Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat duminica, 28 august 2022 10:06 / Actualizat duminica, 28 august 2022 11:28
Azi se împlinesc 36 de ani de la transferul care a șocat Divizia A: Ilie Balaci, legenda Universității Craiova, semna cu Dinamo.
Vara anului 1986 a fost extrem de agitată în Ștefan cel Mare. Că Dinamo terminase stagiunea '85-'86 pe abia pe locul 4 n-ar fi fost o catastrofă. Durerea mare pentru conducătorii clubului și, în special, pentru fanii roș-albilor a fost că marea rivală din Ghencea tocmai se încoronase regina Europei, în senzaționala noapte de 7 mai.
Pentru a mai îndulci amarul suporterilor, dar și în încercarea de a-i întinde o mână de ajutor unuia dintre elevii săi favoriți, antrenorul Mircea Lucescu a luat o decizie surprinzătoare: l-a achiziționat pe Ilie Balaci! „Prințul din Bănie” nici nu împlinise 30 de ani, urma să-i facă pe 8 septembrie, însă cariera lui era de mult în picaj.
Scorniceștiul i-a priit lui Ilie Balaci
Accidentarea din toamna lui '83 și, mai ales, cea din februarie '84 (Arezanov știe ceva pe tema asta) lăsaseră urme adânci, iar în septembrie 1984 plecase cu scandal de la Universitatea. Jucase apoi un sezon și jumătate la FC Olt Scornicești, unde marcase 7 goluri în 30 de partide în campionat.
Părea să-și revină, iar Il Luce tocmai pe asta a mizat. Pe dorința lui Ilie de a demonstra că nu este terminat și pe setea de revanșă față de cei care-l alungaseră de la Craiova.
Doar un gol, la Hunedoara
Numai că, în ciuda unui start cu câteva prestații bune și foarte bune, aventura lui Balaci la Dinamo a fost per total un eșec. Și din pricina propriei neputințe fizice, și din cauza faptului că a nimerit într-un lot aflat în plin proces de schimbare a generațiilor.
Ușor-ușor, Lucescu a renunțat la aproape toți cei care disputaseră semifinala de Cupa Campionilor din '84 și a forțat copii de 16-18 ani, precum Răducioiu sau Lupescu. Fotbaliști de mare viitor, dar alături de care „Minunea Blondă” n-a putut performa imediat.
După un campionat și jumătate (august '86 - decembrie '87) alături de „câini”, Ilie a decis să părăsească „Groapa”. A lăsat în urma sa 32 de apariții în prima divizie, extrem de puține ca integralist, și o singură reușită, la o victorie cu 5-3 pe terenul Corvinului.
Amintiri sumbre cu albanezi
Nici în Cupa României n-a avut mai mult succes, 3 meciuri fără gol înscris. Iar în eurocupe, la fel: 3 jocuri, nicio realizare.
Ba mai mult, a participat la una dintre cele mai mari rușini din istoria fotbalului românesc, 0-1 și 1-2 cu 17 Nentori! La Tirana a jucat 82 de minute, la București a fost pe teren toate cele 90. Tot în Europa mai are o repriză, a doua, la 0-2 cu Malines.
Ultimele legitimări ale lui Balaci ca fotbalist au fost în „B”, la Pandurii Târgu Jiu ('88-'89) și la Drobeta Turnu Severin ('89-'90). La aceste formații și-a făcut și ucenicia în meseria de antrenor.
Lotul lui Dinamo în perioada august '86 - decembrie '87
- Titulari: Moraru - I. Varga, Al. Nicolae, Movilă, Stănescu - Rednic, Andone, Balaci, Orac - Damaschin, Cămătaru
- Rezerve: Stelea, Prunea - Jercălău, B. Bucur, Mihăescu, Lupescu, Dragnea, Mateuț, Lupu, Văidean, Răducioiu, Timiș
Ce îi declara Ilie Balaci lui Ioan Chirilă în august 1986
La 30 de ani, încep o viață nouă. După aproape 3 ani în care toți își pierduseră încrederea în Balaci, a venit Mircea Lucescu și nu m-a lăsat să mă împac cu gândul că sunt terminat, cum au spus atâția și în primul rând cei de la Craiova.
Alain Giresse, pe care îl apreciez mult, tocmai a semnat cu Marseille. Și are 34 de ani. Eu de ce nu mi-aș mai da o șansă la 30?!
Cum e la Dinamo? E foarte mult de muncă! Dar îmi place atmosfera, îmi plac tinerii...
Ce îi declara Mircea Lucescu lui Ioan Chirilă în august 1986:
Pe Balaci l-am luat la Dinamo împotriva părerii majorității tehnicienilor. Dar eram dator să fac această încercare. N-am mai vrut să asist neputincios la o nouă retragere prematură, cum a fost cazul lui Dumitrache.
Și Ilie, ca toți marii jucători, e un om de moral. Are nevoie de un stimulent psihic. Cămătaru nu a făcut excepție acum 4 ani, când părea pierdut pentru fotbalul mare. Așa a fost și cu Bölöni...
Am o oarecare experiență în regenerarea valorilor, sper să reușesc și cu Balaci. Avem enorm de mult de muncă.
Mihăescu se vedea Hugo Sanchez :)
Tot în vara lui 1986 a fost transferat la Dinamo și Iulian Mihăescu. Adus de la Flacăra Moreni, nou-promovată în „A”, Mihăescu juca pe atunci atacant sau extremă. Întrebat de Ioan Chirilă la un antrenament cu cine crede că seamănă, Iulică l-a surprins pe celebrul ziarist: „Cu Hugo Sanchez!”. Mexicanul Hugo Sanchez a jucat, printre altele, la Real Madrid și la Atletico și a marcat peste 500 de goluri în carieră. Întrucât n-a dat satisfacție în avanposturi, Mihăescu a fost ulterior reprofilat fundaș dreapta de Lucescu.
Citește și alte episoade Retro GSP:
Prima minune pentru „Minunea Blondă”
Cea mai mare rușine din istoria lui Dinamo, de dinainte de Revoluție: 0-1 și 1-2 cu 17 Nentori
Hagi vs. Balaci » S-au bătut de 3 ori, Ilie n-a câștigat niciodată