Articol de Luminița Paul - Publicat sambata, 04 aprilie 2020 18:38
Guvernele țărilor europene au luat aproape în unanimitate măsuri drastice pentru combaterea pandemiei de COVID-19, care includ închiderea școlilor, izolarea la domiciliu, evitarea contactului între persoane. Germania, spre exemplu, interzice reunirea a mai mult de două persoane în public.
Merg la restaurant și coafor
Suedia, în schimb, a abordat dramatica situație mondială într-o manieră diferită. În ciuda faptului că numărul cazurilor confirmate și al deceselor a crescut, notează Reuters, oamenii merg în continuare la restaurant, la coafor și își trimit copiii la școală. Mai ales în capitala Stockholm, acolo unde se contabilizează mai mult de jumătate din fatalități.
Vizitele în locuri publice în Europa au scăzut abrupt, în Suedia însă nu, arată o analiză a datelor culese cu ajutorul locațiilor smartphone-urilor.
”Stai acasă dacă ești bolnav”
”E important să avem o regulă care poate fi aplicată pe o perioadă mai lungă, care înseamnă să stai acasă dacă ești bolnav, acesta este mesajul nostru”, a spus Anders Tegnell, epidemiologul șef al Agenției Naționale de Sănătate, care a devenit în ultima vreme la fel de popular ca primul-ministru Stefan Lofven.
”Să ții oamenii în casă nu va funcționa pe termen lung. Mai devreme sau mai târziu vor ieși oricum”
Anders Tegnell, epidemiolog șef
Unele măsuri au fost luate, precum interzicerea adunărilor de mai mult de 50 de persoane, recomandarea de nu se face călătorii care nu sunt necesare sau încurajarea ținerii cursurilor online pentru licee și universități. Măsuri blânde însă în comparație cu ceea ce se vede în Spania, Italia sau Franța.
”Să închidem Stockholmul”
”Nu avem de ales, va trebui să închidem Stockholmul”, e strigătul disperat al Ceciliei Soderberg-Naucler, profesor de patogenie microbiană la Institutul Karolinska, citată de Reuters. Ea e unul dintre cei 2.300 de oameni de știință care au semnat o scrisoare deschisă adresată guvernului, în care cer măsuri mai dure. ”Trebuie să controlăm situația, să nu ajungem într-un haos complet. Nimeni altcineva nu a pornit pe acest drum, de ce trebuie să-l testăm noi, în Suedia?”, a adăugat Soderberg-Naucler.
În contrast, celelalte țări nordice au adoptat reguli ferme: Danemarca și Norvegia au închis granițele și școlile, iar Finlanda a izolat complet principala regiune urbană.
612 noi cazuriau fost raportate doar vineri, totalul ajungând la peste 6.400, iar cel al deceselor la 373
“We’re not testing enough, we’re not tracking, we’re not isolating enough – we have let the virus loose,” said Prof Cecilia Söderberg-Nauclér, a virus immunology researcher at the Karolinska Institute. “They are leading us to catastrophe.” #COVID19 #Sweden https://t.co/Op06UVNGGW
— Marielle Crijns (@MarjelleTweets) April 3, 2020
Bilanț în scădere pentru a doua zi consecutivă în Spania » Ce speranțe au autoritățile