FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ

ANALIZĂ Cum a ajuns U Cluj să domine Superliga » Detalii din culisele liderului

Articol de - Publicat marti, 17 septembrie 2024 18:28 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 19:07

U Cluj conduce campionatul intern, iar GSP.ro îți prezintă motivele pentru care „Șepcile roșii” au ajuns la acest nivel. De la pregătire la stare psihică pentru formația cu al 8-lea buget din Superliga.

U Cluj a ajuns să domine Superliga! Este pe primul loc în clasament și a predat o lecție de fotbal în Giulești, 2-0 cu Rapid. La 5 puncte de Oțelul și la 6 de Dinamo și de Universitatea Craiova. La 7 puncte de CFR Cluj și la 12 puncte de FCSB, fiecare cu câte un joc mai puțin disputat. La 12 puncte de Rapid pe care tocmai a învins-o aseară.

Nucleul de forță al lui U Cluj

U Cluj este una dintre cele două echipe neînvinse ale sezonului după startul stagiunii, alături de Oțelul Galați. Având al 3-lea atac al Superligii, după CFR Cluj și Dinamo, a doua apărare a campionatului, după Oțelul.

Fără gol încasat în ultimele cinci etape, 4 victorii și o remiză albă, cu o medie de 2 goluri/per meci în ultimele patru runde.

Nucleul central al primului „11” al lui Ioan Ovidiu Sabău este același în 2024, cu mici modificări în anumite zone. Spre deosebire de FCSB sau CFR Cluj, de exemplu. Gertmonas s-a impus printre titulari și acolo a rămas, între buturi. Masoero este de neînlocuit în centrul apărării. Chipciu - șef pe stânga. În centru, Bic și Nistor asigură fluența. Simion este și el vechi la U. Thiam știe echipa, revenind pe malul Someșului.

Cum a ajuns U Cluj să domine Superliga » Detalii din culisele liderului
Thiam s-a întors în Liga 1 la U Cluj, n-a vrut să audă de FCSB

Rezultatele directe îl contrazic pe Gigi Becali

Gigi Becali i-a luat peste picior, deunăzi, pe cei de la U Cluj atunci când, după obținerea unei remize în Gruia, a fost întrebat din studioul DigiSport dacă nu ia și "Șepcile roșii" în calcul în lupta pentru titlu.

Aceasta chiar dacă palmaresul direct dintre FCSB și U Cluj nu i-ar acorda prea multe motive de satisfacție latifundiarului din Pipera. Ardelenii nu au pierdut în cinci meciuri directe din momentul revenirii pe prima scenă, în vara lui 2022, au o victorie și patru remize:

  • 1-1 (d)
  • 2-1 (a)
  • 2-2 (d)
  • 0-0 (a)
  • 1-1 (d)

Cum a ajuns U Cluj să domine Superliga

1. O forță în deplasare, la fel ca și în sezonul precedent. Trupa lui Neluțu Sabău are 9 meciuri consecutive fără eșec pe terenul adversarelor, o serie ce ține de la finele campionatului trecut.

Ardelenii au adunat 5 victorii și patru remize. Printre performanțele din deplasare: remiză cu FCSB, victorii în Gruia și în Giulești.

2. U Cluj nu cedează. Se agață de adversar, chiar și atunci când e condusă pe tabelă. Drept dovadă, deplasarea precedentă în Grant, înaintea victoriei de aseară, din noiembrie 2023. Rapid conducea cu 2-0 în minutul 23. "Șepcile roșii" au revenit și au învins cu 3-2 în Capitală!

În actuala ediție, în derby-ul Clujului, în Gruia, a fost condusă cu 1-0, s-a impus în cele din urmă cu 3-2, după un meci teribil, în care rivala reușise să egaleze la 2.

Cu campioana FCSB, tot în deplasare, în actuala ediție, în etapa inaugurală: Musi a înscris în minutul 51, Nistor a egalat din penalty în minutul 57, iar U era să se impună pe final. S-a terminat doar 1-1.

6meciuri din actuala ediție a adunat U Cluj în care n-a luat gol: patru victorii și două remize

3. Golurile reușite de U Cluj sunt opera jucătorilor din fiecare compartiment. Doi dintre puncherii alb-negrilor ocupă pozițiile 2 și 3 pe podiumul golgheterilor la zi din Liga 1: Nistor - 5, Blănuță - 4.

În rest, au punctat Masoero, (fundaș), Ovidiu Popescu (mijlocaș central), Bic (mijlocaș central și dreapta), Berto (vârf) și Thiam (atacant, două goluri).

3echipe au reușit să puncteze în poarta lui Gertmonas, portarul titular al Lituaniei: FCSB și Hermannstadt, fiecare o dată, CFR Cluj - 2 goluri

4. Ioan Ovidiu Sabău își ține jucătorii "în priză". Chiar dacă nucleul primului „11” rămâne același, atât timp cât nu sunt accidentări sau suspendări, iar acest detaliu e de mai multă vreme, fostul component al Generației de Aur lasă ușa deschisă către formula de bază tuturor jucătorilor.

Iar aceștia au și ei meciuri la activ. Cel puțin o dată la două săptămâni există câte un meci amical oferit celor ce joacă mai puțin, chiar dacă respectiva partidă de verificare este, uneori, programată fix a doua zi după partida oficială din campionat.

5. Salariile sunt la zi. De foarte mult timp. La care se adaugă bonusuri importante, negociate de jucători în contractele individuale cu conducerea clubului. Cel mai mare salariu plătit de club este de 13.000 de euro, așa cum a transmis și președintele Radu Constantea într-o intervenție la Fanatik, Chipciu, Nistor și Thiam fiind cel mai bine plătiți jucători.

Exceptând juniorii, cele mai mici salarii sunt cifrate undeva la 3.000-4.000 de euro/lună. Din informațiile GSP, bugetul de salarii al lui U Cluj este al 8-lea din Superliga.

600de mii de euro a încasat U Cluj din transferurile verii (D. Popa, Thalisson, cotă-parte de 25 la sută din transferul lui Dican)

6. Când Sabău vorbește, ceilalți tac și ascultă. Chiar dacă este recunoscut pentru stilul său molcom, antrenorul a reușit să îmblânzească spirite aprige sau pline de personalitate precum Chipciu și Nistor, pentru a enumera doar doi dintre liderii și jucătorii importanți ai formației.

S-a vorbit în trecut de animozități între cei doi jucători și Sabău, de divergențe de idei, dar, în realitate, Chipciu și Nistor continuă să joace în alb-negru, iar după fiecare succes apreciază public meritele antrenorului!

150de mii de euro a investit U Cluj în transferurile verii, bani acordați la semnătură și comisioane plătite agenților

Neluțu a știut întotdeauna să ofere laude jucătorilor, mai ales celor cu personalitate, chiar și în momentele când jocul scârțâia. În plus, Sabău l-a recomandat pe Chipciu profesorului său Mircea Lucescu, care l-a readus la națională pe Alex.

Cât va funcționa? Să vedem! Atât timp cât există respect, cât muncim foarte mult, voi fi prietenul lor, voi fi apropiat de ei și cred că nu au intenția să mă facă să mă schimb. Sunt convins că vor dori să mă comport la fel cu ei
Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj, după victoria din Giulești

7. Discursul obsesiv al lui Ioan Ovidiu Sabău. Fără să epateze, fără să se lase purtat de val, are aceeași linie și înainte de meciuri, și după partide, indiferent de rezultat.

Începe prin a spune că speră că a știut să-i motiveze și să-i antreneze pe jucători, că nu suportă mediocritatea și să se lupte la mijlocul clasamentului, că vrea să forțeze doar victoria.

"Datoria mea e să-i refac din punct de vedere mental, fizic și să-i reîncarc. Obiectivul e departe de a fi realizat și e nevoie de sacrificiu. Trebuie muncă în continuare, iar jucătorii să aibă grijă de viața lor privată, să se recupereze, să se alimenteze bine", continuă să repete Sabău după victorii.

8. Jucătorii sunt nemulțumiți chiar și după victorii! Ei singuri pun presiune pe ei. Indiferent de cine apare la interviuri. În frunte cu Chipciu, care vorbește în medie, cel puțin, o dată la două etape.

Căpitanul lui U a spus și după succesul din Giulești că lui nu-i convin laudele și a recunoscut că astfel de aprecieri pot să-i moleșească pe el și pe coechipieri: "Prefer să mi se spună că nu joc bine, că pot și trebuie să arăt mai mult!".

Singurul care mai iese din tipare este Dan Nistor. Decarul vine cu câte o glumă după victorii. Fie spune că a funcționat o ceartă între el și Chipciu la pauză în vestiar, fie și-a făcut efectul cașcavalul de Rucăr trimis de mama lui de pe plaiurile natale!

Cum a ajuns U Cluj să domine Superliga » Detalii din culisele liderului
Dan Nistor a ajuns deja la cota de 5 goluri marcate în acest sezon

9. U Cluj fără compromisuri. "Frăția" suporterilor lui U Cluj cu Dinamo nu se transpune și în afara terenului. În ciuda afinității dintre fani, U Cluj a trimis-o pe Dinamo în "B" în 2022! U Cluj n-a cedat și a egalat în prelungiri în primăvară, de Paști, scor 3-3 cu roș-albii, încurcând echipa "câinilor" în lupta pentru evitarea retrogradării.

În precedentul meci pe teren propriu, deși nu a avut un joc consistent, U Cluj a învins-o pe Dinamo cu 1-0, gol Bic.

10. Nu cad psihic. U Cluj a tratat cu tărie unele episoade neplăcute în ultimii ani. Spre finalul ediției 2021/2022, a pierdut pe teren propriu cu Hermannstadt, acasă, și a pierdut contactul cu locurile ce duceau în prima ligă.

A ieșit iureș mare la stadion, suporterii i-au acuzat pe unii jucători că nu și-au dat interesul, ba mai mult, că ar fi cedat deliberat în fața sibienilor. La câteva zile distanță, echipa condusă atunci de Erik Lincar a învins 2-0 acasă și, după 1-1 în Ștefan cel Mare, promova în Superliga.

În 2023, U Cluj a pierdut, din cauza unui penalty ratat, finala Cupei României. Sabău a simțit nevoia unei pauze pentru câteva luni, după care a revenit și a continuat construcția actualei echipe. U Cluj a ratat și accederea în play-off, după care s-a răzbunat pe Voluntari retrogradând-o în ultima etapă a sezonului regulat.

În acest sezon, echipa neînvinsă din Liga 1 a clacat în Cupa României, 0-1 cu necunoscuta Metalul Buzău, părăsind prematur competiția. Imediat, U Cluj a ripostat în campionat, 1-0 cu Dinamo (acasă, echipă neînvinsă de șase etape la acel moment) și 2-0 cu Rapid (deplasare, formație ce oferise ideea unei renașteri sub comanda lui Marius Șumudică după o victorie la Iași și o remiză în Bănie).

Asta am încercat să le transmit jucătorilor: să creadă cu adevărat! Și nu le-am zis-o doar ca să mă apropii de ei. Am văzut în ei niște caractere frumoase, niște oameni deosebiți, profesioniști, care se antrenează foarte bine. Și trebuie să crezi mai mult! Nu trebuie să spunem că rămânem acolo, la mijlocul clasamentului
Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj, după victoria din Giulești

Cum a ajuns U Cluj să domine Superliga » Detalii din culisele liderului
U Cluj, echipă și galerie, împreună

11. Suporterii. Pătimași și exigenți. Încurajează echipa, acasă, dar și în deplasare, un grup important, dar nu acceptă două rezultate proaste la rând.

Sabău a vorbit de o atmosferă bună în interiorul echipei, de existența unei familii. Ar mai fi de remarcat și apartenența suporterilor la această familie, extinsă.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cea mai sexy voleibalistă a apărut fără sutien la un eveniment » Imaginile care au aprins imaginația bărbaților
Stiri extrasport
Cea mai sexy voleibalistă a apărut fără sutien la un eveniment » Imaginile care au aprins imaginația bărbaților
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (9)
Adi1919
Adi1919  •  18 Septembrie 2024, 00:07
Postat de Dodeliniho pe 17 Septembrie 2024, 22:20

Sa domine? Parca anul trecut Dinamo era pe primul loc primele etape și a terminat catastrofă ajutați de u Cluj sa nu cadă. Haideți sa fim serioși termina sub CFR, Craiova și fcsb cu mult. Se poate sa nu prindă nici play of. Lăudați nimicul, a jucat cu rapid? Ăsta este, și ei joaca mai afumați ca rapid, iar rapid s-a deschis și asta a fost. Lăudăm toate echipele care strică tot spectacolul

A jucat cu rapid,fcsb,cfr..Nu a pierdut cu nici una dintre ele..A și câștigat în deplasare la rapid si cfr...Că nu-ți convine ție e altă treabă,dar deocamdată e acolo sus și cel puțin pt încă 2-3 etape tot acolo va fi...Mai urmărește campionatul dacă vrei să fii la curent cu rezultatele lor,nu te uita doar la desene animate..

moto
moto  •  17 Septembrie 2024, 23:11
Postat de traian_v pe 17 Septembrie 2024, 22:52

Da, sunt bine, multumesc. Cu ce ti-am gresit? Sabau si-a batut joc de Cupa Romaniei, eliminat de o echipa de mana a 4-a, a bagat rezerve, desconsiderarea competitiei se numeste. Ca sa nu mai vorbim ca acum 20 ani tot Sabau, facand pe corectul, i-a bagat pe CFR in "A". Un duplicitar, nimic mai mult.

Cu Falub eram smecheri nu? ;)))))))

traian_v
traian_v  •  17 Septembrie 2024, 22:52
Postat de moto pe 17 Septembrie 2024, 21:58

traiane, esti bine? iti e raut? Zici ca esti Elevu', pe bune.... Numa ura aveti in voi . Penibili

Da, sunt bine, multumesc. Cu ce ti-am gresit? Sabau si-a batut joc de Cupa Romaniei, eliminat de o echipa de mana a 4-a, a bagat rezerve, desconsiderarea competitiei se numeste. Ca sa nu mai vorbim ca acum 20 ani tot Sabau, facand pe corectul, i-a bagat pe CFR in "A". Un duplicitar, nimic mai mult.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează