hope era faimos pentru personalitatea sa dificilă.

John Hope este părintele îndepărtat al regulamentului de fotbal

Problema lipsei altor cluburi cu care să intre în competiție nu era deloc singura pentru echipa din Edinburgh. Mingile în sine erau un obstacol tehnic destul de important.

Acum două secole erau făcute la interior din vezică de porc și se spărgeau foarte des. Registrele contabile ale clubului menționează că, de multe ori, meciurile se opreau de 3-4 ori pentru a se înlocui balonul.

O altă problemă era starea terenului. De-a lungul celei mai mari părți a existenței clubului, singurele spații deschise propice jocului de fotbal erau câmpurile fermierilor.

Ca să păstrezi acele câmpuri curate, fără balegă de vacă, clubul trebuia să-i plătească zdravăn pe fermieri pentru ca fotbaliștii să fie siguri că animalele nu intră de capul lor pe teren, inclusiv în timpul meciurilor.

John Hope tocmai se înscrisese la drept, la Universitatea din Edinburgh University, iar „viața” clubului înființat de el a durat din 1824 până în 1841. Până ca Hope să pună pe hârtie noul regulament, fie el chiar și de-abia schițat, echipa sa nu avea reguli prea clare.

Acum câteva secole, fotbalul se juca în formații alcătuite din sute de oameni

Deși acel Foot Ball Club din Edinburgh, fondat în 1824, a fost prima formă de organizare a unei echipe, fotbalul se juca, sub numeroase forme, de câteva secole, din Evul Mediu, în formații de peste o sută de oameni fiecare - mai degrabe niște hoarde. Nu existau reguli, iar întrecerile se disputau de obicei între sate rivale.

La această variantă a fotbalului, cu o grămadă de persoane, terenul putea avea sute de metri lungime, fără dimensiuni bine stabilite. Meciurile deveneau de multe ori dezordonate, ba chiar violente, astfel că autoritățile au fost de multe ori nevoite să le interzică.

Jucau cu mingi din vezică de porc și alungau vacile și oile de pe teren » Foot Ball Club, povestea primei echipe de fotbal din lume
John Hope, fondatorul primul club de fotbal din lume

În proporție copleșitoare, fotbalul medieval era practicat de țărani și ucenici ai diverselor meșteșuguri. Dar în jurul anului 1800, acest sport a fost îmbrățișat de elevi și studenți proveniți din clasa mijlocie de la cele mai apreciate școli particulare, cum ar fi Eton, Rugby sau Harrow.

John Hope provenea de la Edinburgh’s High School, instituție publică de învățământ. „Hope e un personaj uitat al istoriei britanice, dar rolul său în înființarea primului club de fotbal din lume a fost foarte important”, a spus Andy Mitchell, unul dintre autorii cărții 1824, the World’s First Football Club.

Între anii 1840 și 1850, febra fotbalului a cuprins Regatul Unit, rămânând însă un sport al clasei mijlocii și o disciplină mai degrabă pentru cei care jucau, nu pentru cei care priveau.

După 1860, fotbalul a început să devină sportul tribunelor

Din 1860 însă, jocul a început să câștige spectatori. Din ce în ce mai mulți oameni erau interesați de acest sport, ceea ce a făcut ca fotbalul să aparțină mai mult claselor sociale inferioare.

Pentru a oferi un loc adecvat mulțimii care se aduna să privească meciurile de fotbal, primul stadion din lume a fost construit în 1873 - Hampden Park, Glasgow.

John Hope nu a înființat doar cel dintâi club de fotbal din lume. Tot el a pus bazele mișcării anti-alcool a tineretului (British League of Juvenile Abstainers), a finanțat din buzunarul personal cursuri serale pentru 30.000 de tineri din rândurile clasei muncitoare și a organizat un mare protest împotriva consumului de băutură, la care au luat parte 20.000 de persoane.

Hope a avut și inițiative în domeniul militar. A înființat o trupă de pușcași voluntari abstinenți, care semnaseră un jurământ că nu vor consuma niciodată alcool. În 1860 a pus bazele Ligii Cadeților Britanici, porecliți Șobolanii de Apă, tot datorită promisiunii lor de a nu se atinge de băutură.

John Hope, binefăcătorul fotbalului, era un om inflexibil, încăpățânat și religios până la extremă

Alți istorici îl descriu pe John Hope drept un personaj narcisic, intolerant, încăpățânat, cu porniri dictatoriale. Protestant fiind, avea vederi extreme în privința religiei, mai ales a urii sale față de catolici. La fel de dure îi erau opiniile când venea vorba despre chestiuni politice și familiale.

Acesta a fost și motivul pentru care s-a îndepărtat de frații și surorile sale – toți se simțeau constrânși de faptul că John dorea să le impună cum să-și trăiască viața.

Ca susținător activ al Partidului Conservator, a fost acuzat că i-a bruscat pe votanții de la o secție electorală, cu acea ocazie fiind și arestat.

Devotat reformelor sociale, luptei împotriva alcoolului, religiei și politicii, John Hope nu a fost niciodată căsătorit. El a pus însă piatra de temelie a unui fenomen care a cuprins de-atunci, treptat, întreaga lume, stabilindu-i cele dintâi reguli.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Și-a anunțat retragerea imediat după Euro 2024 de handbal feminin! Tocmai se despărțise de Rapid
Handbal
Și-a anunțat retragerea imediat după Euro 2024 de handbal feminin! Tocmai se despărțise de Rapid
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Special
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
Box
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”

„E în primii 3 la fiecare antrenament, cum să nu-l țin?” » Mircea Lucescu, interviu de impact: „S-au mai supărat și nu mă interesează, am fost printre ultimii”

În ce an spune Mark Zuckerberg că vor dispărea telefoanele mobile și ce dispozitiv revoluționar le va lua locul


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează