FOTBAL  »  Superliga  »  COVID-19

ANALIZĂ. Fotbalul revine la viaţă în partea noastră de Europă! Cum arată HARTA reluării campionatelor

Articol de , , - Publicat sambata, 02 mai 2020 02:00

Ungaria şi Polonia au anunţat oficial că vor relua antrenamentele şi meciurile de campionat. Un pic mai la vest, Austria şi Cehia au procedat la fel

Planul făcut de LPF, FRF și cluburi ar fi ca antrenamentele să reînceapă pe 15 mai, iar Liga 1 să se reia pe 5 iunie. Va fi planul susținut și de autorități? Vom afla în câteva zile, pentru că președintele Iohannis şi Guvernul Orban vor anunța, la începutul săptămânii viitoare, ce restricții se ridică o dată cu încetarea stării de urgență.

Gazeta a făcut o radiografie a colțului nostru de lume, pentru a vedea cum se reașază fotbalul în țările vecine, și ele afectate încă de tot felul de restricții.

Unele au anunţat deja că permit cluburilor să se antreneze, altele au programat deja prima etapă!

Ungurii au voie să se antrenează de poimâine

Guvernul Ungariei a dat curs solicitării Federaţiei Maghiare de Fotbal şi a stabilit că reluarea antrenamentelor e permisă de luni, 4 mai. Nu s-a stablit o dată clară la care se va relua sezonul, dar în solicitarea către Guvern, cluburile au susţinut că au nevoie de 3 săptămâni de antrenamente, astfel că, cel mai probabil, jocurile vor fi programate începând cu 24 mai. În Ungaria e în vigoare o lege, activă până pe 15 august, care interzice orice fel de eveniment sau adunare publică la care să participe mai mult de 500 de persoane.

Polonia, fotbal cu măsuri extrem de stricte

În aceeaşi situaţie e şi Polonia, care anunţase măsuri similare la începutul săptămânii. Acolo însă se va urma un protocol extrem de strict, cu jucătorii nevoiţi să poarte incusiv o brăţară care va oferi toate datele în timp real unui responsabil al clubului, care la rândul său se va afla în permanentă legătură cu autorităţile de la Varşovia, tocmai pentru a diminua cât mai mult riscul de infectări şi, mai ales, apariţia unor posibile focare.

Cine mai e ca România

În schimb, alte state vecine cu noi, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Moldova, se află încă în postura României. Adică fotbalul e încă în stand-by, fără vreun anunț clar referitor la data reluării antrenamentelor sau a meciurilor oficiale.

+45 FOTO

Austria şi Cehia au dat "verde" fotbalului

Mergând un pic mai departe, spre vest, dincolo de vecinii noştri, găsim şi alte exemple de ţări care s-au confruntat cu decese multe, dar care au anunţat deja că vor relua campionatul de fotbal.

Cehia şi Austria le-au permis echipelor să se pregătească începând din 20 aprilie şi jocurile ar urma să se dispute la final de mai, dar nu a fost confirmată o dată fixă. Austria are peste 15.000 de infectaţi şi 600 de morţi, iar Cehia a raportat până acum 7.500 de persoane teste pozitiv şi peste 230 de decedaţi.

ANALIZĂ. Fotbalul revine la viaţă în partea noastră de Europă! Cum arată HARTA reluării campionatelor

România a oprit campionatul înaintea Ungariei

  • Elveţia: 23 februarie s-a jucat ultimul meci
  • Bulgaria: 8 martie
  • Austria: 8 martie
  • România: 9 martie
  • Cehia: 9 martie
  • Polonia: 9 martie
  • Ungaria: 14 martie
  • Serbia: 14 martie
  • Ucraina: 15 martie

Elveţia a suferit teribil, dar nu renunţă la fotbal

Cu o populaţie de 3 ori mai mică decât România, în jur de 7,3 milioane de locuitori, Elveţia are de peste 2,5 ori mai multe persoane decedate de coronavirus. Se apropie de 1.800 de morți! În ciuda acestui lucru, Consiliul Federal din Elveţia a anunţat că echipele pot relua antrenamentele pe 11 mai, iar prima ligă va reîncepe din 8 iunie.

În schimb, Vestul a început să anuleze campionatele

În timp ce ţările din Europa Centrală şi de Est anunță că repornesc fotbalul, două dintre ţările din Vest au luat deja o măsură radicală: să nu mai joace nimic din actualul sezon. Primul campionat oprit definitiv e cel din Olanda, unde Federaţia a decis să nu acorde titlul în 2020. Franţa a procedat la fel, după care a hotărât totuşi să o declare campioană pe PSG. Mai mult, preşedintele Emmanuel Macron a cerut oficial ca şi restul marilor campionate, Spania, Anglia, Germania şi Italia, să procedeze la fel ca Ligue 1.

Estul şi centrul Europei au controlat virusul mai bine decât Vestul

Libertatea.ro a publicat un studiu realiat de Financial Times, care arată că ţările din estul şi din centrul Europei au reuşit să gestioneze mult mai bine efectele catastrofale ale pandemiei decât au făcut-o cele din Vest, în frunte cu Italia, Spania, Franţa. Motivele prezentate de Financial Times: măsuri rapide şi stricte, dar şi teama de un posibil scenariu precum cel din Italia. 

"Virusul a ajuns în Europa Centrală şi de Est mai târziu, iar acest răgaz a fost folosit eficient de către autorităţile din aceste ţări. Nu a existat nici măcar acel excepţionalism greşit pe care l-am văzut în Marea Britanie. Nimeni n-a privit pasibil la ce e în Italia şi şi-a zis că «La noi nu se va întâmpla aşa ceva»"
Olga Loblova, cercetător în sănătate publică la Universitatea Cambridge

70.000 de persoaneau participat pe 15 martie la un festival la curselor de cai disputat în Marea Britanie, la Cheltenham

9 martiea fost data la care s-a disputat ultimul meci din campionatul Poloniei, ţară care apoi a luat decizia de a suspenda partidele

ANALIZĂ. Fotbalul revine la viaţă în partea noastră de Europă! Cum arată HARTA reluării campionatelor

"Eu cred că cel mai optimist scenariu e cel în care am putea relua campionatul pe 13 iunie, mai devreme nu cred"
Mihai Rotaru, finanţator U Craiova

"Eu nu înţeleg de unde această grabă să reluăm campionatul din moment ce ni se spune, iar din ce văd chiar aşa stau lucrurile, că ne luptăm cu ceva foarte grav"
Gheorghe Hagi, antrenor Viitorul

La primul caz pozitiv, totul se va opri!

În cazul în care vor exista toate avizele necesare, iar FRF şi LPF vor primi undă verde pentru reluarea jocurilor, va exista o condiţie de la care autorităţile nu vor să se abată, tocmai pentru a înlătura orice risc al declanşării unui focar. Dacă în urma testelor constante pe care jucătorii, antrenorii, arbitrii şi ceilalţi oficiali le vor efectua se va confirma un singur caz pozitiv, atunci va trebui să fie suspendat întregul campionat. 

Ideea a fost confirmată inclusiv de ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, într-o intervenţie la Telekom Sport: "Din punctul meu de vedere, un sportiv infectat echivalează cu blocarea întregii competiţii respective. Nu cred că poate fi altfel".

Studiu din Danemarca: risc scăzut de infectare în timpul unui meci

Ministerul Sănătăţii din Danemarca a efectuat un studiu, împreună cu Universitatea din Aarhus, pentru a afla în cât timp te poţi infecta cu coronavirus dacă te afli în apropierea unei persoane bolnave. Concluzia e că partidele de fotbal nu ar fi un mare pericol. "E nevoie de o perioadă de 15 minute în care un jucător să se afle la mai puţin de 2 metri de un adversar sau coleg infectat pentru a se îmbolnăvi şi el. Dar un fotbalist va sta în jur de 1 minut şi jumătate, în medie, lângă alt jucător pe timpul unui meci, deci pe parcursul unui meci e practic imposibil să se infecteze cineva" a fost concluzia virusologului danez Allan Randrup Thomsen.

Belarus sfidează întreaga lume

Există un campionat de fotbal în Europa care nu a fost afectat în niciun fel de pandemia cu coronavirus. Belarus a dat startul noului sezon la data stabilită, pe 19 martie, şi a jucat de atunci 6 etape. Patru din cele 16 echipe au o medie de cel puţin 1.000 de spectatori pe meci, acasă. "Virusul e doar o psihoză, munciţi în plus şi beţi multă vodcă, în aşa fel o să scăpaţi de acest aşa-zis virus" a fost îndemnul preşedintelui ţării, Aleksandr Lukaşenko. Belarus, cu o populaţie de 9,5 milioane de locuitori, are mai multe cazuri decât România, peste 14.000, dar extrem de puţine decese raportate: sub 100.

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Așa va arăta un meci din Liga 1 post-coronavirus! Avem întreg PROTOCOLUL pregătit în România: permisiuni + restricții

ANALIZĂ. Ghidul reîntoarcerii la fotbal » Documentul pe care toate echipele trebuie să-l semneze şi apoi să-l respecte pentru a putea reveni la antrenamente

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (10)
10152929230479615
Alexandru Popa  •  02 Mai 2020, 12:00

BREAKING NEWS: Conform gsp, România se învecinează (mai nou?) și cu Polonia... La mai mare! :))))

cv70
cv70  •  02 Mai 2020, 11:58
Postat de Alice Popa pe 02 Mai 2020, 11:06

Olanda si Franta au incheiat sezonul. Parca si Belgia. Sunt ei mai prosti decat saracii romani din UE?!

S-au grăbit să-l încheie din motive politice... Toată Europa va relua competițiile sportive, așa este și normal, nu poți să nu observi cifrele referitoare la pandemie și evoluția acesteia. Iar la iarnă vine epidemia de gripă, aia „clasică”, sezonieră (care face ravagii la fel de mari. Am uitat cu toții că în februarie România declarase epidemie de gripă, nu?). Ce facem? Stăm în case din nou? În anii trecuți de ce n-am făcut-o?

3101575123247794
Alice Popa  •  02 Mai 2020, 11:06
Postat de israelianul pe 02 Mai 2020, 10:57

Multe din UE inclusiv Romania, nici nu mai sunt tari sarace. Vestul e mai bogat din imperii. Iar fotbalul s-ar fi reluat si la ei.

Olanda si Franta au incheiat sezonul. Parca si Belgia. Sunt ei mai prosti decat saracii romani din UE?!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează