Articol de Mitică Docan - Publicat joi, 03 aprilie 2025 21:56 / Actualizat joi, 03 aprilie 2025 22:48
„Costul mașinilor din SUA va crește inevitabil. E matematică simplă. Nu va exista nicio mașină care să nu fie impactată de tarife”, a declarat un fost director al companiei Ford, Mark Fields, conform Bloomberg. Donald Trump a impus o taxă de 25% pe orice mașină sau piesă care e importată în SUA.
Conform presei americane, prețul mediu al unei mașini în SUA este de 50.000 de dolari, dar noua directivă ar putea mări costul pentru consumatori cu peste 10.000 de dolari. Trump speră că cetățenii americani vor accepta creșterea costurilor, în speranța în care fabricile auto se vor întoarce în prima economie a globului.
Fields, 64 de ani, crede că producătorii auto vor decide să suporte o parte din costul tarifelor și să transfere cealaltă parte către consumatori sub forma unor prețuri mai mari și a reducerii stimulentelor.
„Din punctul nostru de vedere, aceste creșteri de preț vor duce la scăderea cererii, în special deoarece accesibilitatea a fost deja o provocare pentru toți cumpărătorii”, au explicat specialiștii Bank of America, în sursa citată.
Bloomberg notează că, în cazul în care producătorii auto ar transfera întregul tarif de 25% către consumatori, vânzările auto din SUA ar putea scădea cu aproximativ 3,2 milioane de vehicule! Adică în jur de 20% din numărul anual de mașini vândute, estimează Bank of America. În schimb, dacă producătorii ar decide să suporte 10% din tarife și să transfere doar 15% în preț, scăderea vânzărilor ar fi de „doar” 2,5 milioane de vehicule.
Mexicul este cea mai mare sursă pentru importurile auto, trimițând 2,5 milioane de mașini către dealerii din SUA. Canada livrează încă 1,1 milioane, în timp ce alte 3,7 milioane provin din țări din afara Americii de Nord, inclusiv Coreea de Sud, Japonia și Germania.

De zeci de ani, încă de la intrarea în vigoare a tratatului de liber-schimb NAFTA, la începutul anilor 1990, producătorii de automobile au operat ca și cum Statele Unite, Mexicul și Canada ar fi o singură țară.
Companiile mută piesele peste graniță de mai multe ori în timpul procesului de asamblare. Astăzi, fiecare dintre cele 10,2 milioane de mașini fabricate în uzinele din SUA conține o cantitate semnificativă de piese mexicane și canadiene – de obicei între 25% și 60%.
Acum, toate acestea vor fi afectate de tarife, notează și CNN, care mai scrie și că 40% din gospodăriile americane au cumpărat anul trecut o mașină: 13 milioane de mașini noi, 40 de mașini folosite.
WSJ: Donald Trump i-a amenințat cu tarife și mai mari pe producătorii care măresc prețurile
The Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută că Trump a avut, la începutul lunii martie, o convorbire telefonică cu directorii executivi ai companiilor auto și i-a amenințat cu tarife și mai mari dacă vor crește prețurile din cauza tarifelor la import. Tarifele impactează prețul pieselor pe care marii producători le importă din alte state.
„Este foarte intimidant când președintele Statelor Unite spune: Pur și simplu suportați costurile și lăsați să vă afecteze profitul”, a explicat Fields. „Cum evaluezi amenințarea potențială de a enerva un președinte? Nu știu cum ai putea cuantifica asta.”
În schimb, există și o rază de speranță pe termen lung. Fields a declarat că tarifele auto îi vor determina „cu siguranță” pe producătorii de automobile să readucă unele locuri de muncă și să deschidă fabrici în Statele Unite.
Însă mutarea unei fabrici nu este un proces ușor, simplu sau rapid. Recalibrarea tehnologică a fabricilor existente poate dura mult timp, iar construirea unor noi unități de producție poate de asemenea dura ani și costa miliarde de dolari.
3 milioane de oamenilucrează în industria auto, în SUA