Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 14 noiembrie 2024, 16:30 / Actualizat joi, 14 noiembrie 2024 20:21
Liviu Antal, fotbalistul celor de la FK Zalgiris Vilnius, e, potrivit configurației actuale, singurul român aflat pe o poziție onorabilă în clasamentul pentru Gheata de Aur. Actualmente, „veteranul” de 35 de ani se situează pe locul 13, cu 20 de goluri înscrise în actuala stagiune, și un punctaj total de 20. Un bilanț nemaipomenit pentru a fi atașat la CV, însă românul nu mai are cum să puncteze din acest moment, sezonul din Lituania ajungând la final. AICI, clasamentul actualizat pentru Golden Boot.
E oficial, Liviu Antal a devenit pentru a doua oară în carieră campion în Lituania, cucerind titlul cu aceeași formație cu care reușise s-o facă în 2020.
Mai mult, românul devine din nou golgeterul campionatului lituanian, de data aceasta cu 20 de reușite, spre deosebire de cele 23 reușite semnate în 2018. În urmă cu 10 ani, Antal și-a adjudecat inclusiv titlul de golgeter al României, performanță pe care o reușea în ediția 2013-2014, pe când îmbrăca tricoul Vasluiului.
Liviu Antal, locul 13 în topul pentru Gheata de Aur
Interesant este că cele 20 de reușite stagionale îl plasează pe Antal pe locul 13 într-o ierarhie în timp real pentru câștigarea Ghetei de Aur. Explicația poziției pe care o ocupă? Calendaristic, campionatul lituanian se desfășoară în alte perioade decât ligile de top ale Europei, astfel că Antal a avut când să acumuleze puncte la zestrea sa. Cum campionatul s-a încheiat, Antal va începe curând să coboare în topul condus momentan de Robert Lewandowski.
Lewa are 14 goluri în sezonul curent din La Liga (și un punctaj total de 28), însă fiecare gol e recompensat cu două puncte, spre deosebire de situația din Lituania, un campionatde nivel inferior, unde un gol primește un singur punct.
Fotbalistul care va primi Gheata de Aur va fi desemnat abia în luna mai a anului viitor, însă până atunci majoritatea jucătorilor aflați în top acum își vor pierde pozițiile. În prezent, locul 2 este ocupat de estonianul Alex Tamm, legitimat în țara natală, la Kalju FC (28 de goluri, 28 de puncte). Și liga estonă a ajuns însă la final.
Care sunt criteriile de punctaj în ierarhia pentru Gheata de Aur?
Punctajul se calculează pe baza unui sistem de coeficienți, care atribuie diferite valori golurilor în funcție de dificultatea ligii în care joacă fotbalistul. Așadar, cum funcționează sistemul de punctaj?
Ligile de top (precum Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1) au un coeficient de 2 puncte per gol. Astfel, un gol marcat în aceste ligi valorează 2 puncte în clasamentul Ghetei de Aur.
Ligile de nivel mediu (de obicei clasate în a doua jumătate a primelor 20 de ligi europene) primesc un coeficient de 1,5 puncte per gol.
Ligile de nivel inferior primesc doar 1 punct per gol.
Astfel, un jucător dintr-un campionat de top, cum ar fi Bundesliga sau La Liga, va acumula mai multe puncte decât unul dintr-o ligă inferioară pentru același număr de goluri, pentru a reflecta diferența de dificultate a competițiilor. La finalul sezonului, jucătorul cu cele mai multe puncte în clasament câștigă Gheata de Aur.
Liviu Antal: „Tot mai mulți oameni sunt atrași de fotbal în Lituania”
Liviu Antal a făcut radiografia campionatului lituanian într-un diaolog purtat recent cu GSP:
„În ultima perioadă, lituanienii au început să se îndrepte către fotbal, fiind o țară cu o cultură a baschetului mai bine dezvoltată, ca să spun așa. În România, noi suntem mai mult cu fotbalul, însă lucrurile au început să se schimbe. Tot mai mulți oameni sunt atrași de fotbal aici. De la anul, se dorește să fie 12 echipe în prima ligă, acesta ar fi un lucru extrem de bun.
Nu știu dacă se va concretiza. S-a construit și un stadion modern, foarte frumos, unde se va disputa returul cu România. Este primul stadion la standarde înalte din Lituania. Astfel de lucruri pot aduce un plus față de anii trecuți. Situația s-a îmbunătățit în campionat, de anul acesta există și VAR. Se încearcă să se progreseze”, spunea Antal, într-un interviu acordat Gazetei în septembrie.