Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat marti, 12 noiembrie 2019 11:25
Pe 12 noiembrie 1961, divizionara secundă Arieșul Turda reușea una dintre minunile fotbalului autohton, cucerind Cupa României, după 2-1 în finala cu Rapid! Până atunci, doar Metalul Reșița mai izbutise ca din „B" să ia Cupa, în '54. Iar după aceea, o performanță similară au bifat Chimia Rm. Vâlcea ('73) și Rapid ('75).
Unul dintre eroii Arieșului din urmă cu 58 de ani, fostul mijlocaș Ioan Onacă, rememora într-un interviu pentru GSP: „A fost o surpriză mare, mare de tot. Dar să știți că nu eram o echipă chiar slabă! Pe atunci, în Divizia B erau formații bune și foarte bune. Noi n-am urcat niciodată în prima ligă, însă era și greu. În Seria a 3-a, aveam numai adversari unul și unul. Ne băteam la promovare când cu CFR Cluj, când cu ASA Târgu Mureș, când cu Oradea, când cu Baia Mare, când cu Reșița. Cluburi din orașe mult mai mari decât Turda, cu influență superioară".
Onacă a dezvăluit cum turdenii au fost omagiați inclusiv de adversari: „Imediat după meci, am mers, alături de rapidiști, la un eveniment organizat de federație. Ne-a impresionat secundul lor, Ștefan Filote, care a zis: «Vreau să închin acest pahar de șampanie în cinstea a 11 tineri care au arătat cum se apără culorile unui colectiv!».
Lui Filote i-au dat lacrimile de emoție, giuleștenii stăteau cu capetele în pământ. Acele vorbe au însemnat enorm pentru noi, care eram niște anonimi pe lângă Ozon, Greavu, Motroc, Macri, Kraus, Nae Georgescu și celelalte vedete din Grant".
Clujenii au dorit să sărbătorească succesul într-un mod inedit pentru mulți dintre ei, dar au avut parte de o surpriză: „Ne-am hotărât să mergem la un bar de noapte. Am găsit unul lângă cinematograful Patria. Când să intrăm, ni s-a spus că n-avem voie! «Cum adică? Ne lipsește ceva?», s-au revoltat câțiva dintre băieți. Da, ne lipseau costumele! Noi eram îmbrăcați în pulovere... Până la urmă ne-au lăsat să intrăm, după ce au aflat că suntem din Ardeal și că majoritatea nu mai fuseserăm într-un asemenea local".
Pentru triumful din 12 noiembrie '61, fiecare fotbalist al Arieșului a primit 2.700 de lei, o cravată și trei metri de stofă! La începutul anilor '60, salariul mediu în România era de circa 900 de lei.
PARCURSUL ARIEȘULUI ÎN CUPA ROMÂNIEI 1961
16-imi de finală, miercuri, 31 mai 1961, Sibiu
Arieșul Turda - Corvinul Hunedoara 2-0 (0-0)
Optimi de finală, miercuri, 28 iunie 1961, Ploiești
Arieșul Turda - Penicilina Iași 7-1 (1-0)
Sferturi de finală, joi, 12 octombrie 1961, Oradea
Arieșul Turda - Știința Timișoara 2-1 (0-0, 0-0)
Semifinale, miercuri, 22 octombrie 1961, Oradea
Arieșul Turda - UTA 3-0 (1-0)
Finala, duminică, 12 noiembrie 1961, București
Arieșul Turda - Rapid București 2-1 (0-1)
„Înainte de partidă, colegul Băluțiu, care atunci a și marcat ambele goluri, ne-a zis la hotel: «Măi băieți, alergăm până murim! Dacă e 1-0 pentru ei, luptăm să nu fie 2-0. Dacă e 2-0, luptăm să nu fie 3-0. Nu contează scorul, alergăm 90 de minute, important e să nu ne facem de râs”
„Când am ajuns la Turda, am avut parte de o primire frumoasă la fabrică. Întâi ne-a felicitat prim-secretarul județului, apoi a luat cuvântul antrenorul Ștefan Wetzer, care a promis că va încerca să promoveze cu Arieșul în prima divizie. Nu înainte de a face o greșeală ce putea să-l coste scump în acei ani: «Am încredere în acești băieți și, dacă o să ne ajute Dumnezeu... pardon, cu ajutorul Comitetului de Partid, ne vom îndeplini obiectivul»”
Ioan Onacă, ex-mijlocaș Arieșul
2.000 de suporteridin Turda au venit la București pentru a încuraja Arieșul
19 aniavea la ora finalei portarul Arieșului, Vasile Suciu. Ulterior, el a ajuns la Steaua, unde și-a trecut în palmares un titlu de campion și alte 4 Cupe ale României
4-2a fost raportul cornerelor în finală, în favoarea ardelenilor
Arieșul Turda - Rapid
12.11.1961. Stadion: Republicii. Spectatori: 20.000
Au marcat: Gheorghe Băluțiu (50-pen, 51)/ Nicolae Georgescu (24)
Arieșul: Vasile Suciu - Eugen Pantea, Ioachim Zăhan - Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Ioan Onacă - Vasile Mărginean, Vasile Pârvu, Dionisie Ursu, Vasile Băluțiu, Liviu Husar.
Antrenor: Ștefan Wetzer
Rapid: Gheorghe Dungu - Ilie Greavu, Ion Motroc - Dumitru Macri, Ion Langa, Constantin Koszka - Viorel Kraus, Andor Balint, Titus Ozon, Nicolae Georgescu, Marin Dulgheru (75 Gheorghe Văcaru).
Antrenor: Ion Mihăilescu
Eliminat: Macri (88)
Arbitru: Nicolae Mihăilescu (București)
Vezi și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”