Articol de Daniel Grigore - Publicat marti, 01 aprilie 2025 20:25 / Actualizat marti, 01 aprilie 2025 22:22
Campionatul Norvegiei a debutat cu o serie de proteste ale fanilor la adresa video-arbitrajului. Peluze goale sau tăcute, mesaje împotriva tehnologiei VAR și speranța că țara scandinavă o să fie prima care reușește să scape de ceea ce suporterii consideră a fi „o boală”.
Valerenga - Viking 3-1, în prima etapă a sezonului în Norvegia. La start, peluza în care stă în mod normal galeria gazdelor era goală.
Miile de suporteri care ar fi trebuit să o populeze așteptau minutul 15 pentru a intra în stadion, o formă de protest împotriva tehnologiei care a devenit inamicul numărul 1 în rândul suporterilor norvegieni: video-arbitrajul.
„Nu vom renunța. Vrem să fim prima țară care scapă de această boală. Apoi și alte țări vor realiza că VAR-ul poate fi învins”, spunea pentru The Athletic unul dintre suporterii care așteptau în afara stadionului. În peluză fusese agățat în prealabil un banner cu mesajul „Nei Til VAR!”, „Nu VAR-ului!”.
Suporterii echipei oaspete, Viking, au preferat o modalitate diferită de protest. Ei și-au luat locurile în peluză, dar au rămas tăcuți în primul sfert de oră al jocului. Nicio scandare, nicio încurajare!
Suporterii norvegieni protestează împotriva VAR
O zi mai devreme, scene similare se petrecuseră în meciul dintre Stromsgodset și Rosenborg. Suporterii lui Rosenborg au afișat un mesaj împotriva Federației Norvegiene, „NFF Mafia”, și au lipit stickere cu mesajul „Urâm VAR-ul” pe stâlpii de iluminat.
„Suporterii noștri care sunt împotriva VAR-ului au dreptul să-și exprime sentimentele. Este mult mai bine așa, să stea 15 minute în tăcere, decât să adopte altfel de acțiuni. Știm cum e atunci când un meci trebuie oprit sau chiar anulat din cauza protestelor”, a reacționat Alfred Johansson, antrenorul lui Rosenborg, la solicitarea publicației citate.
Războiul dintre suporterii norvegieni și sistemul VAR nu reprezintă o noutate. În iulie 2024, meciul dintre Rosenborg și Lillestrom a fost abandonat după ce fanii au aruncat pe teren fumigene, mingi de tenis și chiar «fiskekaker», tradiționalele prăjituri cu pește ale norvegienilor!
A match between Rosenborg and Lillestrom was abandoned in Norway after tennis balls, smoke bombs, and fishcakes were thrown onto the pitch 😳
— Football on TNT Sports (@footballontnt) July 23, 2024
Both sets of fans are currently protesting against the use of VAR in the Norwegian top flight. pic.twitter.com/s6lPkCPvpc
De unde furia față de video-arbitraj?
Detractorii acuză că sistemul este vulnerabil erorilor umane, că provoacă întreruperi și întârzieri în meciuri, afectându-le astfel ritmul, și mai ales că anulează bucuria pe care ar trebui, în mod normal, să o aducă marcarea unui gol.
În ianuarie, 19 dintre cele 32 de cluburi din primele două divizii norvegiene au votat în favoarea „renunțării la VAR cât mai curând posibil”.
Federația nu a adoptat rezoluția, ci a adresat aceeași întrebare tuturor cluburilor care poartă statutul de membru, 450 la număr, până la nivel amator și de fotbal mic. 321 dintre acestea au votat ÎMPOTRIVA renunțării la VAR, bănuiala fiind că foarte mulți au „dansat” după cum a cântat Federația sau, la o adică, UEFA.
„Zvonurile vor prinde rădăcini. Dar nu au nicio bază. Am mers la UEFA să întrebăm ce argumente au pentru sau împotriva VAR, iar ei ne-au spus clar că nu vor să ne influențeze. Conspirația asta nu este adevărată și este important ca ea să nu fie folosită ca otravă”, parează președinta Federației Norvegiene de Fotbal, fosta fotbalistă Lise Klaveness. Ea insistă că procesul a fost „foarte corect, deschis și transparent”.
Protestele din sezonul trecut au îndemnat Federația să numească un grup de lucru care să identifice punctele forte și slăbiciunile video-arbitrajului. În timpul procesului, susține Federația, mai mulți antrenori și fotbaliști ar fi admis în privat că NU doresc renunțarea la VAR.
„Este vorba despre democrație. În final, a fost clar că majoritatea tăcută a dorit să păstrăm video-arbitrajul”, mai spune președinta Federației.
Cum vă poziționați față de VAR?
În acest context, suporterii cluburilor de prima ligă plănuiesc o nouă rundă de proteste în următoarea perioadă, în timp ce conducătorii fotbalului norvegian insistă că utilizarea VAR a fost îmbunătățită de la sezon la sezon:
„Nu spune nimeni că este perfect, dar s-a îmbunătățit mult. În primul sezon de la introducere a perturbat jocul, dar din a doua parte a sezonului trecut a decurs foarte lin”.
Doar în Suedia NU se folosește VAR-ul!
Campionatul din Suedia este singurul dintre primele 30 ale Europei în care NU este utilizat video-arbitrajul.
„Este atât de frumos! Sunt doar un oaspete în Suedia, dar o consider a fi o decizie magică a conducătorilor fotbalului suedez, chiar dacă contrazice un pic direcția pe care o urmează organizațiile centrale”, spune Mikkjal Thomassen, feroezul de pe banca lui AIK.
Isak Eden, președintele Asociației Suporterilor din Fotbalul Suedez, consideră că „VAR-ul a devenit un simbol a tot ce nu este pe placul nostru în fotbalul modern”.
El detaliază: „Echipa mea favorită, Elfsborg, a jucat în Europa sezonul trecut. Cu VAR, ai mereu sentimentul, atunci când echipa ta înscrie, că trebuie să eziți, să aștepți un minut, să reprivești faza de 3 ori sau că va trebui să te bucuri de două ori. A fost complet ciudat”.

