Articol de George Nistor - Publicat miercuri, 06 noiembrie 2024, 18:30 / Actualizat miercuri, 06 noiembrie 2024 19:30
Thomas Thomasberg (50 de ani) va sta pe banca celor de la lui FC Midtjylland, în meciul cu FCSB, din etapa a 4-a a Europa League. Antrenorul danez, un tip „low profile”, are o poveste interesantă în spate. A fost mai întâi jucător de badminton, susține că fotbalul nu poate exista fără o comunicare excelentă și a devenit campion al Danemarcei fiind un anonim.
Nu crede în invidivualități, iar noțiunea care îl ghidează în activitate este spiritul de echipă. Thomasberg se declară om al soluțiilor, astfel că succesul nu a întârziat să apară în palmaresul său. Presa națională l-a numit „Mr. Perfect” după ce a cucerit Cupa Danemarcei cu Randers, însă până în acel moment a avut de demonstrat în cel de-al doilea eșalon.
La Midtjylland, a fost jucător jucător în perioada 1999-2006, antrenor secund (2005-2008) și principal în două mandate, prima aventură desfășurându-se în 2008-2009. Din martie 2023, a revenit pe banca formației din Herning, cu care a devenit campion sezonul precedent.
FCSB - FC Midtjylland se joacă joi, de la 19:45 pe Arena Națională din București. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și transmis în direct la TV pe Digisport 1 și Primasport 1.
Thomas Thomasberg, de la badminton la fotbal și invers
Iernile grele din Rebild, comuna natală din Iutlanda de Nord, l-au făcut pe Thomasberg să îndrăgescă două sporturi, unul indoor și altul exterior.
De-a lungul timpului, a găsit similitudini între ele și a ajuns la concluzia că motivația și spiritul de echipă stau la baza performanței. A atins profesionalismul doar în fotbal, deși primul trofeu l-a cucerit în badminton, la tineret.
„Am fost campion național de badminton, așa că am avut și plăcerea să merg din sală în sală în lunile de iarnă. La fel ca la fotbal, exista bucuria aceea de a realiza ceva împreună, într-o echipă. Acesta este, probabil, și motivul pentru care sunt antrenor astăzi - pentru că am reușit să-mi fac colegii să joace mai bine. Așa cred eu. Și asta este, de asemenea, ceea ce face parte din munca de antrenor - să-i faci pe oameni să lucreze împreună și să-i faci să joace mai bine”, afirma tehnicianul într-un interviu pentru publicația Dtunet.
3trofee a cucerit Thomas Thomasberg în carieră, până acum. Este campion al ligii secunde daneze cu Hobro IK (2016-17), a câștigat Cupa Danemarcei pe banca lui Randers FC (2020-21) și a terminat pe primul loc în cea mai importantă divizie cu FC Midtjylland (2023-24)
La urma urmei, nu întotdeauna cei mai buni jucători câștigă în fotbal. Sunt lucruri care trebuie să vină împreună. În alte sporturi, pot fi aceiași jucători care câștigă de fiecare dată. În fotbal nu e așa și asta chiar mă fascinează.
- Thomas Thomasberg, antrenor FC Midtjylland
Omul tuturor scenariilor
Înainte ca Thomas Thomasberg să-și înceapă cariera de antrenor în 2004, a fost fotbalist profesionist. A evoluat pe postul de mijlocaș defensiv la Aalborg, unde a devenit campion danez de două ori, iar ulterior la actualul club, cu care se identifică.
Tot la Midtjylland și-a început cariera de secund în staff-ul lui Erik Rasmussen, înainte de a avea șansa de a deveni principal, în 2008. Apoi, drumul profesional l-a păstrat în Iutlanda, unde a activat pe banca lui FC Hjorring, FC Fredericia, Hobro IK și Randers FC.
Filosofia sa se bazează pe abilități de comunicare și sarcini bine definite care să conducă spre o singură direcție: performanța. Adversarul celor de la FCSB în meciul de joi a recunoscut tot timpul că îi plac scenariile, pe care și le alege atent și le prioritizează în funcție de adversar.
Suntem înainte? Suntem în urmă? Există lucruri ofensive care reușesc sau eșuează? Multe dintre scenarii mi le construiesc și în funcție de ce opțiuni am pe bancă. Am meciuri în care trec prin 10 până la 15 scenarii.
- Thomas Thomasberg, antrenor FC Midtjylland
- Croatul Duje Strukan (40 de ani) a fost delegat arbitru principal la FCSB - Midtjylland. Va fi ajutat la cele două tușe de conaționalii Bojan Zobenica şi Alen Jaksic, în timp ce al patrulea oficial a fost numit Patrik Kolaric. În camera VAR se vor afla Mario Zebec și Dario Bel.
„Mereu am fost căpitan, începând de la tineret și am reușit să fiu și la FC Midtjylland. E vorba despre a conduce, a gestiona, a distribui. E parte din personalitatea mea. Mi-a luat prea mult timp să înțeleg că jucătorii pe care trebuia să-i antrenez nu erau ca mine. Am crezut la începutul carierei mele că gândesc și simt la fel ca mine, dar ce mă motivează pe mine, poate pentru X sau Y nu înseamnă nimic. Vreau să concurez și, de preferință, să câștig. Și asta trebuie să influențeze personalitățile tuturor, indiferent de cât de diferite sunt”, a mai afirmat Thomasberg, antrenorul ce se recomandă liderul într-o echipă.
A dat la o parte ciudățeniile fotbalului
Și totuși, scenariile antrenorului nu țin neapărat de tactică, ci mai degrabă de soluții potrivite pentru momentele cu adevărat dificile.
Deși pune preț pe relațiile interumane, nu îi lasă pe jucători să coboare respectul în raport cu el, nici măcar în limbaj, indiferent de situație.
Thomasberg este bun prieten cu Lars Friis, antrenorul care a eliminat-o pe FCSB din preliminariile Ligii Campionilor cu Sparta Praga. S-a cunoscut la academia lui Midtjylland.
„Aveam tendința de a mă concentra pe detalii și ciudățenii pur fotbalistice, uneori i-am pierdut pe jucători pentru că le-am lăsat sentimentul că sunt suficient de aproape de ei. Am schimbat asta oarecum inconștient. Ceea ce am învățat destul de devreme a fost că fotbalul este un joc de echipă. Trebuia să ne avem toți în preajmă și să repar unele dintre găurile pe care le aveam. Așa că eram nevoit să vorbesc, să direcționez și să fiu foarte vocal. Există diferite moduri de a comunica. Am învățat pe parcurs, trebuie să citești, să înveți cum și cu cine vorbești”, a mai povestit antrenorul.
Ove Pedersen m-a văzut într-un meci m-a întrebat dacă nu mi-ar plăcea să fac parte din „noul FC Midtjylland”. «Aș putea face asta!», am răspuns, apoi am fost cumpărat de la Aalborg. Din păcate, a trebuit să-mi închei cariera de jucător deja la 27 de ani din cauza unui genunchi care îmi tot sărea. Apoi mi s-a oferit șansa de a deveni antrenorul secund al lui Erik Rasmussen la Midtjylland.
- Thomas Thomasberg
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora