Articol de Sebastian Vasile - Publicat joi, 03 aprilie 2025 11:30 / Actualizat joi, 03 aprilie 2025 11:32
Septuplul campion mondial Lewis Hamilton, 40 de ani, a oferit o explicație pentru performanțele inconsistente ale echipei Ferrari de la începutul sezonului de Formula 1. În primele două etape ale anului, Scuderia a înregistrat o victorie de pe pole position în sprintul din China, grație lui Hamilton, dar și două curse lungi dificile în Australia și Shanghai.
- Următoarea cursă de Formula 1 este în Marele Premiu din Japonia, în acest weekend;
Potrivit britanicului, acest început dificil de sezon se datorează unei combinații de factori. Primul este faptul că echipa nu a găsit încă setările optime pentru SF-25, iar al doilea este legat de adaptarea sa la monopostul Ferrari. Hamilton însuși recunoaște că simte lipsa testului ratat de la Abu Dhabi de la sfârșitul anului trecut, când Mercedes nu i-a permis să testeze pentru noua sa echipă.
Hamilton se află în acest moment pe locul 9 la piloți, cu 9 puncte acumulate, la distanță de Lando Norris, liderul clasamentului, care are deja o zestre de 44 de puncte. Ferrari este pe locul 4 la constructori, cu 17 puncte.

Lewis Hamilton: „Cred că multă lume subestimează munca pe care o facem”
„Este o combinație de mai mulți factori, dar cred că se datorează în principal setărilor greșite. V-am spus că încă învăț mașina, încă nu am testat toate posibilitățile.
În China, am luat o decizie greșită privind setările sâmbătă și apoi a trebuit să trăiesc cu ea în cursă. Dacă nu am fi modificat mașina sau, de fapt, dacă pasul pe care l-am făcut ar fi fost pozitiv, cred că am fi fost în top 3 în calificări, iar rezultatul cursei ar fi putut fi diferit. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar de la începutul calificărilor, mașina a fost foarte dificil de condus, apoi duminică, echilibrul a fost același, așa că a trebuit să ne adaptăm", a comentat Hamilton.
„Cred că multă lume subestimează munca pe care o facem. Când vorbim despre setări și modificările pe care le facem, ne referim la toate graficele pe care trebuie să le analizăm pentru a găsi setările optime.
După ce am analizat ultimele două curse, în prima nu m-am simțit bine în mașină la început, dar ritmul nostru nu a fost foarte rău în primele două zile. Duminica a fost prima dată când am condus mașina pe ud și am învățat multe în cursă.
Apoi, în ultima cursă, a fost prima dată când am făcut o serie lungă de tururi. Toți ceilalți piloți participaseră la testul din Abu Dhabi și testaseră pneurile pentru 2025. Dar eu nu.
În timpul testului din Bahrain, am început o simulare de cursă, dar mașina s-a defectat. Sprintul a fost prima ocazie în care am făcut un stint de aproximativ 20 de tururi, iar în cursă am testat pentru prima dată pneurile C2, așa că am învățat din nou multe.
Simt cu siguranță efectul testului ratat de la sfârșitul anului trecut, dar sunt mulțumit de modul în care m-am adaptat în primele două curse. Cu siguranță, însă, mai am mult de lucru", a adăugat britanicul.