Articol de Alexandru Barbu - Publicat vineri, 27 decembrie 2024 13:58 / Actualizat vineri, 27 decembrie 2024 14:04
Bogdan Stelea, 57 de ani, portar al Generației de Aur, a făcut o incursiune în anii '90, adică în cea mai bună perioadă din istoria naționalei de fotbal a României. „Anghel Iordănescu s-a blocat, nu a crezut că putem mai mult. Și nu mai era mult până la capăt!”, a declarat „Arnold” în podcastul GSP „2 la 1”.
La ce se gândește prima oară Stelea când aude de Campionatul Mondial din 1994: la performanța de a ajunge până în sferturile de finală sau la drama de a fi eliminați la loviturile de departajare de Suedia?
VIDEO. Bogdan Stelea: „Prima dată mă gândesc la cât de bine jucam!”
„Sincer, prima dată mă gândesc la cât de bine jucam! Am revăzut câteva meciuri de la Campionatul Mondial din '94. Am văzut inclusiv meciul cu Elveția, când am pierdut cu 1-4. Cu un om în minus în ultimele minute, dominam, pasam, ajungeam la poartă, numai că ratam. Felul în care jucam... cu asta rămân în primul rând. Cum pasam, știam să suferim...
M-am uitat la meciuri după ani și mi-am dat seama că eram o echipă completă, care putea face performanță. Știam să ieșim din situații de criză”, a declarat Stelea.
Bogdan Stelea: „M-a marcat eliminarea cu Suedia. Toată lumea spune că la penalty-uri e loterie. Nu e”
La turneul final din SUA, Stelea a fost titular în primele două partide, contra Columbiei (3-1) și Elveției (1-4). Florin Prunea a apărat apoi în meciurile cu SUA (1-0), Argentina (3-2) și Suedia (2-2 după prelungiri, 4-5 la lovituri de departajare).
„M-a marcat eliminarea cu Suedia, bineînțeles. Dar am acceptat-o până la urmă. Am văzut în timp că se întâmplă atât de des ca echipe mari să fie eliminate. M-a marcat mai ales pentru că am avut-o în mână. Chiar dacă am început rău, ne-am revenit, conduceam cu 2-1 și nu ne-am calificat... Am avut și o șansă în plus la loviturile de departajare, ei ratând primii.
Toată lumea spune că e noroc la penalty-uri. Nu e. Se antrenează, și în cazul portarilor, și în cazul jucătorilor. Nu e loterie. Ca portar, cel mai important e să pleci în ultimul moment, să nu pleci înainte de execuție”, a continuat acesta.
Săptămânile trecute, am revăzut meciul România - Argentina din '90. M-am uitat și la România - Camerun din '90. În '94 s-a văzut clar că mulți dintre noi aveam deja 4 ani de jucat afară, de învățat anumite lucruri și s-a văzut creșterea. Atunci, în '90, eram imediat după Revoluție, cei mai mulți dintre noi jucam în România.
Sigur, avuseserăm performanțe în cupele europene, numai că una e să joci în cupele europene, alta e să te antrenezi zilnic cu jucători de un anumit nivel și să evoluezi într-un campionat puternic
- Bogdan Stelea
„Anghel Iordănescu s-a blocat, nu a crezut că putem mai mult”
Bogdan Stelea îl descrie pe Anghel Iordănescu drept un „salvator”, dar spune totodată că selecționerul Generației de Aur n-a crezut că naționala României din '90 putea să depășească performanța din Statele Unite.
„Anghel Iordănescu a fost salvator la un moment dat pentru fotbalul românesc, cu tot ce a adus el în '93. Singura problemă pe care a avut-o Anghel Iordănescu e că, ajunși la un anumit nivel, nu știu dacă a crezut că ne putem duce până la capăt. De-acolo nu mai era mult. El trebuia să fie primul care să-și dea seama de asta. Nu a crezut că se poate mai mult, acolo s-a blocat”, a afirmat Stelea.
În '96 a fost un recul. Nu știu de ce. Am senzația că toți ne pierduserăm motivația. Campionatul European din '96 ne-a lovit tare. Poate și datorită faptului că ne-am calificat de pe locul 1 la turneul final.
Am crezut că va fi mai simplu decât la Mondial. Nu. Europeanul tot timpul e mai greu. Am avut și o grupă complicată, cu Franța, Spania și Bulgaria
- Bogdan Stelea
VIDEO INTEGRAL. Podcastul GSP „2 la 1” cu Bogdan Stelea:
Despre Bogdan Stelea:
- în România a jucat la cele mai importante cluburi, Steaua, Dinamo și Rapid, cu care a câștigat 10 trofee, între care 4 titluri;
- în străinătate a evoluat pentru Mallorca, Standard Liege, Samsunspor, Salamanca și Akratitos;
- a fost antrenor o scurtă perioadă de timp, la Astra, România U21 și Viitorul;
- la echipa naţională de seniori, a apărat în 91 de partide, în intervalul 1988-2005;
- a participat la Campionatele Mondiale din 1990, 1994 şi 1998 şi la Europenele din 1996 şi 2000.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro