Articol de Romeo Ene - Publicat miercuri, 08 ianuarie 2025 11:09 / Actualizat miercuri, 08 ianuarie 2025 12:57
Petrolul Ploiești se confruntă cu mari probleme financiare. Prin asociația care administrează clubul, Petrolul a cerut pe 30 decembrie intrarea în concordat preventiv. Este al doilea club din Superliga care ia această decizie, după Poli Iași.
La ce se referă concordatul preventiv? Este practic ultimul pas spre intrarea în insolvență. Datoriile nu sunt tăiate precum în cazul procedurii de insolvență, însă sunt reeșalonate.
Este o decizie importantă pe care o iau ploieștenii în contextul în care se confruntă cu probleme financiare.
Petrolul a cerut să intre în concordat preventiv
Mehmet Topal a demisionat la finalul anului trecut, după ce a dus echipa pe loc de play-off, iar investitorii turci au dispărut din peisaj. Adrian Mutu a fost instalat pe banca tehnică, însă problemele sunt departe de a fi rezolvate.
Evident, falimentul nu este luat în calcul în acest stadiu, iar potrivit supervizor.ro, „prin această solicitare recunoaşte (n.r. - Petrolul) că se află în «dificultate financiară» şi vrea să ajungă la o înţelegere cu creditorii ( - contract încheiat între debitorul în dificultate financiară, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin 75% din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte), urmând să achite toate datoriile pe baza unui «plan de redresare»”.
Potrivit bilanțului public, Asociația Clubul Sportiv Petrolul 52 a înregistrat pierderi de 11.289.023 lei în 2023 şi de 7.251.954 lei în 2022. Petrolul va scăpa, însă, pe viitor de penalizările pentru neachitarea la timp a taxelor și va trebui să achite la timp toate obligațiile: salarii, prime, obligații la stat, facturi, rate ale datoriilor actuale.
Dacă nu se respectă ceea ce se stabilește în concordatul preventiv de către judecătorul sindic, se poate trece apoi în insolvență.
Dinamo București și Hermannstadt sunt cluburile din Superliga aflate în insolvență în acest moment.
Concordatul preventiv ne va ajuta să echilibrăm clubul. Planul nostru este ca în maximum patru ani să lichidăm datoriile la stat și să devenim un club curat, fără ca aceste eforturi materiale să afecteze performanța sportivă.
Jucătorii trebuie să fie liniștiți, nu vor pierde niciun salariu restant, își vor primi la timp de acum înainte toate drepturile.
- Florin Briaur, manager Poli Iași, în august 2024, pentru GSP.ro
Claudiu Tudor, prima reacție după ce Petrolul Petrolul a făcut cerere să intre în concordat preventiv
Imediat după amicalul ploieștenilor cu Orduspor, Claudiu Tudor, președintele Petrolului, a oferit prima reacție după ce clubul s-a adresat instanței.
„Încercăm să stabilizăm acest club până o să găsim soluții și până autoritățile vor veni lângă noi. Încercăm să găsim soluții, să ținem clubul în viață, așa cum au făcut-o și alte cluburi din prima ligă. Sperăm să reușim. Am spus de atâtea ori că avem nevoie de ajutor.
Acest județ poate, are puterea să ajute această echipă de fotbal, promisiuni avem, și sunt convins că domnul președinte Nanu va ajuta acest club și o vom scoate la capăt”, a declarat Tudor.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul