Articol de Remus Dinu, Andrei Furnigă (video) - Publicat vineri, 04 aprilie 2025 17:37 / Actualizat sambata, 05 aprilie 2025 18:22
Eduard Novak, președintele Comitetului Național Paralimpic, și-a făcut apariția, vineri, la Liceul Francez „Anna de Noailles” din Capitală, invitat la un eveniment caritabil dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități. Fostul ministru a dialogat cu sportivii paralimpici, abordând subiecte precum incluziunea acestora și infrastructura deficitară din România.
Liceul internațional „Anna de Noailles” a găzduit, vineri dimineață, inaugurarea proiectului „ Pedale Salvatoare 4.0”, derulat de Asociația Pastel în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic.
La eveniment au luat parte sportivi cu dizabilități, diverse comunități sportive din țară, reprezentanți ai autorităților, experți în nutriție, campioni paralimpici, printre care și Carol Eduard Novak, dar și Alexandru-Mihai Ghigiu, președintele Comisiei pentru Învatămant a Camerei Deputaților.
Lecții de viață de la sportivii paralimpici: „Mi-era rușine să ies din casă în scaun, dar sportul m-a ajutat să mă reintegrez”
Proiectul „Pedale Salvatoare” se află la cea de-a patra ediție și a contribuit în ultimii trei ani, printre altele, la sprijinirea copiilor de gimnaziu și liceu din mediile rurale defavorizate și la achiziționarea de scaune cu rotile electrice persoanelor care se confruntă cu dizabilități locomotorii. Anul acesta, demersul și-a propus, conform inițiatorilor, să sprijine dotarea cu echipamente a Comitetului Național Paralimpic, oferind 9 scaune rulante adaptate pentru baschet și atletism.
Novak și sportivii paralimpici activi invitați de organizatori au dezbătut în fața a peste 100 de persoane aspecte legate de dezvoltarea sportului paralimpic în România, o misiune anevoioasă, care a întâmpinat provocări multiple de-a lungul timpului.
Alexandru Flavian Crăciun, jucător de tenis în scaun cu rotile, și-a spus povestea emoționantă de viață:
„Sportul m-a schimbat foarte mult. Dacă nu făceam sport, poate nu eram aici, în fața dumneavoastră. Am început acum mulți ani, aproape 13 ani, să practic sport de performanță. Am început cu baschetul, apoi m-am îndrăgostit foarte mult de tenisul de câmp.
Am participat la numeroase competiții internaționale, pe unele am reușit să le și câștig. După accidentul pe care l-am avut în 2006, sportul m-a ajutat să mă integrez în societate, să mă descopăr ca om. M-a ghidat să fiu astăzi ceea ce sunt. Fără să fac sport de performanță, poate nu reușeam nici să fac atâtea lucruri pentru ceilalți.
E important ca o persoană cu dizabilități să facă sport, pentru că o ajută să se reintegreze, să-și recapete încrederea de sine și să-și depășească aceste bariere psihologice prin care am trecut cu toții.
Doi ani de zile, am refuzat să ies din case de rușine, mi-era rușine să merg într-un scaun rulant. Dar viața s-a schimbat când am avut o operație greșită la coloană. (...) Am suferit ani de zile pentru a face un sport de performanță”, a spus Alexandru Flavian Crăciun, jucător de wheelchair tennis
„Nouă ne lipsește absolut tot, avem nevoie de infrastructură”
Unul dintre antrenorii care au luat cuvântul, Daniel Troancă, a insitat să transmită un mesaj ferm autorităților locale:
„Avem nevoie de infrastructură, nu doar sportivă, ci și organizațională. Vorbesc de cluburi sportive care să-și dorească să facă sport cu persoanele cu nevoi speciale. E foarte dificil.
Avem nevoie ca școlile și colegii lor să-i privească la fel ca pe niște oameni absolut normali, să lea dea încredere. În primul rând, ar trebui ca autoritățile locale să gândească lucrurile pentru ei. Sunt foarte puține săli de sport care să aibă toalete accesibile pentru ei, care nu au o rampă amârâtă.
Nouă ne lipsește absolut tot! Dacă ne-am gândi la cel de lângă și la cei ca ei, am putea schimba foarte multe”.
La final, au fost organizate diverse demonstrații sportive susținute de baschetbaliștii paralimpici invitați pe parchet.
Eduard Novak, despre situația sportului paralimpic în România: „Trebuie un pic de voință politică și un pic de buget”
Întrebat de reporterul GSP dacă România face pașii corecți în privința integrării sportivilor cu dizabilități, Eduard Novak, actualul președinte al Comitetului Național Paralimpic, a vorbit la microfonul Gazetei despre realitățile care însoțesc astăzi sportul paralimpic din România.
„Sunt emoționat, dar sunt obișnuit cu acești sportivi. Cei care au fost prezenți aici sunt niște campioni. Așa ar trebui să-i tratăm și pe ceilalți tineri cu dizabilități, au un potențial uriaș. Noi doar trebuie să le oferim șansa de a face sport. Noi, Comitetul, federațiile și autoritățile putem crea un mediu potrivit pentru ei.
Din punct de vedere sportiv, pot să spun că încă nu progresăm, cifrele arată că sunt foarte puțini copii legitimați, sunt 200 și ceva de copii legitimați în toată țara. Din 24 de sporturi paralimpice, doar în 4-5 sporturi există activitate, nu pot să spun că funcționează.
Îmi doresc ca toate cele 24 de sporturi să funcționeze în patru ani și să ne extindem în toată țara, să avem loturi naționale, să avem un calendar internațional, cantonamente și să-i ridicăm la nivel de performanță.
Sunt niște pași foarte simpli. Trebuie un pic de voință politică, un pic de buget și modificat câteva legi. Cu bunăvoința noastră, cu implicarea federațiilor, antrenorilor, se pot face lucrurile!”, a punctat Novak.
277 de sportivi paralimpicisunt activi în România, distribuiți în 14 discipline