Articol de GSP - Publicat luni, 06 aprilie 2020 10:07
Președintele Klaus Iohannis și Guvernul condus de Ludovic Orban au decis să permită românilor să ceară amânarea cu până la nouă luni a ratelor la bancă.
La începutul stării de urgență, Iohannis a anunțat că persoanele care intră în șomaj tehnic sau care rămân fără loc de muncă pot cere amânarea ratelor. Ministerul Finanțelor a venit cu mai multe precizări legate de amânarea plăților.
Astfel, în primul rând, persoanele care vor să amâne ratele la credite trebuie să facă o solicitare și să dea o declarație pe proprie răspundere către bancă, potrivit căreia veniturile le-au fost afectate. Amânarea se cere o singură dată, pe o perioadă între una și nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie, potrivit Libertatea.
Cum funcționează amânarea ratelor:
- Dobânda nu se capitalizează la creditele ipotecare, astfel că nu se plătește „dobândă la dobândă”. Dobânda se adaugă însă la sold în cazul creditelor de nevoi personale și la creditele luate de la instituții financiare nebancare
- Amânarea se poate cere o singură dată. Perioada pe care se poate cere este între una și nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie.
- Cererile se pot depune până în data de 14 mai. Modificarea clauzelor contractuale se face fără acte adiționale, deci fără costuri suplimentare
- Dobânzile se mențin la un nivel similar cu cele din contractele inițiale.
Cine beneficiază de amânarea ratelor:
- Persoanele care au intrat în șomaj tehnic ca urmare a restrângerii activității angajatorilor.
- Persoanele care au fost concediate. Este valabilă și în acest caz prevederea privind concedierea membrilor familiei, astfel că pot depune cerere și cei care au credite, dar nu au fost ei cei concediați.
- Persoanele care au avut salariile reduse. Pot aplica și debitorii care au membri ai familiei cu lefuri micșorate.
- Persoanele care au fost plasate în carantină sau izolare la domiciliu. Persoanele bolnave de COVID-19.
Citește pe Libertatea mai multe detalii despre cum se va procede în cazul amânării plății ratelor către bănci
VIDEO. Măsuri obligatorii de protecție împotriva noului Coronavirus (COVID-19)
Citește mai multe știri despre pandemia de coronavirus
Simona Halep despre pandemia de COVID-19: „M-am speriat de coronavirus! Va fi și mai rău în România”