FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV „Poate peste 10 ani nu se mai uită nimeni la tine!” » Cu ce se ocupă în prezent Mihăiță Pleșan și ce îl nemulțumește: „E o mare anomalie!”

Mihăiță Pleșan / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor +50   FOTO
Mihăiță Pleșan / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat sambata, 07 ianuarie 2023 09:05 / Actualizat sambata, 07 ianuarie 2023 16:33

Mihăiță Pleșan, 39 de ani, fostul mijlocaș de la Craiova, Dinamo sau FCSB, își calculează atent pașii pentru revenirea în fenomen. Retras din fotbal devreme, în 2014, eroul amicalului cu Germania din 2004 se pregătește pentru o carieră în zona administrativă. Mai departe, și-ar dori inclusiv să ia calea antrenoratului, deși e pus pe gânduri de condițiile de obținere a licențelor. 

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, omul care a evoluat pentru trei dintre cele mai galonate echipe din fotbalul românesc a oferit detalii despre planurile sale pe termen mediu și lung. Pleșan se perfecționează pentru o carieră la birou și spune că ar vrea să înceapă cu un post de director sportiv sau scouter.

„Învăț, citesc, mă uit după jucători. Întotdeauna învăț, o fac pentru a mă dezvolta, pentru a deveni ceea ce îmi doresc. Îmi doresc să mă reîntorc în lumea fotbalului și atunci trebuie să mă documentez, mereu avem de învățat.

Mi-aș dori să fiu director sportiv pentru început și poate după aceea și antrenor. Dar în acest moment înclin foarte mult spre partea de administrație. Scouting sau director sportiv în momentul de față și urmează să fac și cursurile de școală (n.r. - Școala de Antrenori), am carnetul de antrenor deja.

Mihăiță Pleșan, interviu fără ocolișuri despre numirea lui Eugen Neagoe la Craiova: „N-o să înțeleg niciodată” + „Ișfan nu merita banii ăștia, ar putea avea de suferit”
UNIVERSITATEA CRAIOVA
Mihăiță Pleșan, interviu fără ocolișuri despre numirea lui Eugen Neagoe la Craiova: „N-o să înțeleg niciodată” + „Ișfan nu merita banii ăștia, ar putea avea de suferit”

Mihăiță Pleșan: „Stai în școală 10 ani, apoi nu se mai uită nimeni la tine”

Pleșan nu exclude o carieră de tehnician în viitor, însă e complet nemulțumit de actualele condiții de licențiere existente la Școala de Antrenori din cadrul FRF. Perioada mare de timp alocată cursurilor și costurile deloc mici îl fac pe fostul fotbalist să rămână reticent, dar și să tragă un semnal de alarmă.

Treaba cu tinerețea e relativă, având în vedere că, în România, ca să devii antrenor îți trebuie vreo 10 ani! Dacă te lași la 35 de ani, devii antrenor la 45 sau la 50 de ani. E o mare anomalie pentru foștii jucători, din punctul meu de vedere. 

E foarte simplu. Dacă tu te lași la 35 de ani, nu ai o facultate, n-ai carnetul de antrenor, îți trebuie doar doi ani să primești carnetul de antrenor. După aceea, cursurile, cu totul, mai durează 6-8 ani. Deci, tu ar trebui să stai vreo 10 ani doar pe școală. În timpul ăsta, tu trebuie să trăiești. Ai o familie, ai de plătit niște cursuri care au niște costuri foarte mari, nu oricine și le poate permite în România. 

Îți trebuie 10.000 euro să iei PRO-ul, 100 și ceva de milioane pentru licența A și poate peste 10 ani nu se mai uită nimeni la tine! E o anomalie! Nu este corect ca eu, cu 20 de ani fotbal la nivel înalt în spate, să fiu în aceeași zonă cu unul care n-a jucat niciodată. Eu am un ABC, pe mine nu poți să mă iei de la început să-mi faci tot ABC-ul. Chiar nu este normal!”, a declarat Pleșan, în interviul acordat Gazetei.

„E un vis urât prin ce trec de câțiva ani” » În 2013, intra în locul lui Sânmărtean, acum joacă la Liga 3: „Fotbalul de la noi e mai mult pe pile și relații, mulți mi-au făcut rău”
INTERVIU
„E un vis urât prin ce trec de câțiva ani” » În 2013, intra în locul lui Sânmărtean, acum joacă la Liga 3: „Fotbalul de la noi e mai mult pe pile și relații, mulți mi-au făcut rău”

Mihăiță Pleșan: „În Serbia, în doi-trei ani ieși cu licența PRO!”

După ce a cules informații adunate de prin țările vecine, fostul internațional dă exemplul Serbiei: „Acolo, în doi-trei ani ieși cu licența PRO!”, spune Pleșan.

„În Serbia știu sigur cum e, am vorbit cu un fost coleg. Jucătorii care au peste 100 de meciuri în prima ligă nu stau în bancă alături de unul care n-a jucat fotbal. Fac un an în loc de doi (n.r. - pentru dobândirea carnetului de antrenor) sau încep direct de la licența B, chestii de genul acesta. Acolo, în doi-trei ani ieși cu licența PRO! 

Eu sper că se va schimba ceva. E foarte greu să dai 10.000 euro pentru licența PRO, să și trăiești, să și mănânci, mai ai și copii, mai ai și familie, să faci și școlile...plus că după 10 ani uită lumea cine ai fost

Este o problemă care cred că se poate rezolva. Cum în alte părți se poate, cred că și la noi s-ar putea, doar să fie bunăvoință”, a mai spus fostul jucător al Craiovei. 

FOTO » 50 de imagini din cariera lui Mihăiță Pleșan

Mihăiță Pleșan / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Mihăiță Pleșan / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Mihăiță Pleșan / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Mihăiță Pleșan / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Mihăiță Pleșan / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
+45 FOTO

Timp mult și bani mulți pentru licențe

Ca să ajungă la Pro, unui antrenor îi trebuie între 5 și 7 ani și o sumă în jurul a 12.000 de euro.

Obținerea licenței Pro nu e deloc o misiune ușoară. Pentru a parcurge toți pașii e nevoie de o perioadă între cinci și șapte ani, scria Gazeta Sporturilor toamna trecută. Toate taxele plătite în respectivul interval de timp însumează între 10.000 și 12.000 de euro.

Condițiile acestea i-au enervat pe unii dintre antrenorii care aveau Pro, dar rămâneau șomeri și asistau cum „necalificații” își găseau echipe.

„Eu m-am apucat de școală în 2015 și am obținut licența A în 2020. E normal să aștept cinci ani ca să am licență de secund? Ar trebui să fie introdus și la noi modelul din Spania, unde foștii fotbaliști cu peste cinci sute de meciuri în prima ligă pot să obțină licența Pro după cursuri care durează cinci sau șase luni”, argumenta fostul internațional Daniel Pancu. 

VIDEO Cât costă cursurile pentru antrenori? Lucian Burchel, toate informațiile despre obținerea licențelor

Citește și alte știri de actualitate:

Rotaru anunță noi transferuri: „Mai vin doi jucători, obligatoriu” + Pe ce post caută întăriri

EXCLUSIV / VIDEO Cine e comentatorul care face show cu replicile lui haioase: "Șampion Lig, fabulação" » Dragoș Borchină: „Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge viral pe TikTok”

David Popovici, ales de L'Equipe în TOP 10 sportivi ai anului » Vedetele din Qatar conduc clasamentul

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (20)
marian1000
marian1000  •  08 Ianuarie 2023, 19:52

Absolvirea oricarei scoli presupune costuri! Ca sa devii pilot ai nevoie de minim 40 000 euro! Deci lui Plesan , care spargea 10 000 euro pe seara cand juca, acum acesti bani i se par multi pentru a absolvi o scoala ! Ne mai miram ca ajuns sa ne bata Armenia , Albania sau Muntenegru ? Asta e ,,buba” fotbalului in Romania ! Nu avem antrenori de valoare,serioasi si bine-pregatiti. In paralel cu Scoala de antrenori ei au posibilitatea sa antreneze grupe de copii. Ce este o rusine sa antrenezi copii ?

istet10
istet10  •  08 Ianuarie 2023, 16:05
Postat de tictictic pe 08 Ianuarie 2023, 12:36

Scoala de antrenori de fotbal pentru licenta Pro din Romania este o aberatie cat casa (a se vedea cati dintre zecile de detinatori de asfel de licenta antreneaza, unde si cu ce performante). In primul rand, este necesara o pregatire tehnica de specialitate, insa consider ca, in sport (in general), un curs intensiv de max 2 ani este arhisuficient. Pentru ca, sa fim seriosi, in scolile astea nu se predau nici fizica cuantica si nici teoria relativitatii... Daca poate exista un Prim Ministru al Romaniei care, inginer cu licenta si master fiind, nu cunoaste nici macar formula ariei cercului (vezi cazul Dancila), nu vad de ce un antrenor de fotbal ar trebui sa invete 8-10 ani cum se da cu piciorul in minge... ca nu e nici medicina si nici inginerie aici! In al doilea rand, exista zeci de discipline sportive unde antrenorul este fix cel ales de catre sportiv; poate fi tatal, mama, sotul, amantul, fratele, etc. Spre ex, in tenisul profesionist (unde se castiga milioane de dolari), campioane ca Sofia Kenin, Caroline Wozniacki, Caroline Garcia, Camila Giorgi, etc, sunt/au fost antrenate de tatii lor, care numai licenta Pro n-aveau:) Sportul, ca si artele in ansamblul lor, sunt meserii vocationale... Nici Faramita Lambru, nici Maria Tanase si nici Vasilica Tastaman n-aveau scoli de conservator sau de actorie... si nici "antrenori cu licenta Pro"!

Considri tu. Dar in temeiul a ce consideri TU? Vad ca tie iti plac lautarii, insensul ca iti plac aia care profeseaza dupa ureche.

tictictic
tictictic  •  08 Ianuarie 2023, 12:36

Scoala de antrenori de fotbal pentru licenta Pro din Romania este o aberatie cat casa (a se vedea cati dintre zecile de detinatori de asfel de licenta antreneaza, unde si cu ce performante). In primul rand, este necesara o pregatire tehnica de specialitate, insa consider ca, in sport (in general), un curs intensiv de max 2 ani este arhisuficient. Pentru ca, sa fim seriosi, in scolile astea nu se predau nici fizica cuantica si nici teoria relativitatii... Daca poate exista un Prim Ministru al Romaniei care, inginer cu licenta si master fiind, nu cunoaste nici macar formula ariei cercului (vezi cazul Dancila), nu vad de ce un antrenor de fotbal ar trebui sa invete 8-10 ani cum se da cu piciorul in minge... ca nu e nici medicina si nici inginerie aici! In al doilea rand, exista zeci de discipline sportive unde antrenorul este fix cel ales de catre sportiv; poate fi tatal, mama, sotul, amantul, fratele, etc. Spre ex, in tenisul profesionist (unde se castiga milioane de dolari), campioane ca Sofia Kenin, Caroline Wozniacki, Caroline Garcia, Camila Giorgi, etc, sunt/au fost antrenate de tatii lor, care numai licenta Pro n-aveau:) Sportul, ca si artele in ansamblul lor, sunt meserii vocationale... Nici Faramita Lambru, nici Maria Tanase si nici Vasilica Tastaman n-aveau scoli de conservator sau de actorie... si nici "antrenori cu licenta Pro"!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează