FOTBAL  »  Superliga  »  TRANSFERURI

Becali, Șucu și Varga, investitori pe banii altora! Cum arată bilanțul după perioada de transferuri » Un singur patron e pe minus

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2024 23:13 / Actualizat joi, 19 septembrie 2024 11:08

FCSB, CFR Cluj, Rapid și Universitatea Craiova au fost extrem de active pe piața transferurilor ♦ Patronii celor patru rivale s-au întrecut atât pentru a aduce cei mai buni jucători, cât și pentru a vinde pe sume cât mai mari ♦ Dintre aceștia, Nelu Varga, finanțatorul de la CFR Cluj, a ieșit cel mai bine, iar Mihai Rotaru, patronul Universității, e singurul pe minus.

Până la iarnă, cluburile din Superligă nu mai pot face transferuri pe bani, pot doar să legitimeze jucători rămași liberi de contract în perioada de transferuri din vară (18 iunie – 9 septembrie). Iar de vândut o pot face doar în câteva campionate din afara Europei, cel mai important fiind cel din Emiratele Arabe Unite.

Cum stau granzii Superligii după perioada de transferuri

Cele patru echipe care la începutul campionatului s-au înscris în lupta la titlu, FCSB, CFR Cluj, Rapid și Universitatea Craiova, au făcut investiții importante pentru a-și întări loturile, însă patronii lor, cu excepția lui Mihai Rotaru, au băgat în transferuri sumele obținute din vânzarea de jucători. Doar patronul craiovenilor a ieșit pe minus dintre rivalii săi.

Gazeta Sporturilor a analizat sumele investite de cele patru formații, fără a ține cont de jucătorii liberi aduși.

FCSB a trăit din vânzarea lui Florinel Coman

Primul care a început cu transferurile a fost Gigi Becali. Încurajat de câștigarea campionatului și de posibilitatea de a juca în Liga Campionilor, patronul de la FCSB a început prin aducerea lui Marius Ștefănescu (1,3 milioane de euro) și Daniel Popa (300.000).

Apoi, a urmat aducerea lui Baeten (300.000 de euro). Iar după calificarea în grupa Europa League, FCSB i-a adus pe Mihai Popescu (250.000 de euro) și Daniel Bîrligea (2,5 milioane de euro). În total, Becali a băgat 4,7 milioane de euro în aducerea de noi jucători. Însă va fi pe plus când va trage linie. Motivul? L-a vândut pe Florinel Coman pe 5 milioane de euro şi își va primi curând banii. Iar suma poate crește cu un milion dacă FCSB va câștiga la FIFA procesul cu Al Gharafa.

CFR Cluj, cel mai mare profit

Eliminată în play-off-ul Europa League, CFR Cluj a încercat să recupereze din pierderile financiare cauzate de ratarea obiectivului.

Astfel, trupa lui Dan Petrescu s-a despărțit de mai mulți jucători importanți. Pentru care clubul a încasat 10,3 milioane de euro. Rând pe rând au plecat Otele (3,5 milioane de euro), Muhar (1,5), Sava (2,5), Bîrligea (2,5) și Ajeti (300.000).

Iar în aducerea de jucători, Nelu Varga a băgat 3 milioane de euro. I-a luat pe Louis Munteanu, adus pe 2,3 milioane, pe Leo Bolgado (500.000 de euro) și pe Virgiliu Postolachi, care a costat 200.000 de euro.

Și Rapid a vândut bine

Și Rapid stă bine la capitolul vânzări. A cedat pe sume de transfer doar doi fotbaliști, dar a obținut 7 milioane de euro. Giuleștenii au luat 5 milioane pentru Albion Rrahmani și două milioane pe Krasniqi. Ambii au ajuns la Sparta.

Iar din cele 7 milioane, Rapid a reinvestit 3,6 pentru a-i aduce pe Jambor (1 milion de euro), Christensen (700.000), Hromada (500.000), Grameni (400.000), Pașcanu (350.000), Blzek (250.000), Mendes (200.000) și Gojkovic (200.000).

Doar Mihai Rotaru și Universitatea Craiova sunt pe minus

La capitolul veniri, Universitatea Craiova s-a axat pe jucătorii liberi de contract. Și i-a adus pe sume de bani pe Lovo Lukic (400.000 de euro) și pe Alexandru Cicâldău (1,2 milioane de euro, plus renunțarea la o tranșă de 300.000 de euro pe care Galatasaray o mai avea de achitat). Plus Mora (500.000) şi a mai plătit 175.000 de euro pentru împrumutul lui Paradela.

Tot doi jucători au și plecat pe sume de transfer. Alexandru Crețu a fost cedat pe 600.000 de euro, iar Pyry Soiri le-a adus oltenilor suma de 150.000 de euro. Ceea ce înseamnă că Universitatea și Mihai Rotaru sunt singurii care au ieșit în pierdere: minus 1.525.000 de euro.

FCSB a dat lovitura gratis

Cel mai răsunător transfer făcut în această vară a fost reușit de FCSB. Gratis! Gigi Becali l-a adus pe Florin Tănase (29 de ani), după mai multe runde de negocieri, și nu a plătit nicio sumă de transfer, pentru că acesta era liber de contract.

Alți jucători importanți aduși din postura de liberi de contract sunt: Anton Kresic și Meriton Korenica (CFR Cluj), Aaron Boupendza și Cristi Manea (Rapid) sau David Kiki (FCSB).

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
L-au convins! Daniel Niculae semnează luni în Superliga! Contract până în 2026
Superliga
L-au convins! Daniel Niculae semnează luni în Superliga! Contract până în 2026
Răspuns prompt al lui George Pușcaș, după ce Lucescu l-a preferat pe Bîrligea în locul lui
Stranieri
Răspuns prompt al lui George Pușcaș, după ce Lucescu l-a preferat pe Bîrligea în locul lui
Rămas fără contract, Ladislau Boloni se implică în politică: „Îi urăm bun venit!” » Discurs euforic pe scenă: „E căpitanul, e mai bun decât Iohannis!”
Diverse
Rămas fără contract, Ladislau Boloni se implică în politică: „Îi urăm bun venit!” » Discurs euforic pe scenă: „E căpitanul, e mai bun decât Iohannis!”

Top alimente care ne pot îmbunătăți viața sexuală, de la Cristian Mărgărit, nutriționist cu o experiență de peste 20 de ani: „În loc să căutăm să creștem testosteronul, mai bine eliminăm lucrurile care îl scad”

Nici Hagi, nici Balaci, nici Dobrin! » Fotbalistul român pe care Trică îl declară GOAT: „Pentru mine, a fost cel mai mare, cel mai MARE!”


Comentarii (33)
John.Wick
John.Wick  •  19 Septembrie 2024, 21:14
Postat de wally77 pe 19 Septembrie 2024, 13:38

Iar ai băut carbid ?!? Ce blocuri visezi ? Iar din E.L o să vă saturați de atât mwie

Cînd ați fost voi ultima oară în EL? *** :))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

John.Wick
John.Wick  •  19 Septembrie 2024, 21:12
Postat de Catalynn_25 pe 19 Septembrie 2024, 12:21

Pe Iza de la 10:05!? Ești pe principiul “ficatul e vinovat, trebuie pedepsit 24/7”, corect!? :-)))

Mona Lisa, floodată deja de pet, încearcă un epigonism :))

paul101089
paul101089  •  19 Septembrie 2024, 14:07

Pentru voi, investitor in fotbal inseamna sa bage bani cu nemiluita, fara a avea pretentia ca clubul sa inregistreze performante financiare. In primul rand, "banii altora" sunt tot banii lor, pe care i-au cheltuit in trecut, iar acum au generat niste venituri. In al doilea rand, daca te uiti la modelele FCSB, CFR, Craiova, asa-zisii finantatori sunt de fapt creditori, care isi recupereaza sumele cu care imprumuta cluburile in momentul in care vand jucatori. In cazul Rapidului, Sucu a injectat banii in club prin marire de capital, iar bugetele sunt foarte clare: venituri, cheltuieli si investitii / oportunitati. Deci investitiile sunt prevazute intr-un buget si au ca scop generarea de randament.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează