Articol de GSP - Publicat miercuri, 29 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 29 ianuarie 2014 17:38
Una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume, vine la Sala Palatului din Capitală la final de februarie cu un show uluitor: Shadowland, fabulosul dans al umbrelor. În premieră la Bucureşti, cu două reprezentaţii la Sala Palatului, pe 23 şi 24 februarie 2014.
Tărâmul Umbrelor! Un spectacol incredibil, ce depăşeşte orice imaginaţie, Shadowland te lasă pur şi simplu fără cuvinte - este un amestec fascinant între Lanterna Magică şi balet, pantomimă, acrobaţie, circ, comedie, pop şi... poezie. Dacă artiştii n-ar veni din când în când în faţa ecranului alb pentru momente de coregrafie out-of-the-box, nimeni n-ar crede că umbrele sunt create de oameni.
Shadowland este uimitor prin faptul ca totul ceste realizat fără niciun fel de trucuri tehnice. În afară de ecrane şi de anumite elemente pe care artiştii nu le pot obţine din propriul corp, nu este nimic altceva decât precizie absolută. Iar ceea ce nu ştie publicul este că, în spatele ecranului, dansatorii au la dispoziţie un televizor ce le permite să vadă acelaşi lucru pe care îl vede audienţa şi altfel să îşi ajusteze mişcările. Artiţtii sfidează legile fizicii aproape în fiecare secundă – nu rare sunt situaşiile ăn care un singur dansator suportă pe scenaă greutatea a trei persoane.
În 2007, dansatorii Piolobolus Dance Theater au fost invitatii speciali ai premiilor Oscar si au uimit audienţa cu omagiul lor adus unor filme celebre precum „Little Miss Sunshine” sau „The Devil Wears Prada”. În acelaşi an, în plină expansiune creativă, Pilobolus a lansat o serie de proiecte coregrafice colective internaţionale, cu artişti pluri-disciplinari, cum ar fi scriitorulul şi ilustratorul Maurice Sendak, echipa de coregrafi israeliani Inbal Pinto şi Avshalom Pollak, remarcabilul păpuşar american Basil Twist, câştigătorul premiului Pulitzer, creatorul de benzi desenate Spiegelman Art, compozitorul si muzicianul american premiat cu Grammy Dan Zanes, trupa OK Go, Laboratorul de distributie robotica al MIT condus de profesorul Daniela Rus, coregraful japonez de butoh Takuya Muramatsu, jonglerul Michael Moschen, deţinător al unui premiu MacArthur "Genius" şi coregraful belgiano-marocan Sidi Larbi Cherkaoui.
Videoclipul interactiv “All is lost” pe care Pilobolus l-a creat a fost nominalizat la Grammy Awards 2012. Compania a susţinut spectacole în 64 de ţări, în peste 200 de oraşe, şi are in palmares premii şi distincţii importante, precum Premiul Criticii din Berlin, Scotsman Award, Brandeis Award, un Emmy (Primetime Award) pentru realizări excepţionale prin programe culturale, precum şi premiul Samuel H. Scripps American Dance Festival Award pentru întreaga activitate.