TIMP LIBER  »  HOBBY  »  ROLE

Siguranţa pe role: află de ce echipament de protecţie ai nevoie!

Echipament de protectie
Echipament de protectie

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 mai 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 18 mai 2011 07:19

Oricât de cool arată rollerii profesionişti la competiţii, chiar şi ei poartă echipament protector. Casca, genunchierele şi cotierele sunt singura metodă de a evita julituri destul de serioase atunci când iei curbe la limita în parcul de distractii. În acelaşi timp, o dată ce te-ai accesorizat corespunzator poţi lua viteză fără grija unei posibile căzături.

Cască

Casca este cea mai importantă componentă a unui echipament de protecţie adecvat atunci când mergi pe role. Leziunile la cap pot apărea chiar şi în urma căzăturilor uşoare. Trebuie să îţi aminteşti că în timpul unei plimbări cu rolele, te afli pe o suprafaţă foarte dură, nu pe iarbă sau pământ, aşa că nimic nu îţi poate atenua căderea. De aceea, atunci când ne alegem echipamentul de protecţie, casca nu trebuie să lipsească!

O cască bună poate fi cumparată de la majoritatea magazinelor cu articole sportive. Căştile sunt de obicei confecţionate din policarbonat (plastic) cu spumă de poliuretan în interior. Este importantă fixarea căştii cu ajutorul curelei de sub bărbie, altfel ar putea cădea înainte de contactul cu solul.

Sfat: Nu încerca să economiseşti atunci când îţi cumperi cască de protecţie. E foarte important să ai una de calitate; poate face diferenţa între o leziune gravă la cap şi o cădere oarecare.

Cotiere

Cotierele sunt importante mai ales pentru începatori. Pentru cei care nu au învăţat încă să îşi menţină bine echilibrul pe role, căzăturile pot avea urmări grave. Chiar dacă ai cască, o lovitură la nivelul coatelor se poate solda uşor cu fracture ale oaselor din acea zonă.

Cotierele sunt împărţite pe mărimi: mici, medii şi mari. Înainte de a cumpăra o pereche de cotiere, acestea trebuie probate la magazin. Trebuie să stea destul de fixe, pentru a nu aluneca în timpul plimbării, însă nu atât de restrictive încât să incomodeze sau să oprească circulaţia sângelui.

Genunchiere

Rănile la genunchi sunt destul de comune. De aceea, echipamentul de protecţie trebuie să conţină şi o pereche de genunchiere. Astfel, juliturile, zgârieturile sau tăieturile pot fi prevenite.

Ca şi în cazul cotierelor, acestea trebuie sa fie fixate, pentru a nu cadea în timp ce patinezi. Riscul de disconfort este mai pronuntat însă, pentru că genunchierele fixate incorect nu numai că pot întrerupe circulaţia sângelui dar pot incomoda mişcarea naturală a picioarelor la patinare.

Apărători pentru încheietura mâinii

Nu multă lume foloseşte apărători pentru încheietura mâinii. Cu toate acestea, sunt foarte importante, având în vedere că o tăietură în ac eastă zonă poate fi fatală. Ca şi în cazul celorlalte echipamente de protecţie, trebuie să te asiguri că acestea se potrivesc şi pot fi fixate cu uşurinţă pe mână.

Nu este de ajuns să ştii ce echipament de protecţie ar trebui sa foloseşti, ci trebuie să îl alegi şi să îl porţi corect!

Atenţie! În cele din urmă, modul în care patinezi şi viteza pe care o ai sunt cea mai bună protecţie. Evită suprafeţele cu piatră cubică şi bălţile, oricât de mici ar fi acestea. Atunci când intri cu piciorul din faţă într-o baltă, se produce inevitabil o frânare, care te poate dezechilibra.

Opţional: cei care îşi doresc o protecţie sporită, trebuie să opteze pentru pantaloni lungi, care reduc posibilitatea zgârieturilor si rănilor pe picioare, mănuşi, pentru a proteja mâinile în cazul unei căzături şi ochelari de protecţie, mai ales in cazul unui teren accidentat.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
skatesmart
skatesmart  •  05 Mai 2011, 23:34

Conform unui studiu efectuat de IISA (International Inline Skating Association) peste 24% dintre accidentarile soldate in urma cazaturilor de pe role au loc la articulatia mainii! De aceea consider ca, dupa casca, palmarele sunt a doua cea mai importanta parte a echipamentului de protectie. O alta parte a studiului arata ca 55% dintre accidentati se clasifica drept Intermediari si Avansati. Deci nu doar incepatorii cad! Detalii mai multe aici: ://www.iisa.org/resources/safety.htm

Vezi toate comentariile (1)
Comentează