Articol de Cristi Preda (foto), Luminița Paul, Valentin David (video) - Publicat vineri, 04 aprilie 2025 17:24 / Actualizat vineri, 04 aprilie 2025 17:24
Anca Todoni (20 de ani, numărul 83 WTA) este jucătoarea cel mai bine clasată din echipa României care va face deplasarea în Japonia pentru calificările Billie Jean King Cup. Cea care va fi pentru prima rachetă a României la Tokyo a vorbit despre rezultatele recente și despre ce așteaptă la Tokyo.
Anca Todoni este a treia jucătoare din România în clasamentul mondial, dar în calificările BJK, 11-13 aprilie, va fi racheta numărul unu. Nu e prima dată, ci chiar a cincea când este convocată de căpitanul Horia Tecău în echipa tricoloră.
Acum însă lucrurile sunt diferite, urmând să ocupe poziția neoficială de lider. Jucătoarea în vârstă de 20 de ani a jucat recent pe zgură, în turneul WTA 125 de la Antalya, pe care l-a și câștigat. Al treilea trofeu de această categorie din palmaresul ei. Trebuia să-l dispute și pe al doilea dintr-o serie de trei, dar a renunțat, având o mică problemă la genunchi.
Acum este pregătită pentru deplasarea în Japonia, ea dezvăluind pentru GSP ce înseamnă această nouă postură, cum înfruntă zborurile lungi și ce gen de cărți citește.
Anca Todoni: „Este o onoare foarte mare pentru mine să fiu prima rachetă a României”
- Anca, bine ai revenit în echipa de Billie Jean King Cup a României. Este prima dată când ești în această postură, de a fi lider al echipei. În ce măsură te ajută faptul că te afli deja la a cincea convocare și ai o experiență, chiar dacă nu ai jucat în întâlnirile anterioare?
- Bineînțeles, cred că m-au ajutat experiențele trecute. Cumva, am văzut fetele, cum se comportă, cum gestionează chestiile, cum decurg meciurile și zilele, atât de antrenament, cât și de meci. Așa că pot să spun că este o onoare foarte mare pentru mine să fiu prima rachetă a României. Cumva mi-am dorit asta de când am fost convocată pentru prima oară și este un vis împlinit. Nu mă așteptam, sincer, să fiu atât de repede prima rachetă, dar cred că vom face un rezultat frumos și o să fim foarte legate una de cealaltă.
- Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în tenisul de echipă în comparație cu tenisul individual, care este cel care ocupă marea parte a sezonului pentru cineva?
- Pentru un sportiv individual, să spun așa, cum suntem noi de la tenis, este foarte greu să împărțim lucrurile. terenul cu altcineva, dar cumva am reușit să ieșim din zona de confort și să jucăm în primul rând pentru echipă. Eu, când joc în echipă sau când am mai jucat la campionatele naționale, joc în primul rând și mă gândesc în primul să trag pentru echipă, după aceea pentru mine și cred că acesta este un motto bun. Cred că acesta este cel mai bun mod de a desfășura lucrurile.
- Vii după un succes, încă un titlu la categorie de WTA 125 pe zgură. Ai avut și o problemă la genunchi acolo? Cum ești acum din punctul acesta de vedere? Pentru că n-ai mai jucat la al doilea turneu de acolo.
- Da, a fost un turneu reușit. Cumva, mă bucur pentru această decizie luată împreună cu echipa mea de a juca zgură, chiar dacă acum a trebuit să schimb din nou suprafața, dar am spus înainte, fac orice pentru țara mea. Au fost mici probleme pur și simplu de supra-solicitare și meciuri, pentru că a fost și vremea urâtă în câteva zile, dar mi-am revenit. De aceea am ales să nu joc al doilea turneu, ca să mă pot pregăti și să îmi revin în primul rând fizic și mintal.
- Și pentru că va fi o călătorie lungă, deja te-ai obișnuit, nu?, cu aceste zboruri care durează mai mult. Dacă ai un, nu știu, un anumit ritual ca să treci peste zborurile lungi, dormi, faci altceva, care e ritualul tău?
- Sincer, oricât aș zbura, oricât de lung aș zbura, nu cred că m-aș putea obișnui vreodată, adică este ceva care nu este atât de întâlnit sau nu este atât de ușor de gestionat, dar da, încerc să dorm cât mai mult, să îmi recuperez, să-mi împartă ziua și zilele de antrenament în așa fel încât să fiu odihnită pentru ziua de meci, dar sunt o persoană care se acomodează destul de repede, așa că nu am nevoie de atât de multe zile să mă acomodez cu fusul orar sau cu condițiile date.

- Spuneai că citești? Ce-ți place să citești?
- Citesc cam orice îmi pică în mână, să spun așa. Îmi plac foarte mult cărțile de science fiction. Citesc de obicei seara, înainte de a dormi sau înainte de meciuri, să mă relaxez. Pot să spun că este și un hobby.
- Mulțumesc mult și mult succes acolo!