Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 28 martie 2025 12:01 / Actualizat vineri, 28 martie 2025 14:33
Marți, imediat după amicalul naționalei U21 cu Olanda, încheiat 0-2, zeci de copii prezenți pe „Arcul de Triumf” au pătruns pe gazon pentru a obține un suvenir de la jucătorii favoriți.
Apariția pe teren a micuților n-a fost privită cu ochi buni de reprezentanții firmei de pază, care au acționat numaidecât: i-au scos pe aceștia în afara terenului, ba chiar într-o manieră disproporționată, în unele cazuri. Fotografiile surprinse la finalul jocului au scos la iveală scene care nu le-au picat bine părinților, cu propriii copii luați de guler și scoși pe sus din suprafața de joc.
Copiii luați pe sus de stewarzi, târâți în afara terenului
Într-adevăr, prezența copiilor pe gazon (sau a oricărui tip de spectator plătitor) este interzisă de regulamentele în vigoare, atât în timpul partidelor, cât și după fluierul final al acestora.
În cazul de față, opinia publică a fost deranjată de modalitatea în care stewarzii au intervenit pentru a-i îndepărta pe copii, o intervenție considerată mult prea agresivă în raport cu pericolul inexistent reprezentat de apariția copiilor acolo.
Miercuri, Gazeta Sporturilor a solicitat firmei „SAS Team”, care asigură securitatea și la meciurile campioanei FCSB, un punct de vedere cu privire la intervenția stewarzilor de la România U21 - Olanda U21.
Iată întrebările expediate de GSP:
„Cum explică firma SAS Team intervenția avută la finalul meciului amical Romania U21 - Olanda U21, când mai mulți copii au fost îndepărtați de stewarzi de pe gazon, pe imagini observându-se cum aceștia sunt bruscați/luați de guler/azvârliți de către reprezentanții firmei dumneavoastră?
Dincolo de faptul că, la litera legii, acestora le este interzisă prezența pe gazon, considerați că se justifica o astfel de abordare în forță asupra unor copii de sub 14 ani?
Există un protocol in vigoare după care se bazează reprezentanții SAS Team în astfel de cazuri? Era justificat ca acei copii să fie scoși în forță de pe gazon, din moment ce partida se încheiase, iar arbitrul partidei, de exemplu, chiar le acordase acestora puțină atenție, jucându-se cu ei?”.
Răspunsul SAS Team: „Au acționat conform protocolului. Vă asigurăm că vom analiza cu atenție imaginile și vom lua măsuri, acolo unde este cazul”
Vineri, pe adresa redacției a sosit răspunsul firmei de pază, pe care GSP.ro îl publică integral în rândurile de mai jos. Reprezentanții SAS Team spun că stewarzii au acționat conform protocolului, dar prezintă scuze celor care s-au simțit lezați de modul în care copiii au fost îndepărtați de pe gazon.
„Vă mulțumim pentru întrebările adresate și pentru oportunitatea de a clarifica această situație.
Înainte de toate, dorim să subliniem că SAS Team respectă și aplică întotdeauna regulamentele de siguranță în vigoare, având ca principal obiectiv protejarea tuturor persoanelor implicate – fie că vorbim de jucători, oficiali, spectatori sau, bineînțeles, copii.
În cazul intervenției de la finalul meciului România U21 – Olanda U21, colegii noștri au acționat conform protocolului stabilit, având în vedere că accesul neautorizat pe teren nu este permis, indiferent de vârstă.
Cu toate acestea, ne pare sincer rău dacă s-a creat o situație în care copiii s-au simțit bruscați sau tratați necorespunzător. Sub nicio formă nu susținem și nu încurajăm abordări în forță, mai ales când vine vorba despre minori.
Regretăm orice disconfort cauzat și vă asigurăm că vom analiza cu atenție imaginile pentru a lua măsuri, acolo unde este cazul. De asemenea, vom discuta intern pentru a ne asigura că, pe viitor, astfel de intervenții sunt gestionate cu mai mult tact și empatie, fără a compromite siguranța și respectarea regulilor”, se arată în punctul de vedere semnat de administratorul Bogdan Sima.
110.000 de euroa primit SAS Team de la FCSB pentru asigurarea ordinii pe stadion la FCSB - Lyon