Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru, Andrei Furnigă (video) - Publicat marti, 01 aprilie 2025 23:57 / Actualizat miercuri, 02 aprilie 2025 17:52
Din ianuarie 2003, de când Gigi Becali a devenit patron la FCSB, echipa roș-albastră a avut 32 de antrenori ♦ Au fost nume precum Victor Pițurcă, Laurențiu Reghecampf, Mirel Rădoi sau Edward Iordănescu ♦ De doi ani, pe banca FCSB stă Elias Charalambous, iar pe 6 aprilie cipriotul va stabili un nou record, antrenorul cu cel mai lung mandat! ♦ „Boss-ul” de pe banca roș-albaștrilor a vorbit pe larg, pentru cititorii Gazetei Sporturilor, despre perioada petrecută la FCSB și despre lupta pentru un nou titlu de campion
- Elias Charalambous devine cel mai longeviv antrenor de la FCSB
- „Îmi place să lucrez sub presiune! Dacă îmbătrâneam din cauza presiunii, acum aș fi avut 100 de ani”
- Ce planuri are Elias Charalambous pentru viitor: „Acum nu mă gândesc să mă întorc în Cipru”
- „Fac greșeli! Contează mult ca jucătorii să vadă că ai caracter și că ești corect”
Pe 30 martie 2023, FCSB îl numea pe Elias Charalambous (44 de ani) ca antrenor principal, într-o decizie care surprindea lumea fotbalului. Era prima aventură a lui Charalambous în afara Ciprului, ca antrenor, după ce mai pregătise doar echipe din țara natală.
După ce a ratat la limită titlul în primul sezon, deși o preluase pe FCSB într-o situație dificilă, fostul jucător de la Vaslui a devenit campion în sezonul trecut, a dus echipa în primăvara europeană, iar acum luptă pentru un nou trofeu de campioană.
Elias Charalambous devine cel mai longeviv antrenor de la FCSB
Ajuns la 2 ani pe banca roș-albastră, Elias va bifa în curând un record. Va deveni antrenorul cu cel mai lung mandat în era Becali.
In prezent, Laurențiu Reghecampf e antrenorul cu cele mai multe zile consecutive ca antrenor la FCSB. Reghe a stat din 21 mai 2012 până în 27 mai 2014, adică 2 ani și 8 zile. 738 de zile.
Pe 6 aprilie, Elias Charalambous va ajunge la 2 ani și 9 zile, depășindu-l pe fostul preferat al lui Gigi Becali. Adică 739 de zile.
Iar cipriotul are toate șansele să crească numărul de zile consecutive petrecute ca antrenor la FCSB, fiind extrem de probabil să continue și din sezonul viitor.
Nicolae Dică, mandate diametral opuse pe banca FCSB
Charalambous și Reghecampf sunt urmați de Nicolae Dică. Între 9 iunie 2017 și 23 decembrie 2018, acesta a stat 562 de zile. Fostul atacant are în dreptul său și o cifră negativă. În 2015, după plecarea lui Rădoi, a asigurat un mandat de interimar, de doar 5 zile.
Și Edi Iordănescu a trecut printr-o astfel de experiență. A stat doar 8 zile ca interimar, după plecarea lui Ilie Dumitrescu, în toamna lui 2010. Nici în al doilea mandat nu a rezistat prea mult, doar 88 de zile, dându-și apoi demisia.

Dacă nu luăm în calcul interimarii, Ilie Dumitrescu a avut cel mai scurt mandat în era Becali. A rezistat doar 40 de zile, la începutul sezonului 2010-2011. E urmat de Dorinel Munteanu (49 de zile) și de Mihai Stoichiță, Victor Pițurcă și Bogdan Andone, fiecare cu câte 55 de zile.
Topul celor mai longevivi antrenori de la FCSB în era Becali
Antrenor | Perioadă |
1. Elias Charalambous | 739 de zile* (30 martie 2023 - ) |
2. Laurențiu Reghecampf | 738 de zile** (21 mai 2012 până în 27 mai 2014) |
3. Nicolae Dică | 562 de zile (9 iunie 2017 - 23 decembrie 2018) |
4. Cosmin Olăroiu | 552 de zile (18 decembrie 2006 - 23 iunie 2007) |
5. Victor Pițurcă | 549 de zile (27 octombrie 2002 - 3 iunie 2004)**** |
6. Laurențiu Reghecampf | 530*** (3 decembrie 2015 - 16 mai 2017) |
7. Costel Gâlcă | 364 de zile (3 iunie 2014 - 2 iunie 2015) |
8. Marius Lăcătuș | 361 de zile (28 octombrie 2007 - 22 octombrie 2008) |
9.Bogdan Argeș Vintilă | 360 (23 august 2019 - 13 iulie 2020) |
10.Walter Zenga | 323 de zile (1 iulie 2004 -20 mai 2005) |
* Începând cu 6 aprilie
** Primul mandat
*** Al doilea mandat
**** S-a luat în calcul doar perioada din ianuarie 2003, când Becali a devenit patron
Ce a făcut Elias Charalambous la FCSB în cei doi ani
Primul meci al lui Elias Charalambous pe banca roș-albastră a avut loc pe 3 aprilie 2023, la Sf. Gheorghe, iar FCSB câștiga cu 2-1. Până acum, cipriotul a adunat 112 partide ca antrenor principal. Au fost 61 de victorii, 29 de egaluri și 22 de înfrângeri, în toate competițiile.
A terminat sezonul 2022-2023 pe locul 2, după Farul, iar în sezonul 2023-2024 a cucerit titlul, primul trofeu de campioană pentru FCSB după 9 ani. A dus echipa în grupa Europa League, pe care a terminat-o pe 11, a eliminat-o pe PAOK în „16-imi” și a pierdut cu Lyon în „optimi”. Iar înaintea sezonului a cucerit și Supercupa României.
Cum stă Charalambous cu rivalele FCSB
- 6 victorii din 6 meciuri cu Dinamo
- 5 înfrângeri și 4 egaluri cu Rapid
- 3 victorii, 4 egaluri și o înfrângere cu CFR Cluj
- 5 victorii, un egal și două înfrângeri cu Universitatea Craiova
„Îmi place să lucrez sub presiune! Dacă îmbătrâneam din cauza presiunii, acum aș fi avut 100 de ani”
Elias Charalambous a acordat Gazetei Sporturilor un interviu în exclusivitate, în care a vorbit despre mandatul său la FCSB, despre ce înseamnă pentru el să lucreze la echipa roș-albastră și despre lupta la titlu.
- Domnule Charalambous, ați ajuns la doi ani la FCSB. Cum ați descrie mandatul?
- Au fost doi ani fantastici, pe care îi voi ține minte toată viața. Sper să mai petrec câțiva ani aici!
- Este greu să conduceți un club ca FCSB?
- La orice club mare există dificultăți. Dar noi, ca antrenori, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut. Asta fac și eu. Încerc să dau tot ce am mai bun. Nu mă gândesc prea mult la altceva.
- În această perioadă ați îmbătrânit mai mult de doi ani din cauza presiunii?
- Dacă îmbătrâneam din cauza presiunii, acum aș fi avut 100 de ani. Asta având în vedere la ce cluburi am fost în trecut. Peste tot a fost presiune. Dar îmi place să lucrez sub presiune. Dacă nu îmi plăcea, nu aș fi fost la acest club uriaș.
- Ce vă aduceți aminte din zilele în care negociați cu FCSB?
- A fost o decizie pe care o luasem mai demult, în sensul în care am zis că vreau să lucrez în străinătate. Nu mă așteptam să am o ofertă de la un club așa mare ca FCSB. Nu eram un nume mare. Oferta a venit prin agentul meu și am fost foarte încântat că FCSB e interesată de mine. De când am venit, am fost foarte încântat.
- Sunteți acum un nume important în antrenorat?
- Voiam să spun că, în mod normal, FCSB ar alege un antrenor mai cunoscut decât mine. Nici acum nu pot spune că sunt un nume mare. Venind aici, nimeni nu știa prea multe despre mine. Într-o astfel de situație, în primul rând trebuie să-i faci pe jucători să creadă în tine. Când la un club mare vine un antrenor care nu e atât de cunoscut și nu are așa multă experiență, trebuie să-i câștige pe jucători. Acesta a fost obiectivul meu.
- În curând veți deveni antrenorul cu cel mai lung mandat la FCSB. Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră?
- Sunt foarte fericit, mă bucur de fiecare zi. În fotbal, ca și în viață, nu știi niciodată ce se întâmplă. Când am semnat, mi-am făcut bagajul într-o noapte, am venit aici și toată lumea îmi spunea că vin la un club dificil, care schimbă antrenorii foarte des. Am zis că vin și încerc să dau tot ce am mai bun. Nu m-am gândit prea mult la altele. Am încercat să mă concentrez la munca mea. Uite că am ajuns la doi ani, așa a vrut Dumnezeu. Sper să stau mai mult.
- În primul sezon ați pierdut titlul, dar Gigi Becali a decis să vă păstreze.
- Când am venit, echipa nu se bătea la titlu. Am obținut câteva victorii și ne-am luptat până la final. Mereu spun că trebuie să învățăm din greșelile noastre. În fotbal, când pierzi ceva, reușești cumva să obții și un câștig. Asta ne-a făcut mai puternici. Ca să ajungi să câștigi ceva, trebuie să treci și prin momente grele. Toți antrenorii pe care-i urmăresc au spus că au eșuat înainte să câștige. Dacă nu eșuezi, nu ai cum să câștigi. Dar trebuie să fii puternic.


- A existat vreun moment în care v-ați gândit să renunțat? Poate după ce ați pierdut titlul?
- Eu? Nu! Nu aveam motive să renunț. Am fost dezamăgit, dar așa e fotbalul. Trebuie să existe un echilibru. Să nu fim nici prea entuziasmați, dar nici prea dezamăgiți. Așa trebuie să fie. Trebuie să fii puternic, să găsești soluții.
- Care a fost cel mai greu moment de până acum?
- Cred că acea înfrângere cu Farul. A fost greu. Dar cred că asta ne-a făcut să fim mai buni, ne-a ajutat să câștigăm.
Răspunsul lui Elias Charalambous pentru cei care-l critică: „Dacă nu vorbim de fotbal, nu vreau să-mi pierd timpul. Mă concentrez pe ce am de făcut. Nu îmi pasă prea mult de altele”
- Mulți spun că Gigi Becali face echipa și dictează schimbările, încercând să vă ia din merite. Îi mai băgați în seamă, mai ales că ați reușit să aveți performanțe? Vă deranjează sau ignorați?
- În primul rând, nu vreau ca oamenii să-mi spună cine sunt. Știu cine sunt, nu aștept să-mi zică alții. Dacă oamenii, jurnaliștii sau cei care apar la TV vor să vorbim de echipă, despre tactică sau dacă jucăm bine sau nu, atunci sunt de acord. Ascult, învăț, încerc și să devin mai bun. Dar de multe ori se vorbește de chestii care nu țin de fotbal. Nu am timp de pierdut cu astfel de lucruri. Nu am venit aici să mi se spună cine sunt. Nu am timp pentru asta și nu îmi pasă atât de mult dacă vorbesc despre ceva ce nu are legătură cu fotbalul. Dacă discutăm despre tactică sunt mereu gata să ascult și să învăț. În rest, mă concentrez pe ce am de făcut. Nu îmi pasă prea mult de altele, nu vreau să pierd timpul cu asta.
- Din echipa de start, mulți dintre titulari sunt cunoscuți. E greu să pregătiți un meci când adversarul știe aproape întreaga echipă? Mai ales dacă o mai și spune patronul.
- Dacă vă uitați la multe echipe, chiar și în străinătate, se știu 7-8, chiar 9 jucători din echipa de start. Nu e nimic de ascuns. Poate poți ține secret unul sau doi jucători. Dar, și acum vorbesc de play-off-ul actual, acum știm cum joacă adversarele. Și noi știm cum joacă ele. Nu e nimic de ascuns. Până la urmă contează ce faci pe teren, câteva detalii sau valoarea individuală.
- E greu de gestionat vestiarul de la FCSB?
- Nu, nu. E foarte ușor, având în vedere ce caractere au jucătorii. Vin să se antreneze în zilele libere, stau în cantonament chiar dacă nu e obligatoriu. Sunt niște caractere incredibile.
Elias Charalambous: „Nu fac eu transferurile la FCSB, îmi e mai ușor doar să antrenez” + 3 jucători din Superligă care-i plac
-A existat în această perioadă un jucător pe care l-ați dorit la echipă, dar pe care nu l-ați putut aduce?
- Eu? Nu. Eu nu fac transferuri. Nu sunt aici să spun că eu aduc jucătorii, că eu decid una sau alta. Eu antrenez echipa. Domnul Becali și MM decid cine vine. Asta nu se întâmplă doar aici, ci în mai multe cluburi. Nu e ceva nou pentru mine. E foarte logic. Eu știu care e rolul meu, ce trebuie să fac. Atâta tot. Nu eu mă ocup de transferuri. Dacă o făceam, aș fi spus că vreau un anumit jucător. Și sunt sigur că patronul l-ar fi adus. Am discutat, dar nu mă ocup eu de transferuri.
- E mai ușor pentru dumneavoastră doar să vă ocupați de antrenarea jucătorilor?
- Credeți-mă, e mult mai ușor! Am fost la o echipă în care eu făceam transferurile și am pierdut una sau alta. Când aduci un jucător, trebuie să-l urmărești mult. Ai nevoie de timp și cu siguranță pierzi ceva din munca ta. Eu mereu am vrut să fie așa, fiecare să aibă rolul lui. Dacă mi se cere părerea, o spun. Dar e complicat pentru un antrenor să facă transferuri și să se ocupe și de antrenamente.
- Ne spuneți trei jucători din România care vă plac?
- Vreți nume de la mine? Pot să vă spun unul pe care l-am zis mereu. Îmi place de Mitriță și i-am spus-o și lui. E un jucător care-mi place mult. Vreți trei, nu? Kornica de la CFR Cluj. Și fundașul stânga portughez de la CFR, Simao. Dar sunt mulți care-mi plac. V-am spus trei care mi-au venit în minte.
Ce planuri are Elias Charalambous pentru viitor: „Acum nu mă gândesc să mă întorc în Cipru”
- La viitor v-ați gândit? Ce veți face după FCSB?
- Mereu îmi place să visez. Mi-am dorit, ca jucător, să ajung în străinătate. Ca antrenor am vrut mereu să ajung la un club mare, la care să câștig. Să câștigi trofee e cel mai plăcut sentiment. Acum sunt la un club mare, unde pot câștiga trofee. Și sunt fericit. După aceea, e ce vrea Dumnezeu. Aș vrea să ajung la un nivel mai ridicat, dar să vedem ce va fi. Fotbalul e ciudat, nu-ți poți face planuri. Uneori ești sus, uneori ești jos. Poate de mâine nu mai întreabă nimeni de mine și nu mai am echipă. Trebuie să fim pregătiți de orice.
-La finalul anului câștigați titlul, ziua următoare vă sună naționala Ciprului. Vă puteți imagina ce ați face?
- În viață, niciodată nu poți spune niciodată. Mi-ar plăcea să lucrez la naționala Ciprului, dar acum nu aș vrea să mă întorc în țară. Nu e momentul potrivit. Am alte planuri. Dar în fotbal totul se schimbă foarte repede.
- Vă place în România?
- Iubesc România. De când am venit, locuiesc în bază. Iar viața mea e foarte simplă. Mereu spun că atunci când ies din bază, apar și problemele. Sunt foarte liniștit, locuiesc aici, în bază, și am înțeles că bucuria stă în lucrurile mici și simple.
- Cum merg lecțiile de limba română?
- M-am oprit, din păcate. M-am oprit și tot ziceam că mă apuc săptămâna următoare și tot așa. Mi-am îmbunătățit mult capacitatea de a vorbi română, înțeleg aproape tot. Pot vorbi la un nivel bun, dar nu aș vorbi în română la conferință decât dacă aș fi sută la sută sigur. Prefer să vorbesc în engleză pentru că nu vreau să apară neînțelegeri. Nu e vorba de o lipsă de respect. E vorba că nu vreau să fac greșeli.
Îmi plac atacanții care marchează și care au viteză. Lumea vede atacantul doar pentru ceea ce face pe faza defensivă, dar pentru mine e important și cum face presing. Ăsta e stilul nostru, facem presing avansat. Îmi plac atacanții ca Bîrligea
- Elias Charalambous, antrenor FCSB
„Fac greșeli! Contează mult ca jucătorii să vadă că ai caracter și că ești corect”
- Cum încercați să vă îmbunătățiți?
- Cu siguranță fac greșeli. Încerc să fiu un om mai bun. Trebuie să fii o persoană bună, asta e cel mai important. Contează mult ca jucătorii să vadă că ai caracter și că ești corect. În ceea ce privește pregătirea tactică sau antrenamentele, mereu încerc să devin mai bun. Analizez meciuri, vorbesc cu antrenori din afară, citesc. Poți să înveți de oriunde, de la antrenori din La Liga sau Premier League, de la un antrenor din Liga a 2-a sau de la unul de la juniori.
- Care e antrenorul preferat?
- Îmi plac Arteta, Guardiola, De Zerbi. Acum îmi plac și antrenorii de la Manchester United, Amorim, și de la Lyon, Fonseca. Am jucat contra lor și le urmăresc echipele. Comunic des și cu Iraola. Schimbăm idei. I-am cerut să-mi dea câteva idei, dar mi-a zis că «Facem schimb de idei». Acești antrenori sunt la un nivel ridicat, dar nu spun «Te ajut», ci «Schimbăm idei». Deci și ei vor să mai învețe.

Cum vede Elias Charalambous play-off-ul: „Se poate întâmpla orice. E foarte interesant”
- Cum vedeți acest play-off?
- Interesant. Toate echipele sunt apropiate, va fi greu până la final. Meciurile sunt mereu 50-50. Sunt echipe de tradiție implicate, va fi foarte interesant până la final.
- Și cu multe rezultate-surpriză.
- Pentru mine nu sunt surprize. Orice echipă poate câștiga cu oricine. Faptul că U Cluj a câștigat cu CFR Cluj nu e o surpriză. Jocurile sunt deschise.
- După meciul cu Dinamo au existat ceva discuții legate de Târnovanu. Patronul a spus că ar fi trecut rezervă dacă Dinamo marca la acea gafă a lui. Cum vedeți tot ce s-a întâmplat?
- Patronul are anumite trăiri, mai ales după meci. Dar a arătat de multe ori că e lângă jucători. Fotbalul e un joc al greșelilor. Se fac gafe și la cel mai înalt nivel, e ceva normal. Să lăsăm acea fază și să ne uităm la cine e Târnovanu! Ne-a ajutat de multe ori, ne-a salvat. Nu-l putem judeca doar după o fază. E cel mai bun portar din România.