GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU

COVID-19. Doctorul Dan Curelea atrage atenția, într-un interviu acordat lui Cristian Geambașu: „Problema este de știință de carte”

Doctorul Curelea demontează cu argumente profesionale teoria protrivit căreia izolarea impusă de Coronavirus îi va transforma pe atleți și pe fotbaliști în simpli pietoni. foto: Guliver/Getty Images
Doctorul Curelea demontează cu argumente profesionale teoria protrivit căreia izolarea impusă de Coronavirus îi va transforma pe atleți și pe fotbaliști în simpli pietoni. foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat marti, 31 martie 2020 11:55

INTERVIU GSP. Ați observat, în ultima vreme, că mulți oameni din sistem se plâng de posibilele efecte nefaste ale izolării asupra condiției fizice a sportivilor, în pandemia de coronavirus. Există remediu, ne atrage atenția doctorul Dan Curelea!

Dan Curelea este doctor primar în medicină fizică și recuperare medicală. Este genul de medic care nu te menajează, dar prin sinceritate și o formă particulară de umor îți dă încredere. 

I-au trecut prin mână, deseori la propriu, oameni în vârstă și adolescenți, persoane sedentare și sportivi de performanță. 

Doctorul Curelea demontează cu argumente profesionale teoria protrivit căreia izolarea impusă de Coronavirus îi va transforma pe atleți și pe fotbaliști în simpli pietoni, care vor fi nevoiți să ia de la zero pregătirea fizică.

- Bună ziua, domnule doctor! Ce faceți? 

- La izolare, cum procedează cam toată lumea. Mă uit la televizor, citesc, mai dau cu aspiratorul, mai o flotare să întrețin și tonusul fizic. 

- Cum asimilați știrile? 

- Când le urmăresc, mă deprimă. Ies repede din starea asta, închid televizorul și îmi ocup mintea cu activități concrete. 

- Spuneați că sunteți acasă. Cu pacienții cum ați procedat? 

- Din fericire, în specialitatea mea se pot întrerupe procedurile de tratament. O să sune cinic ce o să spun, dar până acum nu a murit nimeni din cauza durerilor articulare. 

- Am înțeles, dar știu și din proprie experiență că atunci când ești într-o criză de hernie cervicală sau lombară nu este tocmai plăcut. 

- Cei care sunt în faze acute ale suferinței mă sună și le mai spun câte ceva. Din păcate, medicina recuperatorie nu se poate face de la distanță.

"Sportivul este obligat să respecte programul preparatorului fizic"

 - Ziceați că apelați și la exerciții fizice în perioada asta în care, stând în casă, vrând-nevrând devenim sedentari.

 - Sunt lucruri pe care le poate face oricine acasă, gimnastica de întreținere nu presupune nici măcar să ai nu știu ce aparate

- La sportivii de performanță alta e situația. Am văzut o mulțime de comentarii potrivit cărora la reluarea activității vor porni de la zero. Ce spuneți? 

- Nu este deloc așa! Se pot elabora programe specifice, individuale de întreținere a musculaturii. A forței și a vitezei. 

- Musculatură și forță, înțeleg, dar viteză? Ce faci, alergi prin apartament? 

- Repet, există programe prin care se poate întreține tonusul fizic. Dar nu sportivii sunt cei care trebuie să le știe, ci preparatorii fizici! Sportivul e obligat să respecte programul prescris. Toată problema este de știință de carte.

Inclusiv sprinterii se pot antrena în izolare

 - Și atunci? 

- Atunci nu ar trebui să mai spună nimeni că sportivii vor reveni din izolare ca niște pietoni. 

- Dați-mi un exemplu concret de sportivi care își pot întreține calitățile fizice! 

- Sprinterii, că tot întrebați cum să facă, doar n-o să alerge prin apartament! Dar pot lucra acasă cu greutăți foarte mari, la o anumită intensitate. Antrenamente specifice pentru dezvoltarea/întreținerea anumitor grupe de mușchi. În cazul lor, mușchii fesieri și cei ai coapsei.

Exercițiile calistenice

 - Interesant, mi-ați mai spus și de conceptul de exerciții calistenice. Să explicăm, că sunt puțini cei care știu ce înseamnă asta. Mă includ în categorie

- Sunt o formă de mișcări simple care se bazează doar pe greutatea proprie a corpului, punând gravitația ca factor de rezistență. Știți formula din fizică, masa este egală cu forța înmulțită cu accelerația. Asta trebuie aplicat și aici. De unde rezultă că volumul exercțiilor contravine vitezei cu care sunt executate. Încă o dată, problema este de știință de carte. 

- Înainte să mă pierdeți în explicații științifice, să precizăm încă o dată. Nu este o regulă ca sportivii să revină ca niște plante după o întrerupere de o lună, două sau trei, cât o dura pandemia. 

- Deloc! De exemplu, banda elastică este un instrument foarte bun pentru păstrarea vitezei, a forței, a tonusului muscular.

VIDEO. Antrenament complet de acasă, cu banda elastică și greutatea corpului:

Sălile de fitness pot funcționa ca secțiile spitalelor!

 - Dar s-au închis sălile de fitness. 

- Să pornim de la o situație concretă. Să luăm cazul loturilor de canotaj. Se pot crea programe în colaborare cu săli de fitness, care trebuie dezinfectate înainte. Sala de fitness ar funcționa ca o secție de spital, cu un circuit. Intră, să zicem, 3 sportivi odată, care lucrează într-un spațiu de aproape 200 de metri pătrați, nu este pericol de contaminare. 

- Credeți că s-a gândit cineva la asta până acum? 

- La multe nu ne-am gândit până acum. Trebuie să ne adaptăm situației. Dar asta depinde de organizarea fiecărei federații în parte. Ar trebui să aibă fiecare ori o sală sau niște săli proprii, ori să aibă colaborări cu săli de fitness. 

- Mulțumesc, mi se pare că ați dat vești bune sportivilor. Sau poate că unora, care vor să mai chiulească, nu neapărat! 

- Cu plăcere! Cred că mai avem de tras, dar mă abțin să am păreri în domeniul ăsta

VIDEO // CORONAVIRUS. Cum te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea

Citește și alte știri de actualitate:

Cătălin Tolontan a relatat o scenă admirabilă petrecută în București » Medic, oprit în trafic de către o polițistă: „A luat poziția de drepți și m-a salutat militărește”

COVID-19. Sfaturi de la nutriționiști: cum să nu te îngrași la izolare » Alimentele recomandate și cele de evitat

Radu Paraschivescu, devastat de tragedia din Italia: „M-am umflat de plâns, am simţit că-mi cade cerul în cap"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizie definitivă: Mario Iorgulescu, condamnat la 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare!
Diverse
Decizie definitivă: Mario Iorgulescu, condamnat la 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare!
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează