Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  GERMANIA - UNGARIA 2-0

Scandal de rasism la Euro! „Vicele” Bundestagului a șocat: „Imaginați-vă dacă ar fi numai jucători germani albi”

Katrin Göring-Eckardt, vicepreședinta Parlamentului german / Foto: Imago
Katrin Göring-Eckardt, vicepreședinta Parlamentului german / Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 20 iunie 2024 10:13 / Actualizat joi, 20 iunie 2024 11:41

Katrin Göring-Eckardt, vicepreședintele Parlamentului german, a vrut să-i laude pe jucătorii lui Julian Nagelsmann după 2-0 cu Ungaria, dar a greșit complet exprimarea și a fost pusă imediat la zid.

Germania a bifat miercuri a doua victorie consecutivă la Euro 2024, 2-0 cu Ungaria. Iar astfel și-a asigurat și calificarea în „optimile” turneului pe care-l găzduiește.

Vicepreședinta Parlamentului german a stârnit indignare cu tweet-ul ei

Vicepreședintele Bundestagului (Parlamentul german), Katrin Göring-Eckardt, s-a gândit că e timpul să-i felicite și ea pe jucători, numai că, mai puțin obișnuit pentru un politician, a postat un mesaj care mai degrabă a stârnit indignare.

La scurt timp după fluierul final, Göring-Eckardt a scris într-un tweet șters ulterior pe X: „Această echipă este cu adevărat grozavă. Imaginați-vă pentru o clipă dacă ar exista doar jucători germani albi”. Postarea sa conține și trei emoji-uri curcubeu.

Katrin Göring-Eckardt a fost acuzată de rasism

Scandal de rasism la Euro! „Vicele” Bundestagului a șocat: „Imaginați-vă dacă ar fi numai jucători germani albi”
Un fundaș de origine africană, Rudiger, un german sadea, Neuer, și unul de origine turcă, Gundogan, joacă de ani buni pentru Mannschaft / Foto: Imago

Reacția utilizatorilor? Mulți au acuzat-o de rasism. „Oricine discută despre culoarea pielii jucătorilor din echipa națională a Germaniei se implică în rasism, indiferent de motivația din spatele mesajului”, a scris Ahmad Mansour, publicist și expert pe Orientul Mijlociu, despre tweet-ul lui Göring Eckardt.

Și n-a fost singurul care a criticat-o. Vicepreședintele FDP, Wolfgang Kubicki, consideră că este „foarte îngrijorător când oamenii din Germania sunt judecați pe baza culorii pielii lor. Colega sper să șteargă rapid tweetul”.

Iar Manuel Ostermann, șef adjunct al Sindicatului Poliției Germane, i-a reproșat politicianului „Verzilor” că „evaluează oamenii pe baza caracteristicilor lor vizuale. Așa ceva ar fi rasist după propria definiție”.

Katrin Göring-Eckardt făcea referire la un controversat sondaj al postului ARD, dar exprimarea a fost un dezastru

Tabloidul Bild scrie că, prin comentariul ei, Göring-Eckardt făcea probabil referire la un controversat sondaj ARD pentru programul WDR, „Sport Inside”, folosit în documentarul TV „Unitate, lege și diversitate”.

Una din cinci persoane care au răspuns la acel sondaj a spus că ar fi mai bine dacă ar fi mai mulți jucători albi în echipa națională. Iar 17 la sută dintre germani au considerat că este păcat că purtătorul banderolei (n.r. - Ilkay Gundogn) are rădăcini turcești.

Katrin Göring-Eckardt: „Am șters tweet-ul. Îmi pare rău pentru felul în care l-am formulat”

Sondajul a provocat indignare, iar selecționerul Julian Nagelsmann l-a numit „o nebunie”. Cu tweet-ul ei, Göring-Eckardt a adoptat practic aceeași abordare, făcând distincție între jucătorii înșiși în funcție de culoarea pielii. În cele din urmă, înțelegând gafa pe care a comis-o, vicepreședinta Bundestagului a revenit.

„Mi-am șters tweetul. Îmi pare rău pentru felul în care l-am formulat. Ceea ce m-a provocat a fost faptul că 21% dintre germani cred că ar fi mai bine dacă ar fi mai mulți albi în echipa națională. Sunt mândru de această echipă și sper că îi vom putea convinge și pe acești 21%”, a comentat Katrin Göring-Eckardt.

VIDEO. Nemții sărbătoresc calificarea în optimi. O tânără îndeamnă șoferii sa claxoneze, cu steagul Germaniei

Citește și:

„O dăm la pace?! Nici la barbut nu se face așa!” » Florinel Coman a respins întrebarea de la flash-interviu
Nationala
„O dăm la pace?! Nici la barbut nu se face așa!” » Florinel Coman a respins întrebarea de la flash-interviu
Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Euro 2024
Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți
Euro 2024
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (9)
OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  20 Iunie 2024, 14:34

In Romania sunt discriminati oltenii ...nu vezi o fotografie cu Bancu desi este cel mai bun jucator din Nationala...

Cristyan71
Cristyan71  •  20 Iunie 2024, 13:55

Declarația ei daca o pui alături de numele ei de familie,Göring,ca o fi coincidenta sau nu de nume are niște conotații vechi in istorie......

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  20 Iunie 2024, 13:34

In Romania suntem fericiti ca avem numai romani in echipa...ce daca avem un fotbal pauper ...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează