Articol de Andrei Vochin - Publicat vineri, 27 iunie 2008 00:00
Nemţii au ajuns în finală pentru că nu s-au minţit singuri.
Ca să progresezi trebuie să ştii ce ţi se întîmplă. E o condiţie esenţială şi în viaţă, şi în fotbal, o bază de pornire pe care germanii au arătat-o lumii la cîteva minute după semifinala cu Turcia. Un meci care ne arătase albul palid al nemţilor pierdut în roşul viril al purtătorilor de semilună.
Paradox. O echipă stoarsă de puteri fizice şi de resorturi psihice, o echipă remontată miraculos în minutele 90 şi 120 ale ultimelor trei meciuri , o cîştigătoare la loteria penaltyurilor, o trupă hăcuită de accidentări şi suspendări care ajunsese aproape să-şi pună al treilea portar pe lista jucătorilor de cîmp, ei bine, această echipă a Turciei a dominat Germania o oră la Basel.
“Turcia a jucat mai bine, a pasat excelent, în timp ce noi am fost greoi”, a spus Ballack imediat după joc. Lahm, autorul golului izbăvitor, nu l-a contrazis, ci a mers pe aceeaşi linie. Linia acceptării realităţii în faţa tuturor, nu cea a fardării faptelor.
Un drum pe care şi România plecase bine în pregătiri, dar pe care l-a părăsit la Euro. Victoriile cu 3-0 în faţa Rusiei şi Muntenegrului au fost urmate de declaraţii de bun simţ. Jucaserăm prost debuturile de meci , dar ne-am revenit după pauză, o dată cu intrarea jucătorilor flămînzi de performanţă. La studioul Antenei 1, Mircea Sandu, Ionuţ Lupescu, Prunea, Piţurcă, toţi analizaseră corect situaţia.
După, aici, în Elveţia, jucătorii au primit felicitări de la antrenor pentru modul cum au respectat indicaţiile în meciul cu Olanda. “Am jucat bine, dar am avut ghinion că am primit gol în debutul reprizei secunde”, au zis ai noştri. Puneţi această declaraţie peste cele ale lui Lahm şi Ballack şi veţi avea încă o definiţie a diferenţelor în fotbal.
Euforie stopată
Se spune despre Germania că dacă joacă prost ajunge în finală, iar dacă joacă bine o şi cîştigă. Prima parte s-a realizat. A doua pare să vină, pentru că euforia rezultatului, primul duşman al performanţei, a fost stopată tocmai de înţelegerea că ceea ce s-a întîmplat cu Turcia a fost nu doar tactică şi strategie. Ci şi un dar de la Dumnezeu într-un moment în care Allah, miraculos contra Elveţiei, Cehiei, Croaţiei, a fost puţin neatent.
9-1 pentru Turcia a fost raportul şuturilor după prima jumătate de oră de joc.