Articol de Eduard Apostol, Daniel Scorpie - Publicat luni, 23 decembrie 2024 16:51 / Actualizat luni, 23 decembrie 2024 16:51
Unul dintre cele nouă scudetti cucerite de Genoa de la înființarea în 1893 este contestat și acum, după 109 ani! GSP.ro a aflat, cu ocazia vizitei efectuate în muzeul unicat (cel puțin în Italia), culisele poveștii dinaintea intrării țării în Primul Război Mondial.
Grifonul rossoblu și-a trecut în palmares al șaptelea titlu în sezonul 1914-1915, ultimul în preajma primei perioade antebelice, în condiții care au generat perpeplixate și polemici, care nu s-au stins nici după mai bine de un veac!
Pentru că acel succes din vremuri foarte îndepărtate continuă să fie pus la îndoială, și pe bună dreptate, de adversarele celor de la Genoa. Campionatul a fost atribuit, printr-o decizie federală fără un alt episod similar, pe merite sportive apriori, luând în calcul triumful din ediția anterioară a întrecerii interne!
O colecție nepereche de amintiri din urmă cu peste un secol
Poze și articole din presa vremii, afișe de meci, tricouri și ghete din anii în care Grifonii erau protagoniștii titlurilor adjudecate cu cea mai mare frecvență în fotbalul italian „antic”, te fac să trăiești intens istoria primelor trei decenii de glorie ale clubului genovez.
Muzeul pe care-l descoperi vizavi de zona portuară, unde rămâi impresionat de Acvariu, Biosferă și ascensorul panoramic Bigo, dar mai ales de replica la scară 1:1 a celebrei corăbii Santa Maria a lui Cristofor Columb, exploratorul născut în Genova, este o experiență nepereche nu doar pentru un pasionat de fotbal.
Nu este o expoziție vastă sau plină de fast și strălucire, cum este muzeul Santiago Bernabeu, dar are un farmec aparte, prin originalitate și lucrurile pe care le poți admira pe cele trei etaje ale clădirii, destul de aproape de Centru Vechi al „Lanternei”.
Colecția de amintiri extraordinare adunate cu migală și bun gust, îmbinată cu idei care fac legătura cu istoria mai apropiată de acest secol, îți pătrund rapid și adânc la suflet, chiar dacă nu ești genovez și nu simpatizezi cu noul club patronat de Dan Șucu.
Afișul de meci avea și așezarea echipelor în sistem 2-3-5!
Până și trusa medicală cu care erau doftoriciți jucătorii, o frapieră cu un sifon de sticlă, diverse unelte, calapoade și ghete de fotbal din perioada antebelică, pentru joc ori petrecerea timpului liber te surprind de la intrare. La fel ca un uriaș Grifon în roșu și albastru, care-ți amintește că ai intrat pe domeniul său.
Tricourile purtate de jucătorii lui Genoa Cricket and Football Club de-a lungul vremii, fulare, eșarfe, insigne și tot ce nu-și poate trece prin cap că s-a putut păstra de peste un secol și-au găsit loc de cinste în muzeul grupării ligurice.
Unde sunt marcate, cu pagini de ziare și reviste, bilete plus afișe de meci, în care, acum 100 de ani, erau prezentate echipele probabile așezate în teren și pozele tuturor titularilor, jucând într-un sistem 2-3-5, care pare astăzi doar un câmp răsturnat!
Chiar dacă Genoa nu a mai ieșit campioană din anul în care s-a înființat Rapid și n-a mai câștigat un trofeu din 1937, Coppa Italia (n-am inclus aici Coppa delle Alpi sau Coppa Anglo-Italiana), trofeele încăpând într-o singură vitrină, în niciun moment nu ai senzația că vizitezi casa unui club mic sau pierdut în negura istoriei. Ci din contră, trăiești istoria celui mai vechi club din fotbalul peninsular.
Lazio era în finală, iar Genoa nu câștigase turneul regional!
O istorie care i-a adus acel titlu din 1915, pe care jucătorii genovezi ce l-au obținut nici nu s-au putut bucura de el. Pentru că, la momentul în care s-a decis campioana, majoritatea dintre ei erau morți pe front! Grifonul și-a păstrat astfel lo scudetto, pe care îl cucerise în ediția anterioară.
Deși în Turneul Nordic mai era de disputat o etapă, iar cel Centru-Meridional avea deja o câștigătoare, Lazio. Genoa era prima, cu 7 puncte în Girone Finale Nord, înaintea lui Inter și Torino (5 puncte), ultima fiind Milan (3). Teoretic, Toro și Inter putea să termine la egalitate cu liderul, ultima rundă programând meciurile Genoa - Torino și Milan - Inter.
Dar s-a tras linie din oficiu. Grifonul a fost declarat câștigător al întrecerii nordice, iar finala s-a anulat, iar titlul s-a acordat pe „merit sportiv”. A prevalat că echipa campioană en-titre „era mai valoroasă”. Verdict care i-a înfuriat pe cei de la Lazio, și nu numai. Biancocelestii au făcut recursuri peste apeliuri, la diferite instanțe de judecată, dar fără succes.
Finala oricum nu putea să mai aibă loc (dispăruseră mulți protagoniști în război), iar lui Lazio nu i s-a luat în considerare nici măcar solicitarea de a împărți trofeul cu Genoa! Capitolinii n-au renunțat nici până în ziua de astăzi. Și tot mai trag nădejde că li se va face dreptate!