Articol de Ionuţ Iordache, Remus Dinu, Cezar Titor, Andrei Furnigă (video) - Publicat marti, 25 martie 2025 21:24 / Actualizat miercuri, 26 martie 2025 05:31
România U21 a pierdut în ultimul test de verificare înaintea Europeanului din vară, 0-2 cu Olanda U21. Reușitele au fost semnate de Valente și Van Bergen în repriza secundă.
Nutriționiștii și Daniel Pancu confirmă: portocalele sunt mai bune decât ciorba. Încă prea mici pentru Euro
Cu amenințarea certă a „balaurilor” Italia și Spania din vară, „gașca nebună” a lui Daniel Pancu avea o singură opțiune înaintea duelului de pe „Arcul de Triumf”, ținând cont și de faptul că însuși selecționerul declarase că lotul era, în mare parte, conturat pentru European: să decalibreze mecanismul „Portocalei Mecanice”, versiunea „rising stars”.
Generația de astăzi are un singur obiectiv: să recreeze emulația „cangurilor” sau a băieților lui Rădoi din 2019, care ne-au redat speranța că putem conta din nou pe scena internațională, unde, vreme de decenii, „tricolorii” s-au mulțumit doar să admire roșul cortinei. Din spate.
Dacă fotbalul românesc e o ciorbă, vorba fostului idol din Giulești, măcar s-o servim la un restaurant cu stele Michelin!
În primele minute ale disputei nu am văzut foarte multe din partea alor noștri. Batavii ne-au ascuns mingea, reminiscență a fotbalului total pus în scenă de marele Cruyff.
Cu toate acestea, nicio acțiune ofensivă nu s-a materializat într-o ocazie clară la poarta lui Hindrich, cel puțin în primul sfert de oră. În prima parte a reprizei întâi, cel mai activ „tricolor” a fost Rareș Ilie, „exilat” de Nice în Serie B, la Catanzaro.
În minutul 25, o lovitură liberă a olandezilor se putea transforma în gol, însă Hindrich a fost pe fază și s-a opus. Până la finalul reprizei, Hansen și Zechiel au mai încercat poarta lui Hindrich, care a dat dovadă de siguranță și nu a permis deschiderea scorului. Grosso modo, o primă parte cu ritm bun, însă cu un plus evident pentru „Portocala Mecanică”.
În mitanul secund, egalitatea nu a durat mult. Luciano Valente a deschis scorul pentru Olanda, cu o torpilă de la marginea careului, la care Hindrich a putut doar să plonjeze pentru camerele de filmat.
Opt minute mai târziu, Van Bergen a fost destinatarul centrării de manual a lui Van Brederode, iar batavii, respectându-și blazonul și lansând un „wake-up call” către „tricolori”, au dus scorul la 2-0.
Imediat după al doilea gol, val de schimbări pentru România, care n-au avut însă efectul scontat, deși Cîrjan și Baiaram au adus un plus la capitolul explozivitate. În finalul partidei, batavii nu au mai forțat, iar ai noștri nu au putut. Scor final: 0-2.
România U21 - Olanda U21 0-2
Final. România - Olanda 0-2.
Minutul 90+2: Ocazie uriașă pentru Cătălin Cîrjan, al cărui șut de la distanță a fost respins în corner de portarul olandezilor.
Minutul 83: Olandezii nu mai forțează, „tricolorii” nu pot să reducă din diferență.
Minutul 75: Cîrjan, pasă luminoasă către Baiaram, însă ultima pasă către Louis Munteanu a fost greșită, iar România beneficiază de o lovitură de la colțul terenului, din care Ignat își trece în cont o ocazie de gol, lovitura sa de cap trecând puțin pe lângă bara din stânga lui Oduro.
Minutul 60: Corbu, Stoica, Mihai, Ilie și Sîrbu au fost scoși de pe teren, au intrat Cîrjan, Baiaram, Cojocaru, Oroian și Grameni.
Minutul 59: Gol Olanda! Van Bergen punctează cu capul, după o centrare excelentă a lui Van Brederode.
Minutul 58: Lăsat liber, Ohio șutează periculos din mijlocul careului, însă balonul a trecut peste poartă.
Minutul 56: Lovitură liberă dintr-o poziție periculoasă pentru România. Borza îi așază mingea lui Louis Munteanu, al cărui șut a fost în blocaj.
Minutul 51: Gol Olanda! Luciano Valente reușește un gol splendid pe „Arcul de Triumf”: o torpilă de la marginea careului, fără șanse pentru Hindrich.
A început repriza secundă!
Final de primă repriză. România U21 - Olanda U21, repriză curajoasă, însă fără prea multă inițiativă ofensivă din partea băieților lui Daniel Pancu. În prima repriză, Louis Munteanu a atacat spațiile libere, însă nu a beneficat și de aportul colegilor, neavând prea multe mingi în zona careului advers.
Minutul 42: Minute mai bune pentru România, însă fără șut pe poartă în prima repriză.
Minutul 37: Șansă importantă a batavilor. Zechiel „ciupește” balonul de la marginea careului de șase metri, însă Hindrich are noroc și prinde în doi timpi.
Minutul 33: Reluarea spectaculoasă a lui Hansen, din foarfecă, reținută fără probleme de goalkeeper-ul „tricolorilor”.
Minutul 25: Otto Hindrich scoate șutul dificil din lovitură liberă al olandezilor.
Minutul 20: Ianis Stoica a recuperat aproape de poarta olandezilor, însă România a irosit momentul, iar atacul s-a transformat în unul pozițional.
Minutul 13: Ianis Stoica forțează un șut din afara careului, însă a trimis doar în blocaj.
Minutul 7: Batavii controlează teritorial disputa.
Minutul 4: „Portocala Mecanică” se instalează în jumătatea de teren adversă. „Tricolorii” mici, înghesuiți în propriul careu.
A început partida. Aproximativ 2.700 suporteri sunt prezenți în tribunele stadionului „Arcul de Triumf”, printre care și Mircea Lucescu, Dan Șucu, Bogdan Lobonț, Cristi Săpunaru sau Viorel Moldovan.
România U21 - Olanda U21, echipele de start:
România U21 (4-3-3): Hindrich - Sîrbu, Ignat, Ilie, Borza - Cr. Mihai, Akdag, Corbu - I. Stoica, L. Munteanu, R. Ilie
Rezerve: Răfăilă, Roșca - Duțu, Grameni, Cîrjan, Baiaram, Cojocaru, Gheorghiță, Oroian, Bădescu, Perianu, Musi
Selecționer: Daniel Pancu
Olanda U21 (4-2-3-1): Roefs - Asanta, Bruns, Van Breemen, Jetten - Zechiel, Valente - Hansen, Van Bergen, Van Brederode - Ohio
Rezerve: Owusu-Oduro, Raatsie - Flamingo, Goes, Proper, Manhoef, Emegha, Fitz-Jim, Poku
Selecționer: Michael Reiziger
Update, ora 19:20 » Pleiadă de personalități în tribunele „Arcului”
Update, ora 18:55 » Imagini de la încălzirea elevilor lui Daniel Pancu
Update, ora 18:45 » Emulație în jurul selecționatei U21
Generația de mâine a venit să susțină generația lui Louis Munteanu. Chiar dacă partida nu are vreo miză deosebită, zecile de copii care și-au făcut deja apariția la stadion trăiesc la intensitate maximă amicalul contra Olandei U21. Echipa Gazetei a surprins emulația existentă printre puștii veniți să susțină naționala lui Pancu, cu copii de 11-12 ani încântați peste măsură că părinții i-au adus la stadion.
I-am întrebat pe doi dintre ei ce rezultat așteaptă diseară. Răspunsurile lor, în videoclipul de mai jos.
Update, ora 18:20 » Au ajuns la „Arc” și „tricolorii” mici
Au ajuns la stadion și "tricolorii" mici, extrem de focusați, conectați întru totul la miza meciului. Selecționerul Daniel Pancu i-a salutat pe reporteri, apoi s-a îndreptat în grabă spre vestiare. În autocarul "tricolorilor”, escortat de o dubă de jandarmi până la sosirea la arenă, se afla și Marius Niculae, managerul sportiv al loturilor de juniori din cadrul FRF. Louis Munteanu, relaxat, cu zâmbetul pe buze în momentul în care a coborât din autocar.
Update, ora 17:50 » Michael Reiziger, MVP-ul delegației „Portocalei Mecanice”
Selecționata batavă a ajuns în urmă cu scurt timp la stadionul din proximitatea Bisericii Cașin. Vedeta delegației e, fără îndoială, selecționerul Michael Reiziger, fostul fundaș de la Ajax, Milan și Barcelona
Update, ora 17:45 » Cum se prezintă suprafața de joc de la „Arcul de Triumf”
Echipa GSP a ajuns la „Arc". Iată cum se prezintă gazonul, cu două ore înaintea fluierului de start.
Daniel Pancu schimbă strategia pentru amicalul cu Olanda: „Vom trata jocul de altă manieră, e cel mai dificil adversar din cariera mea de antrenor”
Selecționerul Daniel Pancu a anunțat în preziua meciului că, spre deosebire de meciul cu Portugalia, va opera mai puține modificări și că va da credit unei echipe apropiate de cea standard:
A fost Portugalia, urmează Olanda. E o echipă fantastică. A avut 10 victorii în preliminarii, singura (n.r. cu un astfel de bilanț). A marcat 32 de goluri și a primit 3. În ultimele 30 de jocuri, are o singură înfrângere, într-un joc amical. Va fi cu siguranță cel mai dificil adversar pe care l-am întâlnit în cariera mea de antrenor.
În Portugalia, au primit șansa de a juca mulți jucători care au fost alături de noi și care fac parte din grupul ăsta minunat. Nu va fi la fel [cu Olanda]. Vom trata jocul de altă manieră. Trebuia să-mi fac și eu o idee despre anumiți jucători, dar lucrurile nu vor sta la fel.
Pe hârtie, Portugalia este net superioară Olandei. Ca echipă, Olanda îmi aduce aminte de Finlanda... Cum acționează Olanda, așa acționa Finlanda. Sunt foarte puternici în dueluri, foarte agresivi cu și fără minge, un stil de joc foarte incomod. Fac marcaj om la om. Dacă suntem inteligenți, putem să le punem mari probleme. Dacă nu, vom avea mari probleme.
- Daniel Pancu, selecționer România U21
Totodată, Pancu a vorbit despre nucleul pe care intenționează să se bazeze la European:
13 sau 14 jucători sunt bătuți în cuie pentru EURO, dacă sunt sănătoși. Unii și-au câștigat acest drept, chiar dacă evoluează mai puțin la echipele de club.
Louis Munteanu e liderul grupului, e căpitanul de echipă. Ne-a ajutat foarte mult. Echipa mare are întâietate în alegeri, dar motivul principal pentru care a fost lăsat acum la U21 a fost pentru că ar fi jucat puțin la naționala mare. Louis nu a arătat că e supărat. Cu noi se simte foarte bine.
- Daniel Pancu, selecționer România U21
România U21 - Olanda U21, cele mai importante informații:
După victoria la limită din Portugalia, 1-0, în care Pancu a rulat tot lotul, „tricolorii” mici au altă reprezentație, de data aceasta în fața fanilor de acasă. Naționala U21 își testează forțele cu Olanda U21, altă echipă calificată la EURO, în ultimul meci amical dinaintea Campionatului European din Slovacia.
Campionatul European va avea loc în perioada 11-28 iunie 2025, în Slovacia. România își începe aventura pe 11 iunie, la Trnava, împotriva Italiei. Trei zile mai târziu, ne așteaptă duelul cu Spania, la Bratislava. Ultimul meci e contra țării gazdă, tot la Bratislava, pe 17 iunie.
Astăzi, „tineretul” înfruntă o selecționată cotată la 99 de milioane de euro pe Transfermarkt, care are în componență fotbaliști de la majoritatea forțelor batave, dar și din campionate puternice ale Europei. Doar Ryan Flamingo, fundașul celor de la PSV, valorează 16 milioane de euro, în timp ce vârful de atac Emanuel Emegha, legitimat la Strasbourg, e cotat la 20 de milioane €!
Ultimul duel cu „tineretul” Olandei s-a consemnat pe 27 septembrie 2022, la Cluj, meci încheiat 0-0, cu Săndoi pe bancă. Louis Munteanu, Grameni, Marius Corbu și Hindrich făceau și atunci parte din lotul naționalei U21.
La Campionatul European de tineret, echipa lui Pancu a fost repartizată în Grupa A. „Tricolorii” vor da piept cu Slovacia, țara gazdă, plus granzii Italia și Spania.
Lotul convocat de Pancu pentru meciurile de pregătire cu Portugalia și Olanda
- PORTARI: Otto Hindrich (CFR Cluj), Alexandru Roșca (Dinamo), Vlad Rafailă (US Lecce / Italia);
- FUNDAȘI: Darius Oroian (Sepsi OSK), Dan Sîrbu (Farul Constanța), Cristian Ignat (Rapid), Matteo Duțu (AC Milan / Italia), Ümit Akdağ (Toulouse FC / Franța), Matei Ilie (CFR Cluj), Costin Amzăr (Al Nasr / Emiratele Arabe Unite, accidentat, a părăsit lotul), Andrei Borza (Rapid), Robert Bădescu (Rapid);
- MIJLOCAȘI: Constantin Grameni (Rapid), Ovidiu Perianu (Unirea Slobozia), Marius Corbu (APOEL Nicosia / Cipru), Cristian Mihai (UTA Arad), Alexandru Musi (FCSB), Cătălin Cîrjan (Dinamo), Rareș Ilie (Catanzaro / Italia), Ianis Stoica (FC Hermannstadt), Andrei Gheorghiță (FCSB), Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova);
- ATACANȚI: Louis Munteanu (CFR Cluj), Ionuț Cojocaru (Farul Constanța)