OPINII  »  EDITORIAL

Sfertul de cristal

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 17 septembrie 2024 03:06 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 21:08

Valentin Mihăilă (24 de ani), extrema dreaptă a celor de la Parma, a ieșit luni seară din teren în lacrimi, susținut de un asistent al antrenorului Fabio Pecchia. După o lovitură dură la genunchiul drept, suferită în finalul partidei cu Udinese (2-3), a ajuns la 11-a accidentare în ultimele 4 sezoane. Din cauza deselor sale problemelor medicale, fostul jucător al Universității Craiova a absentat de la 52 de jocuri ale echipei de club și ale naționalei dintr-un total de 210!

Mircea Lucescu nu s-a dovedit a fi deloc un talisman pentru românii de la Parma.

Venit special să-i vadă pe viu pe cei doi „tricolori” (lăudați la echipa națională în partidele cu Kosovo și Lituania din Liga Națiunilor) și la Parma, luând loc în tribuna VIP, nu departe de scouterii trimiși pe „Ennio Tardini” de Bayern, Dortmund, Marseille, Lyon și Ajax pentru a-l urmări pe Dennis Man, selecționerul nu le-a purtat noroc.

Deși a condus la pauză cu 2-0, noul lider solitar în Serie A după aproape 13 ani (după un 0-0 cu Atalanta, în care Torje juca titular, 65 de minute, alături de Toto Di Natale și Handanovic) a reușit o incredibilă remontada.

La capătul căreia Mihăilă, cel care oferise assistul lui Delprato la deschiderea scorului (al patrulea meci în 4 etape în care „cruciații” modifică primii tabela), imitat apoi de Man (pasă filtrantă pentru Bonny), s-a accidentat și a părăsit terenul de joc șchiopătând și acuzând o problemă destul de serioasă (aparent) la genunchiul drept!

Valentin Mihăilă trebuie să o țină tot așa, întotdeuna este periculos atunci când atacă spațiile în viteză! Este capabil să găsească poarta cu regularitate și în Serie A. Schimbarea lui? A fost o lovitură
Fabio Pecchia, antrenor Parma

533 de zile fără probleme medicale. Și n-a fost păcăleală!

Antrenorul Fabio Pecchia susținea aseară că nu ar fi ceva grav, ceva de genul unei lovituri sau contuzii puternice, iar în cursul zilei de marți examenele medicale vor confirma sau din contră (sperăm că nu, pentru Il Luce!) dacă și cât va trebui să stea pe tușă.

15goluri și 10 assisturi a reușit Valentin Mihăilă în cele 89 de partide jucate în tricoul Parmei (4.490 de minute). În acest sezon, extrema stângă română a bifat o pasă decisivă în 386 de minute

Sfertul de cristal
Valentin Mihăilă, în duel cu Ehizibue în meciul cu Udinese (2-3, pierdut de Parma după 2-0 la pauză / Foto: Imago

Vechea meteahnă a lui Valentin, lipsa de continuitate în evoluții, cauzată de desele sale probleme fizice. Mihăilă pare un fotbalist de cristal (nu Swarowski), ajuns astfel la cea de-a 11 accidentare în cele patru stagiuni de când s-a transferat din Bănie în Il Calcio.

Serie de 29 de jocuri fără accidentări a venit după recuperarea de pe urma leziunii musculare suferite în februarie 2023, care l-a ținut pe tușă 7 meciuri la Parma plus două la națională. Secvența (25 în Serie B și 4 în acest sezon de Serie A) a început pe 1 aprilie și s-a frânt luni seară.

Sunt conştient că sunt multe echipe bune în Serie A, dar nu am venit aici ca să mă bat la retrogradare. Vreau ca eu şi coechipierii mei să ne clasăm cât mai sus în clasament. Sunt foarte încântat de alegerea mea
Valentin Mihăilă, extremă stângă Parma, în octombrie 2020

Este a doua cea mai lungă perioadă scutită de probleme medicale, după aceea avută la Atalanta (unde Parma l-a împrumutat pentru patru luni, ex-olteanul bifând 7 partide și doar 104 minute, fără nicio titularizare), de 21 de întâlniri, între 6 februarie și 21 mai 2022.

Transferat în pandemie, a debutat după 3 luni de pubalgie!

Mihăilă suferise până la înlocuirea forțată cu Udinese, cu ivorianul Drissa Camara, din minutul 88, zece accidentări pornind în toamna lui 2020 cu pubalgia sâcâitoare cu care a venit de la Craiova și din cauza căreia nu a debutat în squadra gialloblu decât abia pe 3 ianuarie 2021 (un sfert de ceas cu Torino).

În patru ani în Il Calcio, la Parma și la Atalanta, în total, fosta extremă stângă a Universității Craiova a pierdut 62 de partide la formațiile din Italia și la echipa națională dintr-un total de 168 la echipa de club și 42 la cea reprezentativă. Adică, 52 din 210, foarte aproape de un sfert.

Sfertul de cristal
Valentin Mihăilă s-a „rupt” în probabil cel mai bun moment al carierei sale la Parma și la echipa națională / Foto: Imago

ISTORICUL ACCIDENTĂRILOR LUI MIHĂILĂ ÎN ITALIA

2020-2021 Parma: 18+1 meciuri jucate (Serie A, Cupă) / 15+2 ratate
2021-2022 Parma: 13+1 / 7+1; Atalanta: 15+6+1 (Serie A, Ligă, Cupă) / 0
2022-2023 Parma: 20+2 / 18+1
2023-2024 Parma: 38+3 / 2
2024-2025 Parma: 4+1 / 0

Destul de mult pentru un fotbalist de 24 de ani, care putea livra mult mai mult decât cele 25 de goluri influențate în 89 de partide în tricoul gialloblu, cu 4.490 de minute jucate (în medie o reușită la care a contribuit decisiv la două partide complete).

Asta dacă nu se lipea frecvent de accidentări, și când lega luni de zile ferit de orice probleme fizice, și dacă ar avea mai multă putere de concentrare în fața porții, în a alege când și cum să finalizeze sau când e nevoie să paseze unui coleg aflat în situație propice de gol.

89de meciuri la Parma și șapte la Atalanta a bifat Valentin Mihăilă, din maximum 146 disputate de Parma în Serie A și-n Cupa Italiei (la 12 a rămas pe banca de rezerve ori neconvocat) și maximum 22 de echipa din Bergamo (16 pe margine)

Cotă de piață, de peste 3 ori sub prețul de transfer la Parma!

Sfertul de cristal lui Valentin s-a repercutat, din păcate, și asupra modestei cote pe Transfermarkt, 2,8 milioane de euro, de peste trei ori mai puțin decât prețul plătit de Parma pentru a-l cumpăra de la Craiova.

Ca să nu mai vorbim că, în timp ce despre Man s-a scris că a fost și ai este curtat de cluburi cu firmă din Europa de Vest, în cazul lui Mihăilă, în vară, nu s-a prea vorbit decât despre Arabia Saudită sau Major League Soccer. Visul de șeic cu petrodolari sau cel american nu au ce căuta la un fotbalist de nici 25 de ani!

Vitezistul de la Euro 2024 are talentul și calitățile necesare de a progresa și a deveni cineva în Serie A (Atalanta s-a dovedit o șansă risipită!). Doamne ajută ca alarma să fie falsă și să-l revedem în iarbă din prima secundă și la Lecce, sâmbătă!

Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Comentarii (3)
Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  17 Septembrie 2024, 18:57

Apreciez ca sunteti un impatimit al fotbalului italian, situatie in care comentariile dvs. sunt pline de informatii utile. Din pacate, un impatimit al fotbalului francez (dl. Soare) nu mai are ocazia sa comenteze meciuri din Ligue 1, desi nici in sezoanele trecute nu eram rasfatati cu prea multe partide transmise! In analiza situatiei lui Mihaila, ati scris incorect numele celei mai celebre firme de cristaluri din Europa: Svarowski, in loc de Swarovski!

observator_federal
observator_federal  •  17 Septembrie 2024, 18:08

Probabil pentru că Mihăilă are "meteahna accidentărilor" (iestraordinară găselniță a autorului articolului!), Edward Iordănescu "îl menaja" pe ex-craiovean, acesta trebuind să confirme și chiar să înscrie eventual în cele 15 minute de joc acordate în medie la Națională, în postura de rezervă a lui Florinel Coman (extrema Naționalei care ne-a uluit pe toți cu jocul ei absolut remarcabil -de unde?- pe faza de apărare). Băi, și dacă accidentarea lui Mihăilă se va dovedi a fi mai usoară de data asta, ce ne facem??!

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  17 Septembrie 2024, 09:35

...sanatate maestre !!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează