INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2026  »  LIGA NAȚIUNILOR

GALERIE FOTO Franța - Spania, semifinală de vis în Liga Națiunilor » Elevii lui Deschamps au fost mai inspirați decât croații la loviturile de departajare

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de - Publicat luni, 24 martie 2025 00:59 / Actualizat luni, 24 martie 2025 01:09

După ce a pierdut la Split în urmă cu trei zile în fața Croației, scor 0-2, Franța a revenit pe Stade de France și a câștigat cu același scor împotriva trupei lui Zlatko Dalic. La loviturile de departajare,„Cocoșul Galic” a reușit să obțină calificarea în semifinalele Ligii Națiunilor, unde va da peste Spania.

  • Franța - Spania și Portugalia - Germania sunt semifinalele din Liga Națiunilor, pe 4 și 5 iunie 2025

  • Finala mare și finala mică vor fi disputate pe 8 iunie 2025.

În partida tur, trupa lui Zlatko Dalic s-a impus la Split în fața vicecampioanei Mondiale, scor 2-0, însă nu a reușit să profite de acest avantaj.

Franța - Croația, decisă la loviturile de departajare: oaspeții au rezistat doar o repriză la Paris

Elevii lui Didier Deschamps au început partida în forță, punând presiune pe defensiva oaspeților încă din primele minute.

Prima șansă mare de gol a francezilor a venit după un sfert de oră de la fluierul de start al meciului. Kylian Mbappe a intrat în posesia balonului în careul advers și a trimis un șut din întoarcere, însă nu a reușit să prindă poarta lui Livakovic.

Două minute mai târziu, Aurelien Tchouameni a fost și el aproape de deschiderea scorului. În urma unei lovituri de la colțul terenului executată de Michael Olise, fotbalistul de la Real Madrid a reluat cu capul, dar execuția sa a trecut puțin pe lângă poarta croaților.

Ultima ocazie importantă a primei reprize a venit în minutul 38, atunci când Bradley Barcola a fost lansat excelent de către Ousmane Dembele, colegul său de la PSG, însă tânărul fotbalist francez l-a luat la țintă pe Livakovic dintr-o poziție ideală.

Astfel, cele două echipe au intrat la egalitate la cabine, scor 0-0.

Franța a restabilit echilibrul la general în actul secund

Elevii lui Deschamps au păstrat același ritm și în startul reprizei secunde și au reușit să înscrie în minutul 52. Michael Olise a fost cel care i-a readus pe francezi în cărți pentru calificare, după ce a bătut impecabil o lovitură liberă, care l-a lăsat fără reacție pe Livakovic.

Selecționata „Cocoșului Galic” a continuat să preseze, însă nu și-a mai creat ocazii importante până în minutul 71. Atunci, Kylian Mbappe a trimis un șut din afara careului care a trecut milimetric pe lângă poarta oaspeților.

Nouă minute mai târziu însă, gazdele au reușit să înscrie și golul cu numărul doi. Ousmane Dembele a fost servit perfect în centrul careului advers, iar atacantul lui PSG a înscris cu un șut la colțul lung, restabilind astfel egalitatea la general.

„Les Bleus” au încercat să înscrie și golul decisiv până la finalul celor 90 de minute, însă nu au izbutit să facă acest lucru. Așadar, partida a intrat în prelungiri.

+9 FOTO

În cele două reprize suplimentare, scenariul a fost același. Gazdele au presat, în timp ce oaspeții s-au apărat și au încercat să lovească pe contraatac. Niciuna dintre echipe nu a reușit însă să înscrie golul decisiv, iar soarta calificării s-a decis în urma loviturilor de departajare.

Mike Maignan, eroul francezilor la loviturile de departajare în fața Croației

Similar primelor 90 de minute jucate astăzi, trupa lui Didier Deschamps a fost echipa care s-a impus și la punctul cu var, scor 5-4. Mike Maignan a câștigat duelul portarilor cu Livakovic, salvând două lovituri de departajare, lucru care a fost decisiv pentru soarta calificării.

Dayot Upamecano a înscris golul calificării de la 11 metri, după ce Theo Hernandez a ratat această șansă.

În urma acestui rezultat, Franța s-a calificat în semifinalele Ligii Națiunilor, unde va da piept cu selecționata Spaniei. Campioana Europeană a obținut biletele pentru penultimul act al competiției după ce a învins Olanda, tot în urma loviturilor de departajare. Cealaltă semifinală este Germania - Portugalia.

FINAL » Franța - Croația 2-0 (5-4 la penalty-uri)

  • Au marcat: M. Olise (52'), O. Dembele (80')
  • Penalty 14: Upamecano (Franța) - gol
  • Penalty 13: Stanisic (Croația) - ratare
  • Penalty 12: Doue (Franța) - gol
  • Penalty 11: Caleta-Car (Croația) - gol
  • Penalty 10: T. Hernandez (Franța) - ratare
  • Penalty 9: Jakic (Croația) - gol
  • Penalty 8: Kolo Muani (Franța) - gol
  • Penalty 7: Pasalic (Croația) - gol
  • Penalty 6: Kounde (Franța) - ratare
  • Penalty 5: Ivanovic (Croația) - ratare
  • Penalty 4: Tchouameni (Franța) - gol
  • Penalty 3: Moro (Croația) - gol
  • Penalty 2: Mbappe (Franța) - gol
  • Penalty 1: Baturina (Croația) - ratare
  • După 120 de minute, echilibrul de la general a fost menținut. Astfel, soarta calificării s-a decis la loviturile de departajare.
  • În primele 90 de minute, francezii au înscris de două ori în poarta lui Livakovic, anulând astfel avantajul obținut în tur de trupa lui Zlatko Dalic. Prin urmare, partida a intrat în prelungiri.
  • Click AICI pentru statistici

Olivier Giroud, omagiat pe Stade de France înainte de startul partidei

Cu câteva minute înainte de începutul partidei, Olivier Giroud a fost premiat pentru întreaga sa carieră la nivel internațional.

Fotbalistul în vârstă de 38 de ani și-a anunțat retragerea de la naționala Franței după Campionatul European din 2024. Acesta a bifat 137 de meciuri pentru „Les Bleus”, timp în care a reușit să înscrie nu mai puțin de 57 de goluri, fiind astfel cel mai mare marcator din istoria „Cocoșului Galic”.

De asemenea, Giroud a fost om de bază pentru trupa lui Didier Deschamps în 2018, atunci când francezii au cucerit Campionatul Mondial din Rusia.

Franța - Spania, semifinală de vis în Liga Națiunilor » Elevii lui Deschamps au fost mai inspirați decât croații la loviturile de departajare
Olivier Giroud, celebrat pe Stade de France înainte de startul partidei

Franța - Croația » Echipele de start:

FRANȚA (4-2-3-1): Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, T. Hernandez - Kone, Tchouameni - Olise, Dembele, Barcola - Mbappe
Rezerve: Chevalier, Samba - Camavinga, Clauss, Digne, Doue, Gunedouzi, Kolo Muani, Konate, Pavard, Rabiot, Zaire-Emery
Selecționer: Didier Deschamps

CROAȚIA (4-2-3-1): Livakovic - Stanisic, Sutalo, Caleta-Car, Gvardiol - Modric, Kovacic - Perisic, Sucic, Kramaric - Budimir
Rezerve: Ivusic, Kotarski - Baturina, Fruk, Ivanovic, Jakic, Juranovic, Moro, Pasalic, Pongracic, Sosa, Vlasic
Selecționer: Zlatko Dalic

Stadion: Stade de France (Paris)
Arbitru: Michael Oliver (Anglia)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:

„Ce am văzut în apă în dreptul Muntelui Athos... nu există!” » Un român înotător de cursă lungă, povești incredibile: „Simțeam că ceva nu e în regulă, dar când am ridicat capul am amuțit”

Caz șocant în voleiul feminin din România! Antrenorul secund al vicecampioanei, dat afară pentru că le trimitea materiale pornografice junioarelor din cadrul clubului


Comentarii (1)
proprietarypoet  •  24 Martie 2025, 09:47

O imagine cred ca ramane din seara trecuta, de la meciul Franta - Croatia. Vreo 10 mii de suporteri croati ocupau un colt al peluzei din Stade de France. Practi incadrati, lipiti de sectoarele cu fani francezi. Nicio distanta, nici macar 2 metri nu-i separau. Ma gandesc cu tristete la meciurile echipei nationale a Romaniei (sau ale echipelor de club, in Europa sau in campionatul nostru), unde sectoare intregi complet goale incadreaza galeria adversa. Practic, incapabila jandarmerie si purtarile salbatice ale fanilor (pana si la meciul cu Bosnia s-au urlat lozinci sovine) fac ca meciurile din Romania sa se joace cu maximum 80% grad de ocupare a stadionului. Ce-ar fi fost, de pilda, ca suporterii francezi sa inceapa sa urle la croati: "Srbia, Vukovar!"? Sau sa arunce in ei cu torte? Sau croatii sa strige mizerii rasiste la adresa jucatorilor francezi?... Nu s-a intamplat, din fericire.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează