FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

VIDEO 98 de ani de Rapid » TOP 5 performanțe reușite de giuleșteni

25 iunie 1923 este data la care a luat naștere Rapid, una dintre cele mai longevive echipe de fotbal ale României. +50   FOTO
25 iunie 1923 este data la care a luat naștere Rapid, una dintre cele mai longevive echipe de fotbal ale României.

Articol de - Publicat vineri, 25 iunie 2021 10:10 / Actualizat vineri, 25 iunie 2021 12:49

25 iunie 1923 este data la care a luat naștere Rapid, una dintre cele mai longevive echipe de fotbal ale României.

În cei 98 de ani de istorie, Rapidul a fost ca un veritabil roller coaster. S-a zbătut ani în şir prin ligile inferioare, a câştigat campionate şi cupe sau a reuşit nişte rezultate fantastice în cupele europene.

GSP.ro a alcătuit un top 5 al celor mai importante performanțe din istoria clubului.

1. Finalistă a Cupei Europei Centrale după aruncarea banului

Rapid a fost deschizătoarea de drumuri în ceea ce privește performanțele echipelor românești pe plan extern, reușind să se califice în finala Cupei Europei Centrale (numită și Mitropa Cup) în anul 1940, prima întrecere fotbalistică europeană intercluburi. Clubul din Giuleşti obținea calificarea în această competiție în urma clasării pe locul 2 la finalul sezonului 1939-1940 în campionatul intern, câștigat de Venus București. 

Campioana României a fost eliminată în primul tur al competiției de formația Beogradski SK, cu scorul de 4-0 la general, în timp ce Rapid reușea să elimine Hungaria Budapesta, o forță a fotbalului în acea vreme, după ce a câștigat cu 2-1 în Ungaria și cu 3-0 la București. 

În turul următor, giuleștenii aveau să înfrunte Gradjanski Zagreb. După ce dubla manșă s-a încheiat cu scorul de 0-0, s-a stabilit disputarea, la Subotica, a unui meci decisiv care s-a încheiat cu scorul de 1-1, chiar și în urma reprizelor de prelungire. 

Cum la acea vreme loviturile de departajare nu fuseseră introduse, finalista competiției a fost stabilită prin aruncarea banului. Norocul a fost de partea vișiniilor, care au devenit prima echipă din România calificată în finala unei competiții europene. Rapidul ar fi trebuit să întâlnească în finală o altă formație maghiară, și anume Ferencvaros, însă meciul nu s-a mai disputat din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

  • Echipa Rapidului de atunci: Petre Rădulescu - Slivăţ, Lengheriu - Vintilă, Răşinaru, Moldoveanu - Şipoş, Wetzer III, Baratky, Dan Gavrilescu, I. Bogdan
  • Antrenor: Ștefan Auer

2. Cel mai lung parcurs al unei echipe românești într-o competiție europeană

98 de ani de Rapid » TOP 5 performanțe reușite de giuleșteni

În sezonul UEFAntastic, în care Rapid și Steaua s-au întâlnit în „sferturile” Cupei UEFA, „feroviarii” au reușit performanța de a stabili cel mai lung parcurs al unei echipe românești într-o competiție europeană, ce a luat sfârșit după 16 meciuri. În 2005/2006, Steaua a adunat 18 partide, însă 4 dintre ele s-au disputat în preliminariile Ligii Campionilor.

Parcursul Rapidului în acel sezon a pornit din turul 1 preliminar, în care a trecut cu un dublu 5-0 de formația din Sant Julia, din Andorra, și s-a oprit în „sferturi”, după 1-1 în Giulești și 0-0 pe Stadionul Național cu Steaua.

Interesant este că în cele 16 partide, giuleștenii au pierdut doar două, ambele în Germania: 1-2 cu cei de la VfB Stuttgart, în ultimul meci al grupei G, și 1-3 la Hamburg în returul „optimilor”, reușind să mai adune 10 victorii și 4 egaluri.

Parcursul Rapidului în Cupa UEFA în sezonul 2005-2006:

  • Turul I preliminar: Sant Julia - Rapid 0-5, 0-5
  • Turul II preliminar: Rapid - Vardar 3-0, 1-1
  • Turul 1: Feyenoord - Rapid 1-1, 0-1 

Grupa G (Cupa UEFA): locul 1

  • Rapid - Rennes 2-0
  • Şahtior - Rapid 0-1
  • Rapid - PAOK Salonic 1-0
  • Stuttgart - Rapid 2-1
     
  • „16-imi”: Hertha - Rapid 0-1, 0-2
  • Optimi: Rapid - Hamburg 2-0, 1-3
  • Sferturi: Rapid - Steaua 1-1, 0-0

3. 13 Cupe ale României

Deși Rapidul s-a impus de puține ori în campionat, nereușind să aibă multe sezoane constante la finalul cărora să câștige titlul de campioană, giuleștenii vor fi amintiți în istorie ca niște specialiști ai Cupei. Dovadă sunt cele 13 Cupe ale României, cucerite între 1935 și 2007.

De asemenea, în perioada boemă a fotbalului românesc, Rapid a reușit să stabilească un record ce stă și astăzi în picioare. Conduși din teren de către Iuliu Baratky, considerat de unii fani și istorici drept cel mai bun jucător din istoria echipei, giuleștenii au reușit să câștige 6 Cupe la rând, între 1937 și 1942.

98 de ani de Rapid » TOP 5 performanțe reușite de giuleșteni

4. Trei titluri de campioană

Rapidul se clasează pe locul 10 într-un top al echipelor cu cele mai multe titluri de campioană obținute în istorie, cu doar 3 reușite (deși echipa izbutise să câștige și Cupa Basarabiei în 1942, considerată un campionat nerecunoscut oficial) și pe locul 3 într-un clasament al vicecampioanelor, cu 14 locuri 2 obținute în istorie.

Primul titlu din istorie a fost cucerit în sezonul 1966-1967, sub comanda lui Valentin Stănescu, omul care a și dat numele vechii arene din Giulești, într-un sezon în care vișiniii reușeau să termine la două puncte peste Dinamo și 4 peste Craiova.

Al doilea titlu din istorie a fost obținut la o distanță de 32 de ani, când echipa condusă de Mircea Lucescu reușea să termine pe primul loc după o nouă luptă cu Dinamo Diferența a fost de această dată de 7 puncte.

Ultimul trofeu de campioană a României a venit în sezonul 2002-2003, cu Mircea Rednic pe banca tehnică, după un campionat în care giuleștenii au câștigat din nou la 7 lungimi, de data aceasta în fața Stelei.

5. Recorduri de spectatori

Formația din Giulești a fost întotdeauna una dintre echipele de fotbal ce se află pe primele locuri în preferințele românilor, reușind să doboare mai multe recorduri de audiență de-a lungul timpului, în Liga 1, Liga 2 și Liga 4.

Liga 1

Pe 16 martie 1985 pe fostul stadion „23 August”, meciurile Rapid - Steaua și Dinamo - Sportul, unite într-un cuplaj, lucru obișnuit la partidele dintre echipele bucureștene în anii '80, s-au disputat cu 100.000 de fani în tribune.

Atunci când suporterii celor 4 echipe au aflat că meciurile nu vor fi transmise de către TVR, unicul canal de televiziune la vremea aceea, au luat cu asalt arena și s-au înghesuit chiar și pe pista de atletism a stadionului.

Cel mai haios era la cornere, ăla care executa trebuia mai întâi să discute cu oamenii: "Te rog frumos, dă-te mai în spate să îmi iau elan!
Marian Rada

Stăteam la tribuna a doua, în galeria Rapidului, cu prietenii din cartier. La un moment dat, ţin minte, nu mai atingeam pământul, stăteam suspendat între oamenii din stânga şi din dreapta, atât de aglomerat era!
Marius Șumudică

Liga 2

În sezonul 1979-1980, Rapid se lupta cu Progresul pentru obținerea promovării în prima ligă. Deși giuleștenii reușiseră să se impună cu scorul de 5-1 în luna noiembrie a anului 1979, „frizerii” s-au impus în retur, în data de 8 iunie 1980, cu scorul de 3-1, sub privirile a 80.000 de fani care au venit pe același stadion „23 August” să privească duelul crâncen dintre cele două contracandidate la promovare, stabilind recordul absolut de audiență al diviziei secunde. Grație victoriei din retur, Progresul a promovat la finele sezonului.

Liga 4

98 de ani de Rapid » TOP 5 performanțe reușite de giuleșteni

În primăvara anului 2018, în sezonul în care Rapid și CSA Steaua se luptau pentru promovarea în Liga 3, a fost stabilit un alt record de audiență la care au participat fanii giuleștenilor. Pe Arena Națională, la meciul retur din campionat, au fost aproximativ 36.000 de fani.

Record pe stadionul Ghencea

Pe 23 mai 1982, în etapa a 30-a din Divizia B, Rapid dădea piept cu Petrolul, în derby-ul promovării din Seria a II-a. Ploieștenii erau lideri, cu un avans de 3 puncte și un meci în plus de disputat.

Rapidiștii se clasau pe locul secund, însă își doreau promovarea în prima ligă, unde nu mai evoluaseră din 1977. Partida s-a disputat pe stadionul din Ghencea deoarece arena din Giulești intrase într-un proces de renovare, fapt pentru care între 1981 și 1983, Rapidul a jucat regulat pe stadionul Stelei.

Meciul a fost câștigat cu 5-1 de Rapid, însă partida a intrat în istorie ca fiind cea care a stabilit recordul absolut de audiență în Ghencea, jucându-se cu 35.000 de spectatori în tribună. Nici Steaua și nici naționala României nu au reușit să strângă un număr atât de mare de fani pe acest stadion.

Deși Rapidul a obținut clar victoria în această partidă, „feroviarii” aveau să urce în prima ligă abia în anul următor, Petrolul fiind echipa care promova la finele acelui sezon.

Andrei Cristea: „Cu Rapid am semnat de 2 ori și n-am jucat niciun minut”

Citește mai multe știri despre Rapid:

Răsturnare de situație la Rapid! Semne rele? » Giuleștenii, nevoiți să se întoarcă de unde au plecat: „Dau Bacalaureatul”

„Ar fi bomba verii!” » Ce transfer se pregătește în Liga 1: „Se va umple mereu stadionul”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (7)
knxdan
knxdan  •  26 Iunie 2021, 17:28

Multumiri Aurelian Rotea pentru articol si pentru informatii pentru cei mai tineri. Ne-am intors si vom fi mai puternici ca niciodata.

skaramoush
skaramoush  •  25 Iunie 2021, 21:16
Postat de crangasi_visiniu pe 25 Iunie 2021, 15:30

Aia e fcsb. Pe noi, atunci, ne-a scos fcsb, nu "steaua". Steaua nu a existat in fotbal din 2003 pana in 2017. Cata vreme nu ai marca, nu ai stadion, nu ai gloriile aproape, nu ai nimic in comun cu "steaua".

Boss, tu sustii o echipa nou infiintata. Mie imi place continuitatea.

crangasi_visiniu
crangasi_visiniu  •  25 Iunie 2021, 15:30
Postat de skaramoush pe 25 Iunie 2021, 15:06

"În 2005/2006, Steaua a adunat 18 partide". Nu stii sa citesti? Si tu ca rapidist, ma intrebi pe mine care Steaua?

Aia e fcsb. Pe noi, atunci, ne-a scos fcsb, nu "steaua". Steaua nu a existat in fotbal din 2003 pana in 2017. Cata vreme nu ai marca, nu ai stadion, nu ai gloriile aproape, nu ai nimic in comun cu "steaua".

Vezi toate comentariile (7)
Comentează