TIMP LIBER  »  HOBBY  »  SPORTURI DE IARNA

Tot ce trebuie să ştii înainte să-l duci pe cel mic la schiat : vârstă, echipament, sfaturi şi preţuri

sursa: en.lesarcs.com
sursa: en.lesarcs.com

Articol de GSP - Publicat joi, 19 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2012 14:07

Chiar dacă în Capitală zăpada abia se pune pe străzi, ultimele rapoarte arată că la munte s-a pus un strat de 50 cm zăpadă în staţiuni ca Predeal iar la Harghita Madaras şi Bâlea Lac s-a pus nu mai puţin de un metru de zăpadă. Ce moment mai potrivit ca acesta ca să îl iei pe cel mic la schiat, fie să cucerească pârtia alături de tine fie să înveţe cu un instructor principiile de bază ale sportului de iarnă.

Află citind mai jos când trebuie să dai copilul la schi, cât costă o şcoală de schi şi la cât te duce un echipament de juniori. Sfaturile personale nu lipsesc ;)

Când dai copilul la schi?

Un copil de 18 luni reuşeşte cel mult să meargă şontîc în ghete de schi pe zăpadă; din clipa în care stă în picioare în echipament de schi şi s-a obişnuit cât de cât cu zăpada poate fi introdus în arta schiatului. În general, instructorii sunt de părere că un copil trebuie să aibă în jur de 3-4 ani înainte să poată spune cu certitudine că schiază – în sensul că îi reuşesc întoarcerile şi îşi ia avânt din teleschi.

 

Este pregătit pentru un antrenament profesionist?

Şcolile de schi acceptă de obicei copiii de la vârsta de 4-5 ani. Până la acea vârstă majoritatea celor mici nu acordă atenţia necesară instrucţiunilor şi nici nu au forţa fizică de a termina antrenamentul. Totuşi, depinde de fiecare copil în parte şi sunt destule şcoli care au încorporate în programul lor o lecţie de obişnuire cu zăpada, pentru cei sub 3 ani.

Înainte de a-l da pe mâna unui instructor, observă dacă copilul se află în elementul lui afară, pe zăpadă şi pe pârtie, dacă are răbdare să primească sfaturi şi dacă poate sta o vreme separat de părinţi. În caz contrar, poate că ar trebui să mai aştepţi înainte să-l înveţi să schieze.

Sfat! Dacă vrei să îţi înveţi singur copilul să schieze, începe printr-o etapă de acomodare cu ghetele de schi. Cu cât va merge mai mult cu ghetele pe zăpadă, cu atât va întelege mai bine cum să se mişte pe pârtie şi îşi va dezvolta muşchii picioarelor. Cei mai mici nu strică să încerce înainte tubingul, datul cu sania şi alte activităţi care îl vor ajuta să se obişnuiască cu textura zăpezii şi vremea rece de afară

 

De ce are nevoie

Strictul necesar pentru copilul tău include costum de schi – geacă impermeabilă şi pantaloni de fâş, mănuşi izolatoare, bocanci, cască – toate se găsesc în magazinele de profil. Echipamentul trebuie să aibă izolare termică, să asigure respirabilitate şi impermeabilitate.

Opţional, poţi să îi cumperi o pereche de schiuri de plastic, folosite la acomodare de juniori; chiar dacă nu sunt potrivite pe o pârtie de resort, merg perfect pentru câţiva paşi în parc şi chiar la urcatul dâmburilor mici

Preţuri juniori:

Costum schi: între 130 lei – 310 lei (în funcţie de dificultatea sportului şi performanţele proprii)

Jachete/pantaloni schi: 80 lei – 300 lei / în jur de 170 lei (preţul diferă în funcţie de calitatea materialul şi tehnologia folosită)

Schiuri/beţe: 350 lei Salomon, > 430 lei Wed’ze, în jur de 900 lei Atomic / 180 lei

schiuri şi beţe concepute special pentru copiii de 3-4 ani, altfel doar beţele de la 50 lei -180 lei (băţ telescopic)

Clăpari schi: puţin mai scumpi, o pereche porneşte de la 200 lei – 700 lei

 

În vacanţă, la schi

Când pleci în concediu la un resort de schi, nu trebuie să laşi copilul cu bunica; în schimb, interesează-te de ce servicii specifice pentru copii oferă – multe au inclus tubing şi patinaj. În România, cel mai mare resort de schi (în nr km pârtie) este la Cavnic, urmat de Muntele Mic şi Păltiniş. Vezi aici toate resorturile de schi din România.

Dacă copiii tăi sunt la vârsta schiatului serios, poţi să începi să te interesezi din timp ce fel de programe de schi pentru juniori există în zonă şi ce implică – instructorii ştiu cum să facă lecţiile distractive pentru copilul tău iar trainingul în grup îl va încuraja să persevereze.

! O oră de schi, lecţie privată/persoană costă în jur de 60-70 lei în timp ce un curs de schi (6 ore) ajunge şi la 350 lei. Preţul diferă în funcţie de numărul de persoane şi durata trainingului.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
De ce există toleranță zero pentru furosemid? Medicamentul luat de Berto are o proprietate ascunsă puțin știută + Ce alți sportivi au mai fost prinși cu această substanță: de la Deco la Onana și Florentina Iușco
Superliga
De ce există toleranță zero pentru furosemid? Medicamentul luat de Berto are o proprietate ascunsă puțin știută + Ce alți sportivi au mai fost prinși cu această substanță: de la Deco la Onana și Florentina Iușco
Marius Șumudică, în noul caz de dopaj din Superliga: „Sunt echipe din Liga 1 care își bagă pe venă! Vreți să vă spun eu?”
Superliga
Marius Șumudică, în noul caz de dopaj din Superliga: „Sunt echipe din Liga 1 care își bagă pe venă! Vreți să vă spun eu?”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close