Articol de George Nistor - Publicat luni, 31 martie 2025 18:29 / Actualizat luni, 31 martie 2025 21:05
Rapid continuă problemele din finalul sezonului trecut și în acest play-off, iar efectele sunt cât se poate de vizibile. După două runde, giuleștenii nu se mai gândesc la titlu ca urmare a rezultatelor întregistrate, întâmpină dificultăți de efectiv și joc, în timp ce viitorul, este tot mai evident, nu are niciun punct comun cu antrenorul actual, în persoana lui Marius Șumudică.
În grupa de campionat a Superligii, formația de lângă Podul Grant a acumulat un singur punct, însumând 26. A remizat cu FCSB, 3-3, în prima etapă, și a pierdut pe teren propriu, 1-2, în fața Universității Craiova.
Concluzia este una certă: impactul antrenorului a fost minim după demiterea lui Neil Lennon, ce s-a produs în august 2024. De atunci, au trecut șapte luni, timp suficient pentru ca Rapidul să arate altfel. A rezultat un eșec în oglindă, ale cărui concidentețe par izbitoare.
1. Rapid, fără șanse la titlu după două etape de play-off
În campionatul trecut, Rapid nu a putut face mai mult decât figurație. Giuleștenii nu s-au regăsit după demiterea lui Cristiano Bergodi, iar tensiunile au continuat și sub comanda lui Bogdan Lobonț, soluția internă pentru banca tehnică.
Au acumulat doar patru puncte în cele 10 etape ale play-off-ului, terminând ultimii, pe poziția a șasea a clasamentului. Parcursul din prezent aduce a copie fidelă.
Cu un lot mult mai numeros decât cel de anul trecut, în care s-a investit masiv, formația patronată de Dan Șucu luptă, mai degrabă, pentru ultimele trei locuri, alături de U Cluj și Dinamo, în timp ce FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova sunt favorite să constituie plutonul ierarhiei până la final.
1,66este media de puncte per meci obținute de Rapid cu Marius Șumudică antrenor principal. Dublă față de cele ale lui Neil Lennon - 0,83 și Bogdan Lobonț - 0,80.
2. Lecția portarului de rezervă, neînvățată
O altă similitudine remarcabilă este cea a situației portarului. Și în stagiunea precedentă, Marian Aioani a suferit o accidentare care a pus în obiectivul echipei, la fel ca acum. Bogdan Lobonț nu a avut o variantă viabilă la care să apeleze, astfel s-a bazat pe Bogdan Ungureanu, aruncat într-o luptă dificilă la vârsta de 17 ani.
Tânărul goalkeeper avea, la acea vreme, statutul de dublură a lui Virgil Drăghia, în urmă cu pregătirea fizică.
Circumstanța nu diferă. „Șumi” a fost nevoit să îl utilizeze pe Franz Stolz în ultimele minute ale derby-ului cu FCSB, decizie ce s-a dovedit fatală, întrucât austriacul de 24 de ani, sosit monedă de schimb pentru Benjamin Siegrist, a ieșit eronat la golul egalizator.
De urgență, Rapid l-a înregimentat pe Dinu Moldovan (34 de ani), inactiv de două luni după despărțirea de Sepsi. Din fericire pentru staff-ul tehnic, vraciul Marijana Kovacevic a făcut „minuni” în cazul lui Aioani.
3. Șumudică nu are viitor la Rapid. Cum nu a avut nici Lobonț
Bogdan Lobonț, antrenor cu portarii până a prelua frâiele de principal, a jucat tot timpul un rol de interimar, fără să aibă liniștea că proiectul va continua cu el pe bancă, împrejurare în care se regăsește și temperamentalul tehnician în momentul actual.
Tot mai multe informații îl dau ca și plecat pe Marius Șumudică din vară, pentru că rezultatele nu au apărut, iar atmosfera în interiorul clubului devine din ce în ce mai apăsătoare, pe zi ce trece.
În plus, și managementul va suferi modificări. O altă despărțire anunțată este cea a lui Viorel Moldovan care va avea, cel mai probabil, soarta fostului președinte, Daniel Niculae.
Oficialul nu a contat la Rapid, nu a luat decizii, ci a interpretat doar sarcini mediatice în tot acest timp.
Echipa | M | V | E | Î | Golaveraj | Forma | Pct |
---|