Articol de Vlad Roșu - Publicat marti, 18 aprilie 2023 11:23 / Actualizat marti, 18 aprilie 2023 11:54
Andrei Radu (26 de ani), fost fundaș la Dinamo, în prezent la Giannina, în Grecia, a relatat, în direct la GSP Live, condițiile grele prin care a trecut la clubul din „Ștefan cel Mare”, unde a activat între octombrie 2020 și iulie 2022.
Fostul stoper a spus că fotbaliștii de la Dinamo nu dispuneau, uneori, nici măcar de paste la masă, aliment esențial în dieta sportivilor, dar nici condiții de antrenament foarte bune, aceștia antrenându-se pe un teren sintetic din cadrul bazei de la Săftica, acolo unde este cantonamentul „câinilor roșii”.
VIDEO. Andrei Radu, despre condițiile de la Dinamo: „Au fost situații în care ne cumpăram singuri paste”
„Au fost condiții foarte grele la Dinamo, am zis-o de fiecare dată când am fost întrebat. Nu aveam condiții foarte bune de antrenament, terenul de antrenament nu era foarte îngrijit, cel de la Săftica. În ultimul timp nu avea cine să aibă grijă de el, pentru că majoritatea oamenilor și-au dat demisia, având în vedere situația clubului, în care nu-și primeau banii sau erau amânați cu diferite plăți.
Nu se mai ocupa nimeni de baza de la Săftica. Diferiți antrenori au încercat, când au venit, să ia legătura cu conducerea, să facă ceva ca să îmbunătățească terenul, dar dura o perioadă, nu putea fi făcut așa repede”, a declarat Andrei Radu, la GSP Live.
Andrei Radu, despre problemele de la Dinamo: „Au fost probleme cu alimentația. Au fost perioade în care nu am avut preparator fizic”
Întrebat de moderatorul Costin Ștucan dacă au fost cutume legate și de alimentația de la club, Andrei Radu a răspuns: „Da, au fost probleme cu alimentația, inclusiv în deplasări. Cât am stat acolo chiar au fost probleme. Ne lipseau unele lucruri, mai strângeam bani unii jucători, cumpăram lucrurile de care era nevoie. Cred că majoritatea oamenilor cunosc situația care a fost la Dinamo și au înțeles-o. Ultimii doi ani au fost cei mai grei ani. Eu am prins și perioada din 2013-2014-2015, în care lucrurile erau mai bune din punct de vedere al condițiilor, nici nu există comparație.
Au fost perioade în care ne lipseau pastele, care este un aliment pe care noi fotbaliștii îl consumăm, pentru că e o sursă de carbohidrați și ne dau energie”, a spus Andrei Radu, care a continuat relatarea: „ Acum, majoritatea jucătorilor, și vreau să cred că în special cei români, au vrut să ajute clubul în situația în care era. Au fost perioade în care nu am făcut cantonamente iarna și ne-am antrenat pe un teren sintetic de la Săftica în condițiile în care acel teren era unul aflat la cote de juniori. Nu am avut unde să ne antrenăm. Au fost perioade în care nu am avut preparator fizic.
A fost greu din punct de vedere financiar de când investitorii spanioli au părăsit clubul fără să bage vreun ban, să plătească vreun salariu sau vreo datorie pe care o aveau către club. Din acel moment, DDB (n.r. - Doar Dinamo București) a preluat munca spaniolilor. A încercat să negocieze cu jucătorii. Atunci, unii au acceptat, alții nu, în special cei spanioli, care au și plecat atunci de la echipă și greul a fost dus de noi, cei care am rămas la echipă, nefiind plătiți 7-8 luni.
Am acceptat și am jucat până în vară și ne-am salvat de la retrogradare, pentru că ăsta devenise obiectivul nostru între timp. Asta se întâmpla în primul sezon, când am jucat în semifinala Cupei (n.r. - cu Astra), când am pierdut din păcate la penalty-uri. În acea vară ni s-a promis că ni se va achita măcar un salariu sau două din anul următor, când noi jucasem pe gratis practic.
Am plecat în cantonament fără niciun ban și când ne-am întors am aflat că Dinamo a intrat în insolvență, iar toate datoriile noastre trec la creditori și nu mai aveam nicio șansă să ne primim banii. Trebuia să mai așteptăm două sau 3 luni până să ne primim primii bani. Dusan Uhrin, în momentul în care a văzut că suntem nemulțumiți, a plecat de la echipă.
După aceea s-a făcut o pregătire improvizată. Fiecare se pregătea pentru el, cum considera el mai bine, atât timp cât nu aveam un preperator fizic sau un antrenor care să facă un program clar de antrenament sau de cantonament.
Am fost într-un cantonament în Turcia în care am încercat să ne pregătim, dar perioada a fost scurtă și, când ne-am întors în țară, aflând că Dinamo a intrat în insolvență, au fost nemulțumiri din partea jucătorilor”, a mai punctat Andrei Radu.
Andrei Radu, fost fundaș Dinamo: „Am renunțat la 70.000 de euro. Mai am de luat de la club 8.000 de euro”
Ulterior, Andrei Radu a vorbit și despre partea financiară, care era una dificilă, de la Dinamo. Fundașul a spus că a renunțat, de-a lungul timpului, la 70.000 de euro pentru binele clubului, dar a fost de fiecare dată mințit de conducătorii clubului.
VIDEO. Andrei Radu: „Am renunțat la 70.000 de euro pentru Dinamo, nu i-am pierdut. Acum aștept să-mi dea cei 8000 de euro promiși”
„M-am înțeles de fiecare dată cu clubul. Nu au fost bani pe care i-am pierdut, ci bani la care am renunțat de bună voie. Am renunțat la 70.000 de euro, mă refer la toată perioada petrecută la Dinamo.
Am încercat să ajut clubul, să înțeleg situația de fiecare dată, de când mi-au propus prima dată să renunț la bani, după 4 luni. Am renunțat, pentru că am înțeles situația. Ulterior, mi-am redus și salariul. După nu mi-am primit banii, pentru că au fost trecuți la masa credală, la care am renunțat. Înainte să plec de la Dinamo, să reziliez, aveam restanțe salariale 5-6 luni, la care am renunțat. Am acceptat să-mi iau doar o parte, un salariu sau două.
La 3-4 luni se făcea un calcul în care se știa cam ce bani sunt de primit. Se încerca să se reducă cheltuielile. Unii mai renunțau la niște bani, alții nu acceptau. Nu au existat presiuni să renunțăm la bani, pentru că nu era momentul. Situația era clară. Ni se spunea că Dinamo poate intra în faliment sau că nu poate continua, altă presiune nu cred că exista. Fanii au încercat să fie alături de noi, să fie aproape de echipă, să aducă bani, să ne înțeleagă. Dar pentru noi, cei care am rămas la echipă, a fost foarte greu.
Mai am de luat de la club 8.000 de euro, pe care trebuia să-i primesc în decembrie și nu știu dacă îi voi primi nici în mai. Dacă eu am renunțat la 70.000 de euro pentru Dinamo, cum să dau clubul în judecată pentru 8.000 de euro?
Aștept să-i primesc, pentru că am fost mințit de atâtea ori la Dinamo și acum am fost mințit din nou. Nu e vorba despre cei 8.000 de euro, ci despre cuvântul și caracterul unor oameni care au făcut parte din club din ultimii doi ani de zile până în momentul de față. Când mi-au cerut să mai renunț la bani, am renunțat. Când am avut promisiuni din partea cuiva de la club că o să primesc banii sau se va întâmpla ceva, am fost mințit.
De aia nu mai pot să mai cred. Înainte să plec de la Dinamo mă așteptam să-mi primesc un salariu, mi s-a promis că mi se dă și nu mi s-a dat din decembrie până acum. Am avut discuții cu cei de la club și mi s-a propus amânarea, însă am spus că nu mai accept nicio prelungire a termenului. Nu m-a sunat absolut nimeni să nu-miz zică nimeni și m-au sunat acum, când știu că sunt aceste probleme cu licențierea”, a mai relatat Andrei Radu, la GSP Live.
Pe lângă Dinamo, Andrei Radu a mai jucat în carieră la Academica Clinceni, ACS Berceni, Aris Limassol, CFR Cluj, Concordia Chiajna și Poli Iași. La Giannina a ajuns în februarie 2023.
Citește și:
Panduru a pus pe tablă Rapidul lui Mutu: „Ăsta este tabloul. Eu îl cumpăr. O mai face cineva?”
New-look Tavi » Popescu și-a afișat noul tatuaj la FCSB - Farul. A menținut misterul o repriză