Articol de Daniel Grigore - Publicat joi, 27 martie 2025 23:15 / Actualizat vineri, 28 martie 2025 10:03
Pieter Nieuwenhuis, fondatorul și CEO-ul firmei Hypercube, cea care a gândit sistemul de campionat cu play-off și play-out popularizat de Belgia și preluat de România, consideră că belgienii comit o mare greșeală prin decizia de a reveni la formatul clasic de 18 echipe, cu meciuri tur-retur.
După 15 ani, belgienii au decis să renunțe la formatul de campionat cu play-off-uri și play-out, cel adoptat și adaptat în Superliga României, și să revină la modelul cu meciuri tur-retur și 18 participante. Modificarea va fi făcută începând cu sezonul 2026/2027.
Principalul consultant sportiv al Federației Belgiene în momentul implementării sistemului cu play-off și play-out a fost compania olandeză Hypercube, cu care colaborează, printre alții, și Federația Română de Fotbal și UEFA, forul european chiar pentru noul format al Ligii Campionilor.
Fondatorul acesteia, Pieter Nieuwenhuis, consideră că belgienii sunt în gravă eroare.
Fondatorul Hypercube, firma cu care colaborează și FRF, este șocat de hotărârea belgienilor
„Majoritatea consideră că renunțarea la play-off este o decizie proastă. Asta înseamnă că au adoptat, în sfârșit, ideea play-off-ului. Și să te gândești că acum 15 ani nu puteam intra în Belgia din cauza criticilor...”, spune acum Nieuwenhuis, citat de 7sur7.be.

„Este tragic. Aveau mai multe opțiuni pe masă, dar asta este cea mai rea posibilă! Intuiția poate greși, dar datele nu mint niciodată.
Înainte de sistemul cu play-off, campionatul belgian ocupa locul 14 la nivel european. După introducerea play-off-ului și play-out-ului, a existat o îmbunătățire clară. În acest sezon, este al șaselea campionat.
Iar privind veniturile, competiția belgiană a avut un progres semnificativ în ultimii 15 ani. Veniturile au crescut de mai bine de 6 ori!
Cu noul format, campionatul belgian va genera mai puține venituri, nu există niciun dubiu. Vor fi mai puțini oameni la meciuri, iar stimulentul pentru ca fanii să se aboneze la servicii TV va scădea. Sunt sigur că dacă ar rămâne cu play-off-uri, DAZN (n.r. - platformă de streaming) ar pune pe masă încă 10 milioane de euro!
Pe termen lung vor scădea și sumele de transfer, meciurile vor avea mai puțină calitate, iar asta va înrăutăți prestațiile cluburilor belgiene pe scena europeană. Va afecta întregul ecosistem fotbalistic”, este peisajul sumbru creionat de „creierul” Hypercube.
Belgienii au căutat să revină la vechiul sistem competițional din dorința de a reduce numărul de meciuri dintr-un sezon și efortul pe care acesta îl presupune.