Articol de Andrei Petrescu, Andrei Furnigă (video) - Publicat miercuri, 07 februarie 2024 13:40 / Actualizat joi, 08 februarie 2024 09:48
Andrei Teașcă, nepotul lui Titi Teașcă, unul dintre cei mai controversați antrenori din fotbalul românesc, a ținută să le dea o replică tuturor fotbaliștilor care au vorbit urât, de-a lungul anilor, despre cel poreclit „Micul Napoleon”. Totul, într-un interviu amplu pentru GSP.ro.
Fondator al Teatrului de Magie și psiholog, Andrei Teașcă s-a decis să rupă tăcerea despre unchiul său în urma interviului lui Aurel Beldeanu din GSP, în care fostul fotbalist al Universității Craiova a avut cuvinte dure la adresa lui Titi Teașcă.
VIDEO Andrei Teașcă îi răspunde lui Aurel Beldeanu: „Să vă fie rușine! Noi suntem ca niște extratereștri”
- Domnule Teașcă, mulțumim că ne-ați primit! Ați vrut să discutăm despre unchiul dumneavoastră, Constantin Teașcă, regretatul antrenor.
- Mulțumesc pentru această oportunitate. Eu mă numesc Andrei Teașcă și întâlnirea noastră vine ca un răspuns din partea numelui Teașcă la cele spuse de cei care s-au hotărât să facă afirmații despre antrenorul Titi Teașcă și despre numele Teașcă. Fac referire în special la domnul Aurel Beldeanu, care a făcut o declarație de curând despre cum antrena el. Ideea este în felul următor: după cum bine a recunoscut dumnealui, de morți se vorbește numai de bine sau nu se vorbește.
- El a vorbit însă.
- Totuși a încălcat această regulă de bun-simț și a vorbit. Asta e prima bilă neagră. A doua este că a făcut o afirmație vizavi de omenie și demnitate. «Nu-mi venea să ies pe teren să joc fotbal când îi vedeam fața aia». Asta m-a făcut să reacționez. Nu mai ține de fotbal și profesie, ține de omenie și demnitate. Ați făcut atingere la demnitatea umană și aici a sunat clopoțelul de alarmă. Să vă fie rușine! Aș vrea să vă spun ceva.
- Spuneți!
- Vizavi de acest ADN de Teașcă. Vorbim despre Titi Teașcă, unchiul meu, Gicu Teașcă, regizor de teatru și televiziune, tatăl meu, și despre Andrei Teașcă, subsemnatul. Noi toți avem două elemente comune. Cultura. Mai toți am fost într-o formă intelectuală de existență și performanță. Pe Titi îl știm, tatăl meu în timpul facultății își transformase casa în bibliotecă.
Veneau studenții să citească. Nu existau pereți, erau cărți de jur împrejur. Eu am facultăți, mastere, doctorate. Avem un laitmotiv în ADN. Și performanța. Noi avem, într-adevăr, o formă mai dură de a preda.
- Continuați.
- În psihologie se cheamă imunizare mentală, creierul conduce. Fotbalul se face cu creierul, talentul tot de la creier vine. Totul ține de intelect. Noi suntem într-o formă intelectuală de existență. Poate formula nu se plia pe vremuri. Și Titi, și tata, și eu suntem ca niște extratereștri, așa ne simțim. Nu ne simțim OK în vremurile astea. Avem alte metode, metode bune care au validat. Suntem altfel, trebuie să ne acceptăm așa.
- Veți lua măsuri de acum încolo?
- Să știe toată lumea că dacă cineva mai vine să arunce cu noroi în ce ține de demnitate și uman, eu voi fi aici. Omul ăsta nu se mai poate apăra, de ce dați cu noroi?! Dacă Titi era aici, domnul Beldeanu nu avea curajul să facă aceste declarații. Pe lângă faptul că nu întrunește un număr de cuvinte în vocabularul său pentru a putea avea un dialog cu Titi, și-a permis însă acum. M-am simțit obligat să vin și să explic.
Andrei Teașcă: „Un ADN de genul Teașcă nu avea ce să caute în țară”
- Nu doar domnul Beldeanu a spus lucruri despre Titi Teașcă. Petru Cadar, fostul jucător al Brașovului, a spus, de exemplu, că Titi era „un criminal, că îi punea pe jucători să alerge cu ranițe și bolovani în spate”. De asemenea, Liță Dumitru, Dobrin, Balaci au avut conflicte cu el.
- Este o meserie care este deosebit de complexă, nu ai cum fără conflicte. Vă dau un exemplu. Eu am petrecut 10 ani în Asia, unde m-am întâlnit cu unul dintre marii fotbaliști de la noi, nu-i voi da numele. El îmi povestea cum îi duceau la antrenamente. Că iarna îi duceau în pădure să alerge printre copaci cu zăpada până la genunchi. Asta acum vreo 10 ani. Eu, la rândul meu, îi supuneam pe elevii mei de la Academia de Magie la niște eforturi deosebite ca să se creeze această imunizare mentală. Ca să reziste și să zburde pe teren sau pe scenă în cazul nostru. N-a fost înțeleasă la vremea respectivă.
- Credeți că acum putea fi înțeleasă?
- La noi nu se potrivește. Noi o dăm din talent. Dacă se poate, să ne tragem preșul singuri de sub picioare! Criticăm tot, distrugem tot, asta e în sângele nostru. Iar un ADN de genul Teașcă nu avea ce să caute în țară. El ar fi trebuit să plece, nu avea ce să caute în țară.
- Titi și-a primit porecla „Micul Napoleon” pentru practicile sale. Cum vi se pare?
- Într-o primă fază putem să ne amuzăm. Până la urmă, nu trebuie să fie un conflict. Poate fi asociat cu un Napoleon, ținând cont de statura sa și duritate. Noi în România avem ceva caterincos. Pe mine asta m-a durut. Ani de zile m-am zbătut să duc într-o altă formă intelectuală magicianul, dar e greu pentru că noi nu prea vrem. Noi vrem mai lent. Performanța este un cuvânt mai dificil în România. Pe noi ne-a ajutat talentul. Nu ne înțelegem cu performanța. Tinerii nu mai au dorința de perfecționare. Miștourile și degradarea caracterului uman dor cel mai tare. În loc să ne ducem într-o superioritate de gândire, noi ne ducem spre autodistrugere. Asta doare cel mai mult.
- Titi a scris 6 cărți, corect?
- Da. Noi avem asta, de a duce numele ăsta mai departe. De a rămâne ceva după noi. Poate cineva vine citește și îl ajută, este frumos.
Andrei Teașcă, despre relația lui Titi Teașcă cu sistemul: „Îl plăceau. Aveau nevoie de un om de genul ăsta”
- Titi Teașcă a fost bun prieten cu Adrian Păunescu și Eugen Barbu. Liță Dumitru a afirmat la un moment dat că Titi era omul sistemului și că cei doi l-au propulsat la echipele fruntașe.
- Îmi aduc aminte de o întâlnire. Eu plecam cu Gicu Teașcă undeva în țară, iar în gară m-am întâlnit cu Titi. Aveam 12 ani pe atunci. Am auzit pe peronul din gară un dialog deosebit. Eu nu am mai auzit în viața mea un dialog de genul ăsta, atât de sus din punct de vedere pasional și intelectual. Amândoi se plângeau de câte ceva. S-a spus la un moment dat și de tata, până când a făcut un spectacol și a trecut cu dosar la Securitate. Și despre Titi s-au spus multe.
- Așa.
- Cei din sistem îl plăceau, că aveau nevoie de un om de genul ăsta. Dar nicio legătură că vindea meciuri sau ceva! L-au plăcut ca profesionist, de asta l-au acceptat. Prea puțin probabil ca un om de așa construcție să fi făcut vreo mârșăvie. Mârșăvie făceau ei, și lor să le fie rușine că vindeau meciuri! Făceau înțelegeri și încasau bani. Singurul necaz al neamului Teașcă este că ne-am născut aici. Avem alt mod de funcționare, care nu se potrivește, aici le dau dreptate. Ei sunt niște saltimbanci ieftini. A fi mândru că ai vândut meciuri și ai dat pase aiurea și luai goluri! Să ai tupeul acum să ieși? Îmi e mie rușine de rușinea lor. E o situație jenantă că trebuie să le răspund acestor oameni care vindeau meciuri.
CV Constantin Teașcă
- S-a născut pe 25 septembrie 1922, la Giurgiu
- A evoluat, ca mijlocaș, la Acvila Giurgiu (1940-1946) și la Concordia Ploiești ('46-'50)
- Ca antrenor, a pregătit formațiile: România (juniori), Dinamo București (juniori), Dinamo Bacău (două mandate), Dinamo Obor/Victoria București (două mandate), Dinamo București, România (două mandate), CSMS Iași, U Cluj, FC Argeș, Fenerbahçe Istanbul, Dunărea Galați, Steaua București, Șoimii Sibiu, U Craiova (două mandate), Steagul Roșu Brașov, FC Bihor Oradea, Montana Sinaia, Drobeta Turnu Severin
- A decedat pe 30 iulie 1996, la București