Articol de Vlad Nedelea - Publicat marti, 24 mai 2022 10:56 / Actualizat marti, 24 mai 2022 13:39
Gino Iorgulescu (66 de ani), șef al LPF din noiembrie 2013, a obținut al treilea său mandat de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Votarea a avut loc astăzi, în cadrul Adunării Generale a LPF. A fost singurul subiect pe ordinea de zi.
- Gino Iorgulescu a fost ales în unanimitate de voturi de către votanți, cei 16 reprezentanți ai cluburilor din Liga 1.
- Alegerile ar fi trebuit să aibă loc în septembrie, dar au fost devansate cu 4 luni de către LPF.
Ce a declarat Gino Iorgulescu la conferința de presă...
- ... despre numărul maxim de mandate pe care-l poate avea: „Îi voi da cuvântul domnului Ștefan, este jurist și poate explica mai bine”.
Acea prevedere din statul (n.r. - care spune că numărul maxim de mandate este 2) a intrat în vigoare ulterior primului mandat, așa încât, potrivit unui principiu de drept care spune că legea nu retroactivează, numărul de mandate se numără de la acel moment, așa încât au fost îndeplinite condițiile statutare legate de acea prevedere.
Potrivit statutului, având în vedere momentul intrării în vigoare al acestuia, este vorba despre primul mandat.
- Justin Ștefan, secretar general LPF
- „Din punctul meu de vedere, pot spune că și la FRF și la LPF lucrurile administrative și ce a depins de noi au fost în regulă. Mai puțin performanțele, dar după cum vedeți, și societatea românească este într-o cădere liberă. La fotbal depinde foarte mult și de ceea ce fac cluburile în privința jucătorilor pe care-i aduc, banii sunt puțini și nu pot aduce jucători de mare valoare.
- Consider că noi ne-am făcut datoria față de cluburi. LPF și FRF, la fel, față de celelalte categorii, Liga a doua, a treia, copii și juniori, fotbalul feminin și ce mai au cei de la Federație în portofoliu.
- Pentru noul mandat ne-am propus multe lucruri, vă spun câteva mai importante: în primul rând, încheierea unui nou contract (n.r. - pentru drepturile de televizare) pe perioada de 5 ani, din 2024 până în 2029. Încercăm să creștem valoarea acestui contract. Bineînțeles, dacă nu se întâmplă alte lucruri în societate. Ați văzut, în Ucraina e război, ceea ce nu ne dorim.
- Apoi ne-am propus să atragem către Liga 1 tineretul, care își dorește să fie adus mai aproape, să creștem numărul spectatorilor la meciuri.
- Vrem să creăm o platformă digitală de educație și prioritizare a zonei de marketing și vânzări. Avem mai multe lucruri pe care ni le-am propus, termenele vor fi puse pe site-ul nostru.
- Ne-am propus să avem VAR încă de la supercupă, apoi la fiecare meci de campionat”.
Raportat la obiectele pe care ni le-am propus, tocmai pentru că dorim să transparentizăm relația cu media, pe fiecare obiectiv în parte am indicat un termen de implementare și resursele din care urmează să fie implementat respectivul obiectiv.
Pentru a informa media și pe ceilalți interesați, pe site-ul LPF, așa cum am procedat cu proiectul legat de VAR, vom arăta care sunt obiectivele și stadiul de implementare.
- Justin Ștefan, secretar general LPF
- ... despre relația cu FRF și Răzvan Burleanu: „Suntem într-o relație foarte bună acum cu FRF, colaborăm, sperăm să îmbunătățim toate lucrurile care au fost negative. Domnul Burleanu mi-a dat un mesaj de dimineață, mi-a urat succes și m-a felicitat. Din momentul în care am căzut de acord cu VAR-ul, suntem în relații foarte bune”.
- ... despre problemele financiare ale cluburilor din Liga 1 și nou-promovatelor, Petrolul și Hermannstadt: „Avem această preocupare, totul pleacă de la directorii tehnici sau conducerea cluburilor, care nu se încadrează în bugetele propuse și fac contracte mai mari decât ar trebui sau au alte cheltuieli deși veniturile nu sunt prea mari.
Împreună cu FRF și cu AFAN ne gândim la o soluție preluată din Spania. Să vedem cum putem să facem în așa fel încât să nu mai fie jucătorii și staff-urile tehnice neplătiți la timp.
Dumneavoastră îmi spuneți că stau prost financiar, noi ne facem datoria. marea sumă din bugetele lor vine de la Ligă, din drepturile TV. Îi vom chema la discuții, avem specialiști aici, să se uite pe bugetele lor și să vadă în ce condiții pot duce la final campionatul care va începe”.
Trebuie, totuși, spus că spre deosebire de Liga 2, atunci când promovezi în Liga 1 ai minimum un milion de euro asigurați din contractul din drepturi TV. Se schimbă lucrurile și în privința parteneriatelor comerciale, ai o altă vizibilitate. La Hermannstadt deja s-au parafat acte legate de un nou sponsor.
Avem deja o colaborare cu AFAN în privința modelului spaniol, probabil că îl vom supune la vot la următoarea Adunare Generală, dintre sezoane.
Vom introduce o procedură de mediere: jucătorii vor putea notifica AFAN în situația în care au întârzieri la plata salariilor, iar AFAN vine către noi, iar împreună vom avea o situație mixtă și vom verifica afirmațiile jucătorilor, vom vedea dacă există riscul apariției unei probleme încă de la momentul 0.
- Justin Ștefan, secretar general LPF
- ... despre contractul pentru drepturile de televizare: „Până la această oră nu am ajuns la o înțelegere cu cei care dețin drepturile TV pentru mărirea contractului în vigoare. După cum ați văzut, în noul format sunt 49 de meciuri în plus, dar contractul a rămas același. Televiziunile fac bani din cele 49 de meciuri în plus, încercăm să adăugăm ceva la contractul inițial.
Dacă mă întrebați pe mine, eu spun de mulți ani că în Liga 1 ar trebui să fie un număr mai mic de echipe. O pârghie ar fi să încercăm să vedem dacă mai sunt și alte societăți pe piață interesate de preluarea acestor meciuri televizate”.
- ... despre posibilitatea ca salariile să fie plafonate: „Nu știu dacă putem interveni la plafonarea salariilor, noi putem face asta, dar cluburile pot face contracte duble sau acte adiționale pe care nu le putem vedea. Ajungem la aceeași situație”.
Poți plafona salariile raportat la un procent din buget, 60-70%, sau pe valoare, în funcție de vârsta jucătorilor. Plafonarea pe valoarea salariilor este o soluție nefuncțională raportată la legislația UE, dar plafonarea raportat la procentul din buget este o variantă funcțională.
Este posibil ca în perioada următoare regulamentele să prevadă astfel de plafoane. Este un aspect luat în considerare inclusiv de FRF.
- Justin Ștefan, secretar general LPF
- ... despre senzația de pasivitate din partea LPF: „Suntem în discuții cu o firmă de comunicare pentru a fi mai vizibili. Cluburile nu trebuie să mă asculte pe mine. Încercăm să le convingem că ceea ce le propunem este foarte bine pentru ei. Dacă nu avem jumătate + 1 din voturi, nu putem face nicio mișcare”.
Este un lucru pe care ni l-am reproșat, o comunicare mai eficientă ar fi un lucru bun. Ce v-ați fi așteptat să facă LPF și nu a făcut? Sunt convins că nu aveți prea multe răspunsuri.
Faptul că lucrurile nu merg bine înseamnă că avem o problemă la nivel de fenomen, nu la nivel de Ligă sau Federație. Toți oamenii din fotbal trebuie să înțeleagă că în lipsa unor strategii comune sau obiective clare, nu avem șanse să evoluăm.
Degeaba ai obiective comune dacă toate părțile implicate nu acționează în aceeași direcție. Ceea trebuie să facă Liga mai bine este să reușească să așeze toate părțile la masă și să le determine să meargă într-o singură direcție.
- Justin Ștefan, secretar general LPF
- ... despre activitatea sa: „Nu cred că trebuie să iau modelul celui care a fost înaintea mea, să apar la televizor. Dacă apar la o televiziune, trebuie să apar la toate celelalte. Putem organiza mai multe conferințe de presă, dar să avem subiecte pe care le putem dezbate.
Eu nu-mi pot da cu părerea despre echipe, jucători, antrenori, despre cum joacă sau antrenează cineva. Nu pot să mă implic în așa ceva. Nu pot fi implicat în acea mocirlă care să facă vâlvă în presă. Ca să ce, să-mi fac eu vizibilă imaginea? Nu mă interesează asta”.
- ... despre Dinamo: „Este o situație despre care ne pare foarte rău că se întâmplă. Dacă retrogradează, o echipă de tradiție ar ieși din prima ligă, iar spectatorii care sunt de invidiat, la cum țin cu această echipă, ar fi foarte dezamăgiți, precum suntem și noi”.
Faptul că sunt unici candidați și domnul Burleanu și domnul Iorgulescu nu trebuie reproșat lor.
- Justin Ștefan, secretar general LPF
UPDATE, ora 11:30: reprezentanții cluburilor din Liga 1 au început să sosească la sediul LPF
Reprezentații mai multor cluburi din Liga 1, printre care CFR Cluj, FCSB, UTA, Sepsi și Chindia, au început să sosească la sediul LPF. Președintele Cristi Balaj a venit din partea campioanei.
Gino Iorgulescu, singurul candidat la șefia LPF: „Sunt mulțumit de mandatele mele”
Scenariul din alegerile la președinția FRF, unde Răzvan Burleanu nu a avut contracandidat, s-a repetat și la scrutinul pentru alegerea șefului LPF.
„Eu sunt mulțumit de mandatele mele pentru că am adus foarte mulți bani la LPF. Acum negociem cu societatea care deține drepturile TV pentru a mări puțin suma”, a transmis Iorgulescu în urmă cu câteva săptămâni.
Gino Iorgulescu încasează peste 15.000 de euro net, lunar, ca președinte al LPF.