Articol de Costi Prună - Publicat luni, 31 martie 2025 18:16 / Actualizat luni, 31 martie 2025 18:39
Clubul Sportiv al Armatei Steaua va avea propria sală polivalentă de care vor beneficia și locuitorii Sectorului 6, la fel cum se întâmplă și cu bazinul acoperit. Viitoarea sală va putea organiza campionate europene la handbal, baschet și volei.
Compania Națională de Investiții a aprobat proiectul pentru o sală polivalentă în complexul Ghencea de 6000 de locuri.
În luna februarie s-a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate care va dura aproximativ 120 de zile și apoi va avea loc licitația pentru proiectare și execuție.
Cât costă noua arenă din Ghencea
Sala se va construi în spatele stadionului de fotbal, va avea 6000 de locuri cu posibilitate de extindere până la 8000, în funcție de disciplinele sportive.
Costurile sălii vor fi între 40-80 de milioane de euro, în funcție de proiectul final și dacă nu vor fi întârzieri la execuție, aceasta va fi gata la sfârșitul anului 2027.
Comparativ cu sala polivalentă din Ghencea, arena construită la Oradea, de 5200 de locuri și dată în folosință în aprilie 2022 a costat aproximativ 30 milioane de euro.
După darea în folosință a sălii polivalente, CSA Steaua își dorește apoi construcția în interiorul bazei sportive a unui patinoar artificial și a unui bazin descoperit.
Cine va folosi „Arena Steaua”?
De sala din complexul sportiv Ghencea vor beneficia echipele de handbal, baschet și volei ale clubului militar, care momentan se zbat în mediocritate.
Cu un buget de aproximativ 1.300.000 euro brut, echipa de handbal a Stelei este exilată la Chiajna, unde își joacă meciurile de pe teren propriu și din păcate pentru steliști este pe loc retrogradabil, cu 5 etape înaintea finalului de campionat.
Altădată locomotiva clubului, câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, formația de handbal este pe locul 13 din 14 formații, iar sâmbătă va juca meciul decisiv pentru evitarea retrogradării cu CSM Odorheiu Secuiesc. În clasament, ambele echipe au câte 16 puncte, iar în tur scorul a fost egal, 30-30.
Surse din clubul Steaua au confirmat pentru GSP că degringolada de la echipa de handbal a început chiar la startul sezonului când la formație a fost impus ca manager, dar cu titlul de „consilier”, un impresar sârb, care a adus un antrenor sârb și de la visul unui loc de cupă europeană, handbalul militar are coșmaruri la retrogradare.
Baschetul și voleiul joacă la „Regimentul de Gardă”!
Față de echipa de handbal, cele de baschet și de volei ale clubului Steaua își joacă meciurile de acasă în București, în sala „Regimentului de Gardă”. Baschetul are un buget pe toată secția de aproximativ 1 milion de euro brut și are promisiuni că sezonul viitor formația va fi mai valoroasă.
Într-un campionat cu 16 echipe, Steaua este pe locul 13 cu 33 de puncte obținute din 8 victorii și 17 înfrângeri. După sezonul regulat, Steaua va juca în play out, locurile 9-16, pentru evitarea retrogradării.
La volei, echipa clubului militar joacă tot în sala unității militare a „Regimentului de Gardă”, iar Steaua terminat sezonul regulat pe locul 6 din 11 formații.
Ea va juca pentru locurile 5-6 în clasament cu Arcada Galați. Steaua are la volei un buget de aproximativ 850.000 de euro brut.
În acest moment, în România se mai ridică săli în Tulcea sau Brașov, proiecte care costă zeci de milioane de euro.