Articol de Justin Gafiuc, Cristi Preda (foto) - Publicat luni, 24 martie 2025 12:49 / Actualizat luni, 24 martie 2025 12:54
De 15 ani, firava comunitate de români din liliputanul San Marino, circa 200 de suflete, se bucură de o biserică proprie, situată într-un cadru natural minunat. Preotul Gabriel Cerbu slujește în așezământul cu hramul „Sf. Marina”, unde a dedicat echipei naționale o parte din predica de duminică și s-a rugat alături de enoriași pentru „binecuvântarea vestiarului României”
Dacă scoatem din calcul Vaticanul, San Marino este statul european cu cea mai scăzută populație. Și, la scară globală, al cincilea cel mai mic din lume în termeni de suprafață, depășind numai Vatican, Monaco, Nauru și Tuvalu.
Aici, în acest perimetru de 61 kilometri pătrați, adică un sfert de București, și-au găsit casă aproape 200 de români. Cam 0,7% din populația minusculă a statului-enclavă situat în estul Italiei, cifrată la circa 30.000 de suflete. Iar de 15 ani comunitatea românească beneficiază și de o parohie dedicată, aflată în prezent sub oblăduirea preotului Gabriel Cerbu.
Biserica românească din mijlocul parcului natural
Biserica Sf. Marina din Ca’Centino e ascunsă undeva la poalele Muntelui Titano, cocoașa din Apenini pe care, în 301, Sfântul Marino, un pietrar de pe insula croată Rab, s-a refugiat din calea persecuției creștine dirijate de împăratul roman Dioclețian. Și a fondat ceea ce reprezintă azi cea mai veche republică de pe glob, condusă în prezent, prin rotație, de doi Căpitani Regenți, care se succed la putere la fiecare șase luni.
Printre străduțe șerpuite și înconjurată de pâlcuri de pădure, biserica românească s-a stabilizat într-un monument istoric din sec. XVIII, singurul locaș nefolosit de catolicii sanmarinezi. E o clădire albă, discretă, de dimensiuni reduse, amplasată în inima unei zone naturale protejate, pe care Regenții din San Marino o aleg deseori pentru plimbare și relaxare, în liniștea deplină a acestui colț superb de țară.
„Nu vrem să ne facem neamul de rușine”
Aici, în fiecare duminică dimineața ori cu alte prilejuri duhovnicești, comunitatea de români se adună în fața altarului. Vin inclusiv conaționali din împrejurimi, în special din aria orașului Rimini, perla de la Adriatica, situată la doi pași de microstatul sanmarinez.
Iar înaintea meciului pe care „tricolorii” îl vor disputa azi la Serravalle s-au rostit la slujba din week-end rugăciuni pentru trupa lui Mircea Lucescu. Și mici pasaje dintr-o predică rostită cu suflet și vocație de preotul Cerbu.
„Nu putem să nu ne rugăm ca domnul să-i binecuvânteze pe cei care ne reprezintă, să joace cu inima curată și să ne aducă bucurii. Dar mai ales să fim uniți ca români, ca ortodocși, ca oameni care trăiesc în pace cu toată lumea. Știți că, de obicei, meciurile sunt mai animate. Sperăm că nu vor fi însă astfel de evenimente, pentru că nu vrem să ne facem de rușine neamul. Noi suntem puțini aici, dar suntem persoane bine văzute, bine educate, care participă activ la viața republicii San Marino. Domnul să ne binecuvânteze pe toți! Amin!”, a spus părintele Cerbu. El slujește din 2021 la biserica din San Marino.

Preotul Gabriel Cerbu: „Un meci în străinătate al naționalei e o ocazie să transmitem copiilor dragostea de țară”
Apoi, într-un scurt interviu pentru GSP, preotul Gabriel Cerbu a mai punctat: „Sunt 15 ani de când există activitatea pastoral-misionară a Bisericii Române Ortodoxe în San Marino. Comunitatea de aici e limitată la circa 160 de persoane, dar avem participanți la slujbe din zonele înconjurătoare. E ca o radiografie a unei țări, cu oameni de toate vârstele și categoriile sociale ori profesionale”.

Și a continuat cu trimitere la partida naționalei din preliminariile CM 2026: „Aceste evenimente sunt pentru noi nu doar chestiuni legate de partea sportivă, ci adevărate sărbători ale identității noastre naționale. Este o ocazie să ne amintim rădăcinile noastre, să transmitem mai departe copiilor dragostea pentru țară. Spiritualitatea nu e despărțită de viața de zi cu zi, de sport, ci le înnobilează. Nu e chemată să se manifeste numai în rugăciune, ci și în atitudine, în respectul față de aproape, în bucuria de a trăi împreună, în noblețea unei competiții trăite cu onoare”.
Spiritul de echipă, curajul și perseverența sunt valori care țin de inima credinței ortodoxe, dar dacă sunt trăite cu inima curată. Meciul acesta va fi o ocazie cu care să vedem întrupate aceste valori într-un mod frumos
- preot Gabriel Cerbu, parohia Sf. Marina San Marino, pentru GSP
„Jucătorii să nu ezite să facă semnul crucii, indiferent de consecințele lumești”
A adăugat: „Ne-am rugat pentru tot vestiarul echipei naționale, Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei care ne reprezintă aici, în San Marino, să joace cu inima curată, să ne aducă bucurie. Dar mai ales să fim uniți ca români, ca ortodocși, care oameni care trăiesc în pace cu toată lumea”.
”Având în vedere că, în ultima vreme, și în lumea sportului au fost momente în care creștinii care și-au manifestat apartenența și identitatea creștină însemnându-se cu semnul crucii au fost penalizați, chiar Evanghelia ne îndeamnă să nu ne rușinăm niciodată de numele și credința noastră. Și îi îndemn și pe ei, dacă au această înclinare și apropiere către Dumnezeu, să nu ezite niciodată să se însemne cu semnul sfintei cruci, oricare ar fi consecințele lumești”, a încheiat părintele Cerbu.
Optimism printre enoriași: „Nu suntem dezamăgiți după înfrângerea cu Bosnia, se mai întâmplă accidente”
Iar printre enoriașii din San Marino se găsesc, firește, și o mulțime de tifosi, precum soții Vasile și Petronela Roman, originari din zona Sucevei. El lucrează în construcții, ea – în organizare de evenimente, au o fiică, iar Juventus e pasiunea în special a fetelor.
„Suntem suporteri activi, urmărim meciurile naționalei și din Serie A. Așteptăm acum o victorie din partea tricolorilor, să ne continuăm drumul spre Mondiale. Nu suntem neapărat dezamăgiți după înfrângerea cu Bosnia, se mai întâmplă câte un accident, e timp să recuperăm pe parcurs”, spune Petronela Roman, admiratoare a tripletei Stanciu – Rațiu – Man.

De altfel, duminică seara, după antrenamentul naționalei, mamă și fiică au așteptat la gardul de lângă vestiare, unde au obținut numeroase autografe de la jucătorii români, precum și de la selecționerul Mircea Lucescu.
Petronela mizează diseară pe o victorie cu 6-0 a României, soțul e mai optimist, adaugă un gol în plus, 7-0, dar ceea ce rămâne cu adevărat e pasiunea pe care naționala o distribuie în orice colț de lume, dincolo de startul șchiop bifat în campania pentru CM 2026.