Articol de Alexandru Barbu, Răzvan Stamatiu - Publicat miercuri, 26 martie 2025 16:59 / Actualizat miercuri, 26 martie 2025 18:09
Florin Maxim (44 de ani), antrenorul Corvinului Hunedoara, a fost invitat la GSP Live ♦ Tehnnicianul a vorbit despre cum a adus clubul din Liga a 3-a până în cupele europene, ce a însemnat câștigarea Cupei României și cine l-a dorit din SuperLiga ♦ Maxim a descris și șocul din vară, când Corvinul a aflat că nu are drept de promovare nici în actuala stagiune ♦ Hunedoara a avut un sezon sub așteptări în eșalonul secund și va participa în play-out.
- Florin Maxim și-a început cariera în antrenorat în 2016, la FC Voluntari, ca „secund”. În 2019, a părăsit tabăra ilfoveană și a devenit tehnicianul principal al celor de la Șelimbăr, unde a activat doi ani.
- Antrenorul a preluat-o pe Corvinul Hunedoara în 2021, pe vremea când echipa se afla în Liga a 3-a. Maxim a bifat mai multe performanțe notabile cu hunedorenii: a promovat clubul în eșalonul secund, a câștigat Cupa României și a jucat în competițiile europene, unde a întâlnit Paksi, Rijeka și Astana. Sportiv, Corvinul ar fi trebuit să acceseze primul eșalon vara trecută, numai că nu avea drept de promovare, fiind la acel moment o societate de drept public.
- După ce a câștigat Cupa, Corvinul a decis să joace în Europa și să riște astfel încă un sezon fără miză în „B”, ceea ce s-a și întâmplat. „Jucătorii s-au scurs pe picioare când au aflat că n-avem drept de promovare nici în acest sezon”, povestește Maxim.
- Întrebat dacă a fost dorit de echipe din SuperLiga, Maxim a precizat că a fost contactat de Dinamo: „Știau mai multe lucruri despre mine decât știam eu despre mine”.
- Ce planuri are Florin Maxim, unde se vede antrenor pe termen scurt, cum prefațează lupta la titlu din prima divizie, dar și ce spune despre superbătălia din Champions League, în interviul de mai jos.
- „În perioada de la Sportul Studențesc eram neplătiți, iar Petrescu ne chema, pe mine și pe Bălan, la «Doi Cocoși». Mai jucam un tenis de picior, ne mai dădea 100-200 de dolari, să mai trecem peste o săptămână”.
VIDEO. Interviu cu Florin Maxim, antrenorul-revelație care a dus Corvinul în cupele europene din Liga a 2-a
- Florin, începem cu partea goală a paharului: ce s-a întâmplat în acest sezon și de ce nu sunteți în play-off?
- Am stat la mâna noastră cam în toate meciurile. Pe scurt, au fost mai multe greșeli individuale decât anul trecut. Nu dau vina pe jucători, s-a întâmplat, dar asta ne-a costat. Au mai fost cele două meciuri de la început de an, cu Craiova (0-0) și Metaloglobus (0-1). N-am avut agresivitate, dar aici și jucătorii au circumstanțe atenuante: în cantonament am avut un virus și cam 4-5 zile am avut 5-6 fotbaliști care nu s-au antrenat. N-am reușit să marcăm în cele două meciuri decisive...
- V-a afectat și vestea că nu aveți drept de promovare?
- Cu siguranță, nu ne-a căzut bine. Totuși, suntem profesioniști și jucătorii trebuie să-și facă meseria. Asta le spun în fiecare zi în vestiar, le zic că în sezonul viitor vom avea drept de promovare. Jucătorii care își doresc să rămână alături de noi trebuie să fie la un nivel înalt, la fel și cei care vor să plece, pentru că e nevoie ca lumea să îi remarce. Am avut un meci amical în weekend, la Reșița (2-2). Lucrurile au arătat bine. Să sperăm că vor fi în regulă și meciurile din play-out.
- Ce obiectiv aveți în play-out?
- Să ne clasăm pe primul loc. Rămâne de văzut dacă vom reuși.
VIDEO. Corvinul, fără drept de promovare. Cum a primit Florin Maxim vestea: „Nu știam dacă să le spun jucătorilor...”
- Îmi aduc aminte ce s-a întâmplat vara trecută: inițial a apărut informația că puteți promova, apoi...
- Eram la Severin atunci, am primit informația după ce luasem masa. Ne aflam în fața jocului din Cupă și nu știam dacă să îi anunț pe jucători. Cu toate astea, ei aflaseră deja din media. Am făcut o ședință cu ei, erau în fața mea și simțeam cum se scurg pe picioare. Am câștigat acel meci, dar parcă n-am putut trece peste acest lucru timp de 2-3 săptămâni. Noi cumva ne-am asumat situația, știam că există posibilitatea să nu avem drept de promovare. Am ales cu toții să putem avea acele meciuri în Europa în detrimentul garantiei că putem promova.
Nu știu dacă, din punct de vedere moral, a fost cel mai OK, că adversarele noastre au depus contestație împotriva noastră. Nu știu ce am fi făcut noi în această situație...
- Randamentul din campionat a fost afectat și de parcursul european?
- Nu, au fost utile acele meciuri atât pentru mine, cât și pentru jucători. Îmi pare rău că n-am mai adus cel puțin doi jucători în plus, astfel încât să fim pregătiți pentru acele partide. Acasă, cu Rijeka, puteam să câștigăm meciul dacă aveam un pic de forță ofensivă. Și ei au fost șocați de felul în care arătam. Chiar după retur am discutat cu antrenorul lor secund, care ne-a felicitat. Am fi putut face mai mult și cu Astana. Au fost jocuri cu intensitate. Gândiți-vă că în campionat aveam un tempo de 14, în timp ce în duelurile internaționale era de 17. Am reușit să pasăm, să ne adaptăm la ritmul de joc, dar trebuie să stai bine și din punct de vedere fizic și tactic.
Consider că n-a fost nimic întâmplător, nici faptul că am ajuns până în finala Cupei, unde nimeni nu ne-ar fi dat șanse. Acolo, am întâlnit Oțelul, o echipă matură, agresivă, care punea probleme din orice punct de vedere. Am reușit să facem față, să ne păstrăm calmul la loviturile de departajare. A fost un an benefic pentru toți
„Am făcut 14 ore până la Astana”
- Cum ai simțit meciurile din cupele europene, un cu totul alt nivel?
- Să o luăm cu începutul. Paksi era o echipă în adevăratul sens al cuvântului, agresivă, cu talie. Cred că ne-au subestimat. I-am analizat și la încălzire, era prea multă voie bună acolo. Și jucătorii au văzut același lucru. Ne-au ieșit lucrurile, am marcat repede, a fost un joc bun din toate punctele de vedere. Noi am fost pregătiți. Ulterior...
- Așa.
- Am întâlnit Rijeka, formație care a vândut vreo 3 jucători după parcursul lor european. O echipă tehnică, dar nu atât de matură. Astana a fost altceva, acolo sunt jucători plătiți cu zeci de mii de euro care fac diferența. Am început foarte bine și returul cu ei, doar că au intervenit niște greșeli care au continuat în lanț.
Au fost niște deplasări lungi... Ungaria nu a fost departe, dar acolo am avut parte de o căldură care ne-a solicitat, la fel ca la Rijeka. De Astana nici nu mai vorbesc, am făcut 14 ore pe drum!
- Ce echipă te-a impresionat cel mai mult?
- Rijeka. Sunt o echipă în adevăratul sens al cuvântului, tânără și dinamică. De ei mi-a plăcut cel mai mult. În schimb, Astana a fost o trupă formată din jucători străini plătiți foarte bine, aduși să facă diferența în meciurile din Europa. Și au făcut-o.
- Revenind la elefantul din cameră - cum reușești să motivezi o echipă care nu are un obiectiv palpabil?
- Dacă aș putea să șterg ceva din ce s-a întâmplat în acest an, aș elimina toate greșelile individuale. Sunt cam aceiași jucători care au tot greșit, am discutat cu ei. Fotbaliștii își fac meseria, ei știu că nu au mult timp. Fiecare joacă până la 33, 35, 37 de ani, în funcție de caz. Nu cred că au nevoie să fie motivați în plus, nici nu prea sunt genul motivator. Suntem destul de clari, le explicăm jucătorilor ce urmărim la antrenamente. Chiar am avut o discuție cu privire la fazele fixe, pentru că eu cred foarte mult în ele. Cred că putem să surprindem adversarul cu ele.
- Am văzut ce utile i-au fost și Rapidului în derby-ul cu FCSB.
- Exact. Sunt niște unelte pe care le poți folosi atunci când o echipă se apără supraaglomerat. În Liga a 2-a mai e și problema terenurilor, unele îți pun piedică. Noi suntem o echipă de construcție și terenul de acasă nu prea ne-a ajutat. În SuperLiga e altceva, dar în Liga a 2-a e un impediment.
„Echipele din Liga a 2-a nu au nimic de pierdut la baraj”
- E mai slabă Liga a 2-a sezonul acesta comparativ cu ediția precedentă?
- Dacă ne uităm pe loturi, vedem că Csikszereda s-a întărit, arată foarte bine. Și Steaua mi-a plăcut. FC Argeș are un lot foarte bun, Metaloglobus și Reșița la fel. Nu știu dacă e mai slabă competiția de anul acesta față de cea de sezonul trecut, fiecare club a avut suișuri și coborâșuri. Steaua și Csikszereda au avut un parcurs bun, în rest cam toate s-au împotmolit.
- Cine crezi că va promova în SuperLiga?
- Mi-e greu să zic. Nici Csikszereda nu e sigură de locul ei. Și Voluntari e acolo, vor fi din ce în ce mai buni cu fiecare etapă, sunt competitivi. FC Argeș vine din spate, Reșița e o formație cu entuziasm, sunt și în Cupa României. Nimic nu e jucat în momentul de față, gândiți-vă ce ar fi dacă pierde Csikszereda două meciuri...
- Ce șanse vor avea echipele din Liga a 2-a la baraj?
- La prima vedere ai spune că n-au nicio șansă, dar sunt meciuri ca niște finale. Depinde de multe. Echipele din prima ligă care ajung la baraj nu au cel mai bun moral. Iar cele din Divizia B nu au nimic de pierdut.
- Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, a amenințat că ratarea obiectivelor va aduce penalizări. Ai primit amendă?
- Nu s-au primit amenzi, nu. Am avut o discuție cu dumnealui, împreună cu președintele. Nu știu dacă aceste amenzi ar fi tocmai bine primite. La urma urmei, banii îi primești la Comisii, jucătorii știu asta. Ar fi vorba doar despre întârzieri, lucruri care n-au existat până acum la Corvinul. Salariile și primele nu au întârziat nici măcar o zi. Asta a fost o declarație a domnului primar, dar nu a trecut la fapte.
- Dar te-a deranjat afirmația?
- Înțeleg poziția fiecăruia, știu că dumnealui și-a dorit mai mult, am avut o discuție telefonică. E conștient că și noi am vrut același lucru. Tragem linie după acest campionat, vedem dacă trebuie să renunțăm la câțiva jucători, dar nu în felul acesta, să fim amendați pentru că nu am prins Top 6.
- Pare că ai planul făcut, știi cine ar trebui să plece, de ce ai nevoie...
- Am avut discuțiile astea cu băieții, în vestiar, și pe mine mă implică. M-am pus în capul listei. Le-am zis că au susținerea mea. Chiar dacă suntem în play-out, noi suntem profesioniști, trebuie să ne facem meseria. Oricum, aceste liste se pot schimba.
Cum am spus, băieții au avut circumstanțe atenuante în contextul în care am aflat că nu putem promova. Au fost și răciți în cantonament, au revenit pe rând. Fotbalul e frumos pentru că avem mereu prilejul să ne corectăm greșelile în meciul următor
„Fără infrastructură ne păcălim singuri, nu facem nimic”
- Ești convins că vei antrena Corvinul și sezonul următor?
- Da, sunt 100% convins, avem un contract semnat până în 2027. 99% va începe construcția noului stadion, se va face și o bază de antrenament. Văd susținere din partea tuturor, din acest motiv vreau să rămân. Mă simt apreciat la Hunedoara, simt că avem de realizat lucruri în continuare și văd un prim pas în direcția asta. Fără infrastructură ne păcălim singuri și nu facem nimic. Cu condiții minime e cam greu...
- Când va fi gata noul stadion?
- Am înțeles că execuția va dura în jur de 26 de luni, deci cam în doi ani și jumătate ar trebui să fie finalizat.
- Atunci veți fi în Liga 1 de un sezon și jumătate, vă prinde bine.
- (n.r. - râde) Da, eu îmi doresc primul să promovăm și ar fi bine pentru CV-ul nostru. Doar că în România punem de fiecare dată căruța înaintea boilor. Avem nevoie de infrastructură, nu cred că putem susține niște meciuri de Liga 1 în județul Hunedoara. Avem varianta Petroșani, dar nu sunt sigur că e posibil. Mai sunt stadioane la Deva și Simeria, acolo s-au jucat meciuri de Liga a 4-a. Nu știu unde am putea susține aceste meciuri aproape de suporterii noștri. Nu cred că e în regulă să promovăm și să jucăm pe la Sibiu sau la Arad.
- E reală acea clauză de 100.000 de euro din contractul tău despre care s-a vorbit?
- Da, domnul primar a vrut să existe acea clauză, în oglindă, n-am avut nimic de obiectat. Nu e OK ce se mai întâmplă în SuperLiga, unde sunt antrenori fără clauză care vin și pleacă în mod constant. Nu e bine nici să ți se impună obiective după ce ai promovat și, dacă în 6 meciuri ești pe loc retrogradabil, să fii dat afară. Nu prea poți să-ți faci meseria într-un asemenea context.
- E celebrul „șoc la echipă”. Iar când vine un antrenor nou, de multe ori echipa joacă bine pentru câteva partide, iar după se alege praful, tocmai când ar trebui să se vadă mâna noului antrenor. Cum explici asta?
- E și componenta șocului. Totuși, în momentul în care nu merg lucrurile, trebuie să te așezi la masă și să fii obiectiv. Fiind lângă jucători zi de zi, e posibil să vezi lucrurile diferit. Eu tot cu doi ochi și cu un creier gândesc, așa că dacă mai vine cineva lângă mine ne putem crește nivelul. Nu sunt de acord cu deciziile pripite. Poate de aceea a încercat și domnul primar să-și arate susținerea. A fost lângă mine din prima clipă, inclusiv atunci când am ratat promovarea în Liga a 2-a. Dacă ai oamenii potriviți lângă tine poți face ca lucrurile să meargă.
- Ai primit oferte din partea altor cluburi după performanțele de anul trecut?
- Au fost discuții, nu pot să le spun oferte. În momentul în care ai o ofertă înseamnă că trebuie să stai la masă cu oamenii. Și clauza probabil i-a ținut pe loc pe unii, dar am susținere în continuare aici, nu sunt condiționat de timp, precum fotbaliștii. Pot să-mi fac meseria ca domnul Lucescu, până la 80 de ani.
- Te vezi antrenând până la 80 de ani?
- Mă văd antrenând cât există focul ăsta în mine. Sunt de părere că atunci când nu faci un lucru cu plăcere nu merită să continui. De aceea am și renunțat la unii jucători. Avem exemplul Lupu, pe care l-am luat de la Cugir din Liga a 3-a, ne-a ajutat să promovăm, și-a adus aportul și în cupele europene. Totuși, după meciurile internaționale, am văzut că mintea lui e în altă parte. Am avut 2-3 discuții, am simțit că vrea să plece și nu m-am împotrivit. Sunt de părere că în momentul în care nu dai 100% nu-ți pot ieși lucrurile. Dacă mă ține pasiunea încă 10-20 de ani, Dumnezeu știe, voi face meseria cu plăcere.
VIDEO. Abordat de Dinamo, Florin Maxim laudă conducerea FCSB: „E un exemplu”
- Ai avut discuții cu Dinamo?
- Da, nu vă ascund acest lucru. Am discutat cu niște oameni care mi-au spus mai multe despre mine decât știam eu despre mine. Mi-au urmărit parcursul de când eram la juniori, au considerat că m-aș mula pe ce își doresc ei. Mi-au zis că știu că lucrez cu materialul clientului. Dar v-am spus, nu mi-am dorit complet să plec.
- Mihai Stoica te vedea la Petrolul. De altfel, te-a lăudat în mai multe rânduri.
- Îi mulțumesc. A făcut lucruri extraordinare pe unde a fost. La Urziceni a rămas în istoria orașului, a făcut performanță acolo alături de Dan Petrescu. Și la FCSB a realizat multe. Ceea ce se întâmplă la FCSB ar trebui să fie un exemplu de urmat, pentru că în spatele unui patron care bagă foarte mulți bani a fost construit un cadru foarte bun pentru performanță. Sunt specialiști de nivel înalt, iar aici e și meritul lui MM Stoica. L-a făcut pe patronul roș-albaștrilor să înțeleagă că e nevoie de personal.
După SuperCupa cu FCSB, în momentul înmânării medaliilor, cei de la FCSB erau de trei ori mai mulți decât noi. Chiar am discutat despre asta cu Mihai Stoica. Sunt foarte bine organizați și performanțele din Europa League nu sunt întâmplătoare
- Ai driblat răspunsul. Vreun contact cu Petrolul?
- Nu, nimic.

- Cum stai cu licențele?
- Eu am licența A, ultima înscriere pentru licența PRO a fost fix după promovarea noastră în Liga a 2-a și efectiv am uitat să-mi depun dosarul, care era făcut alături de colegii din staff. Am uitat să-i dau un „forward”. Au mai fost niște discuții, am încercat să primesc o derogare, dar nu s-a putut. Am înțeles, a fost greșeala mea și mi-o asum. Data viitoare!
- Ești perceput drept un antrenor cu principii moderne de joc. Cum arată un joc ideal făcut de echipa ta, dacă poți să ne spui?
- Eu vreau să fiu antrenorul care câștigă meciurile. Nu mă interesează cum înving, importantă e victoria. Știu că sunt tehnicieni care sunt adepții jocului de posesie. Sunt echipe mari care nu pot susține același ritm întreg meciul. Uite meciul Germania - Italia, unde oaspeții au revenit de la 3-0.
Sunt adeptul echilibrului. Vezi meciul pe care l-am jucat sâmbătă cu Reșița, mi-a plăcut. Am știut să fim periculoși, să punem presiune pe adversar. Am vorbit cu băieții vreo 20 de minute înaintea antrenamentului în care i-am făcut să înțeleagă că trebuie să aducem ceea ce exersăm în joc. Totodată, le-am spus că nu vreau să văd diferențe între meciurile oficiale și amicale
„Îi prevăd un viitor strălucit lui Bogdan Ungureanu”
- Ai un sistem de joc favorit?
- Nu am un modul preferat. Am jucat 4-3-3 pentru că s-a întâmplat să schimb sistemul din mers. Așa s-a întâmplat în cazul barajului cu Bistrița. Noi jucam 4-2-3-1 înainte. Dacă aș avea 3 fundași centrali foarte buni pe care mă pot baza, găsim un sistem care să se plieze pe asta, nu e nicio problemă. Suntem în transformare și îmi place să fim o formație echilibrată.
Ne putem apăra în mai multe feluri. Putem să ne apărăm sus sau jos, să alternăm, trebuie să fie o comunicare foarte bună între jucători. Noi oricum suntem în schimbare, i-am pierdut pe Coman și pe Lupu și asta ne-a modificat sistemul de joc
- Cum e Bogdan Ungureanu, portarul împrumutat de la Rapid?
- Mă bucur că ați atins acest subiect. Juniorii noștri din 2007 sunt foarte, foarte buni. Îl avem pe Darius Grigore, care e și la lotul național, pe Lucas Câmpan, a făcut și el parte din lotul național. Am luat și un copil foarte talentat, îl asemăn cu Dennis Man, când era la început, are un stâng foarte bun. Revenind la Bogdan, e un portar care se antrenează de cel puțin doi ani cu echipa mare a Rapidului. La ultimul meci a apărat și un penalty. Per total, e un jucător matur și cu personalitate, îi prevăd un viitor strălucit. Trebuie să rămână cu picioarele pe pământ, dar îl văd un băiat echilibrat.

Anul următor va fi extraordinar pentru el, vom avea drept de promovare și ne vom bate sus. Cred că îl va ajuta acel sezon, sper să pună și el umărul alături de colegii lui. Ar fi extraordinară o promovare pentru Bogdan și să se întoarcă la Rapid după. Sunt copii care pot face pasul. Donnarumma a apărat la 16 ani și jumătate la AC Milan. De ce n-ar putea un copil de 17-18 ani să apere la Gloria Buzău, de exemplu?
„Văd un trio în lupta la titlu: FCSB, CFR Cluj și U Craiova”
- Florin, cine câștigă SuperLiga anul acesta?
- FCSB a arătat că are consistență și maturitate după aceste meciuri din Europa. Și CFR Cluj e la un nivel foarte înalt, își revine ușor-ușor. Și Craiova e o trupă matură, se văd îmbunătățiri ale jocului după venirea lui Mirel Rădoi. Universitatea Cluj e și ea acolo, poate produce o surpriză. Dar eu văd acest trio în lupta la titlu: FCSB, CFR Cluj și U Craiova. Consider că după această pauză roș-albaștrii vor arăta și mai bine.
- Despre Rapid ce părere ai?
- O văd puternică în anii viitori, dar nu știu dacă poate pune probleme celorlalte cluburi în stagiunea curentă.
- Îl știi bine pe Rădoi. Ce plus crezi că a adus Craiovei?
- L-am avut coleg la lotul național, ne știm de la 15 ani. Este un băiat muncitor, are coloană vertebrală. E un tip direct care spune lucrurilor pe nume. Cred că a pus niște condiții la revenirea la Craiova, pentru că îi văd pe jucători mult mai determinați. Se vede diferența inclusiv la declarațiile de după meciuri, sunt mai atenți. Grupul îl percepe bine, asta este un atu.
VIDEO. Poveste cu Dan Petrescu: „Ne chema la «Doi Cocoși», ne mai dădea câte 100-200 de dolari, jucam un tenis de picior”
- În CFR-ul fostului tău antrenor - Dan Petrescu - nu mai credea multă lume, dar e pe primul loc.
- Poți să spui că nu-ți place jocul lor, dar ei știu să câștige iar asta nu se pierde în timp. Pe Dan Petrescu l-am avut la Sportul Studențesc, a schimbat mentalitatea tuturor jucătorilor. Ne-a făcut să fim competitivi și să muncim foarte mult, am avut niște antrenamente spartane!
- Erai și genul lui de jucător.
- Corect. Nu eram foarte tehnic, mai mult muncitor. De luni până sâmbătă eram trup și suflet lângă echipă, iar el a apreciat lucrul acesta. Mă dădea ca exemplu la antrenamente. Am avut o relație deosebită cu Dan Petrescu.
În perioada Sportul Studențesc eram neplătiți, iar Petrescu ne chema, pe mine și pe Bălan, la «Doi Cocoși». Mai jucam un tenis de picior, ne mai dădea 100-200 de dolari, să mai trecem peste o săptămână. Au fost vremuri grele, dar el ne-a ajutat să trecem peste și să ne dorim mai mult. Din acea echipă a Sportului cam toți am reușit să ne transferăm și să facem performanțe
- Cine ia Champions League?
- Sunt fan Real Madrid și fan omul Carlo Ancelotti. E o persoană deosebită, cu căldură în suflet. Te face să te simți ca un prieten când stai lângă el la masă. Spun asta mereu când am prilejul: am văzut echipe mari, dar Real Madrid e cu totul altceva. Le-am văzut antrenamentele și am stat după cu Ancelotti în vestiar. Țin minte meciul cu Villarreal, Alaba s-a accidentat și Nacho a intrat în minutul 33. A jucat 60 de minute și a fost omul meciului. Vă dau cuvântul meu de onoare că Luka Modric și Toni Kroos nu au pierdut o minge la antrenament! Sunt atât de organizați și siguri pe ei încât am rămas impresionat. Cred că Real poate reveni în orice moment, în orice partidă.
Barcelona e o echipă frumoasă, tânără. Peste un an sau doi va arăta altfel. Poate va veni și alt număr 9 în locul lui Lewandowski, pentru că e destul de în vârstă. Se poate aduce un fotbalist mai dinamic în locul lui. Barcelona va fi o „nucă tare” anii următori
VIDEO INTEGRAL. Emisiunea GSP Live cu Florin Maxim:
- GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, contul de TikTok, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro