OPINII  »  EDITORIAL

Ai voie să înoți împotriva curentului David Popovici?

Mihai Mironică
Mihai Mironică

Articol de - Publicat miercuri, 08 ianuarie 2025 15:45 / Actualizat miercuri, 08 ianuarie 2025 16:22

E foarte periculos să spui ceva critic despre un personaj extrem de popular cum este David Popovici. Au simțit lucrul acesta pe “pielea” lor și cei care au îndrăznit să observe, să critice, ba chiar să ironizeze faptul că David Popvici s-a dus în pantaloni scurți și tricou la întâlnirea cu premierul României, la sediul Guvernului.

Atunci s-a făcut iarăși zid în jurul deja legendarului înotător deși niciunul dintre apărătorii lui nu ar fi mers astfel îmbrăcați/dezbrăcați la o invitație făcută de premier la Guvern. Mai ales când premierul te recompensează “regește” pentru performanțele obținute.

Unele extraordinare, dar încă mult sub ale altor olimpieni români care n-au fost răsplătiți la un asemenea nivel amețitor.

“Libertatea” a prezentat un calcul detaliat al veniturilor lui David Popovici din bugetul public. Totalul depășește un milion de euro. Sunt șanse mari ca David Popovici să fi fost în acești ultimi ani bugetarul cel mai bine plătit al României.

Este în regulă ca un înotător să fie bugetarul cel mai bine plătit în țară? Probabil, deși David Popovici spunea despre el: “Sunt doar un băiat care înoată repede”. Tocmai cu această modestie David Popovici a cucerit publicul din România, pe lângă performanțele sale formidabile.

David Popovici are și surse importante de venit din mediul privat prin contracte de publicitate. Dar el nu este un sportiv cu venituri obținute majoritar din mediul privat. Este în primul rând un bugetar.

Un bugetar al țării care este cea mai săracă din Europa când este vorba să plătească, de exemplu, pentru copii și pensionari, dar care este printre cele mai bogate când plătește anumite performanțe sportive.

Într-un moment în care Guvernul anunță înghețarea pensiilor pentru seniori și ale alocațiilor pentru copii la nivelul de anul trecut, cel mai scăzut din Europa, un bugetar își cumpără o mașină al cărei preț de pornire este de 172.000 de euro. Totalul valorii celor 5 mașini din garajul lui David Popovici se apropie de 300.000 de euro.

Ai voie să înoți împotriva curentului David Popovici?
David Popovici, la volanul mașinii de 120.000 de euro

Secretul lui Popovici

Faza cu Țiriac care vine la Popovici și-l răsplătește cu două mașini, dar înotătorul le pune “la beci” și-și cumpără bolidul de care știe deja toată lumea, îmi aduce aminte de o scenă din “Secretul lui Bachus”.

Personajul principal, interpretat excelent de regretatul Emil Hossu, merge la fiica lui Bachus cu un cadou reprezentat de o haină de blană cu un preț foarte mare în “comerțul socialist”.

Domnișoara începe să râdă zgomotos, deschide șifonierul și începe să enumere toate blănurile de cel mai mare preț din lume pe care ea le avea strânse. Că veni vorba, mașinile ultracostisitoare sunt precum blănurile de lux, inutile, fac rău mediului înconjurător și nu au decât rolul de a epata.

Deși povestea cu mașina de maxifițe a lui David Popovici este prezentată ca o dispută în spațiul public, în realitate toți oamenii sunt de acord că Popovici își poate cumpăra ce dorește el. Chiar și CTP spune lucrul acesta.

Jurnalistul doar și-a exprimat dezamăgirea că un om precum Popovici, cel mai inteligent, profund, erudit tânăr din istoria sportului românesc de elită, vine și spune că visul lui a fost să-și cumpere această mașină. A mai fost doar un profesor de economie care și-a exprimat părerea că nu este rentabil să faci o astfel de achiziție.

Dar, în rest, suntem toți uniți în jurul supercampionului nostru, precum erau bodyguarzii plătiți din bugetul COSR și ceruți cu o bătaie din picior de Popovici pentru a-l escorta la un hotel de lux plătit tot din bugetul COSR pentru că nu putea locui în Satul olimpic, unde au locuit campioni români mult mai mari decât este, deocamdată, admirabilul nostru înotător.

Libertatea lui David

David Popovici a fost prezentat ca o vedetă atipică, una cu un comportament firesc, modest. Așa mi se părea și mie când stăteam în spatele lui la o coadă uriașă pentru a intra la premiera filmului “Libertate”. Faza cu mașina mai taie din acel “a” și-l apropie de tipicul unei vedete.

Nu e nimic în neregulă, până la urmă suntem în epoca de după cea din filmul pe care l-am văzut amândoi și nu în acele zile din film în care oamenii puteau tânji doar la Dacia lui CTP. Vremuri în care câștigători ai Cupei Campionilor Europeni la fotbal primeau câte un ARO second-hand de la același stat român.

La post-scriptum, las niște nume de fotbaliști care câștigă sau au câștigat mult, mult mai mult decât David Popovici și, foarte important, de la cluburi private, nu din bugetul celei mai sărace țări din Europa, cu cea mai mică rețea de autostrăzi pe care să te poți da și tu ca lumea cu un Păianjen decapotabil.

Așadar, Jesus Navas, șofer de Nissan Micra. Ilkay Gundogan, șofer de Nissan Juke. Fernando Llorente ataca banda a doua la bordul unui Fiat Punto. Benedikt Howedes, conducător defensiv al unui Volkswagen Beetle Cabriolet.

Gianluigi Buffon, care cu tot cu numele și statura lui încape la volanul unui Fiat 500. Salvatore Sirigu și N’Golo Kante, amândoi fani de Mini Cooper. Și închei cu Pedro, un fotbalist al cărui palmares cu greu poate fi bătut de vreun european și care face senzație cu al său Peugeot 208 GTi.

Hei, oricine poate conduce orice dorește! Până la urmă, David Popovici mai are multe medalii olimpice de cucerit până să poată ajunge la garajul lui Mirel Rădoi. Doar că trebuie puțină atenție când cioplim statuile modestiei și ale starurilor atipice.

Citește și:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
Altele
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
Situație AIURITOARE în Ștefan cel Mare: „Dărâmi stadionul Dinamo, riști să-ți plece Spitalul de Urgență!” » Managerul de la Floreasca, pentru GSP: „Nu știu nimic, n-am fost informați!”
Superliga
Situație AIURITOARE în Ștefan cel Mare: „Dărâmi stadionul Dinamo, riști să-ți plece Spitalul de Urgență!” » Managerul de la Floreasca, pentru GSP: „Nu știu nimic, n-am fost informați!”
Francezul Eddy Gnahore, favoritul fanilor lui Dinamo, a numit aspectul la care Bucureștiul bate Parisul: „Sunt foarte impresionat!”
Superliga
Francezul Eddy Gnahore, favoritul fanilor lui Dinamo, a numit aspectul la care Bucureștiul bate Parisul: „Sunt foarte impresionat!”

Comentarii (133)
dragan
dragan  •  10 Ianuarie 2025, 00:00
Postat de georgepintilii pe 09 Ianuarie 2025, 23:17

sincer, eu nu cred ca tu ai avut functii de top management

a avut sigur! are si vreo patru milioane de euro in banci! tot sigur! problema lui e faptul ca nu stie sa-i cheltuiasca si ca nu se poate adapta la statutul de pensionar: uita-te la lucescu si la alti onorifici activi- inca nu se pot (auto)convinge sa traiasca (doar) pe banii lor! p.s. de studiat, dar de profesionisti- cazul e mai complex decit pare!

tictictic
tictictic  •  09 Ianuarie 2025, 23:42
Postat de georgepintilii pe 09 Ianuarie 2025, 23:17

sincer, eu nu cred ca tu ai avut functii de top management

Pentru ca vorbim de mentalitati si de decenta pe subiectul asta, va relatez ceea ce mi-a povestit cu ani in urma un fost coleg (si bun prieten) neamt. Prin 1974, in RFG, patronul unui magazin de papetarie si-a sunat amicul, director general la o fabrica din oras, intrebandu-l daca-l poate angaja pe fiul sau, absolvent de liceu, 19 ani, fara nicio calificare. Ala i-a raspuns: "Da, am nevoie de un om la sectia de mase plastice si bachelita; prima saptamana de proba, dupa care ii fac contract de muncitor necalificat cu salariul de 600 de marci pe luna; dupa calificare merge la cursul de tehnician, platit de companie, cu salariu dublu". A doua zi baiatul s-a prezentat la lucru. Fabrica avea vreo 1500 de angajati si 2 zone de parcare; una in fata blocului administrativ inalt de 9 etaje, cu vreo 20 de locuri pentru masinile directorilor (limuzine Mercedes si BMW); a doua in fata halelor de productie cu cateva sute de locuri pentru masinile angajatilor (Fiat, VW broscute, Renault 10, d-astea populare). Au ramas masca cu totii cand baiatul ala si-a etalat ultimul tip de Mercedes in parcarea salariatilor; sarea in ochi! A doua zi, directorul si-a sunat amicul: "Regret, dar nu pot sa-ti angajez baiatul; cine are o asemenea limuzina n-are nevoie de un salariu de necalificat de 600 de marci pe luna, si nici de munca si de meserie nu-i va arde. Prefer sa angajez pe postul asta unul care vine cu metroul la servici, ca ala intelege cum se munceste banul!"

georgepintilii
georgepintilii  •  09 Ianuarie 2025, 23:17
Postat de tictictic pe 09 Ianuarie 2025, 20:25

Editorialul lui Mironica este corect si de bun simt elementar; este despre mentalitati care ne definesc caracterele si idealurile in viata. Incerc sa punctez: 1. In urma cu 47 de ani, ca sa te inscrii la scoala de soferi si sa nu astepti cu anii, aveai prioritate daca veneai cu masina ta sau a parintilor. Asa ca am facut scoala pe Dacia 1100 a tatalui meu. Instructorul m-a vazut crispat, mai atent la masina decat la ce aveam de facut. Mi-a explicat: "Baiete, daca ti-e frica sa nu zgarii masina, nu vei conduce niciodata. Treaba ta este sa fii cu ochii la drum, la trafic si concentrat pe volan si pe pedale, lasa dracului masina; e doar un fier, nimic mai mult!" 2. In 47 de ani de sofat am inteles ca nu-ti trebuie o limuzina de lux ca sa te duca de la plecarea A la destinatia B, e suficienta o masina decenta si sigura, perfect functionala si bine intretinuta, cu un grad de confort interior acceptabil si cu costuri de exploatare si de intretinere rezonabile. 3. Cred ca e dreptul oricui sa-si cumpere Porsche daca-si permite, fie el bugetar sau nu, daca (doar) atat isi doreste, desi nu vad cum ar ajunge el mai repede, mai confortabil si mai elegant de la Bucuresti la Moieciu decat mine cu o Honda Civic:) 4. Mentionez ca din '91 am activat numai in sectorul privat, in functii de top manager in multinationale; aveam la dispozitie limuzine Mercedes, Audi, BMW, Jaguar; as putea si azi, pensionar fiind, sa-mi cumpar vreo 15 Porsche d-alea...

sincer, eu nu cred ca tu ai avut functii de top management

Vezi toate comentariile (133)
Comentează