Articol de GSP - Publicat marti, 23 mai 2017 13:30
Stadionul Dinamo ar trebui modernizat pentru EURO 2020, dar situația este una complicată, din cauza faptului că arena este concesionată lui Nicolae Badea.
Pentru ca stadionul să fie modernizat, Badea ar trebui să renunțe definitiv la toate drepturile la stadionul Dinamo, iar Compania Națională de Investiții să poată investi.
Ministerul de Interne a trimis astăzi un comunicat, prin care anunță că propunerea făcută de ACS Dinamo, societatea lui Badea, este una de neacceptat.
MAI susține că Badea urmărește doar retragerea bunurilor și suspendarea utilizării stadionului Dinamo și nu cedarea acestor sarcini, ceea ce înseamnă că statul ar trebui să investească pentru un interes privat.
În plus, ACS FC Dinamo București impune inclusiv un termen de 15 zile ca după realizarea noului stadion de către stat, societatea privată să-și reia dreptul de utilizare pe acesta și tot pe o durată nedeterminată.
MAI cere ca Badea să renunțe definitiv la drepturile sale și i-a dat termen până la 26 mai să dea un nou răspuns.
Comunicat integral MAI
"În continuarea demersurilor pentru predarea documentației către Compania Națională de Investiții în vederea realizării noului stadion Dinamo, Clubul Sportiv Dinamo București al MAI a primit la, sfârșitul săptămânii trecute, un răspuns la propunerea de act adițional transmisă la data de 25 aprilie 2017 către ACS FC Dinamo București.
Propunerea ACS FC Dinamo București nu poate fi acceptată deoarece prin aceasta se urmărește doar retragerea bunurilor și suspendarea utilizării stadionului Dinamo și nu cedarea acestor sarcini, ceea ce înseamnă că statul ar trebui să investească pentru un interes privat.
Totodată, ACS FC Dinamo București impune inclusiv un termen de 15 zile ca după realizarea noului stadion de către stat, societatea privată să-și reia dreptul de utilizare pe acesta și tot pe o durată nedeterminată. Această soluție propusă de ACS FC Dinamo București presupune o grevare viitoare de sarcini asupra imobilului, ceea ce contravine legii (Anexa 3 a Ordonanței 25/2001).
Cu alte cuvinte, ACS FC Dinamo București nu acceptă să excludă din obiectul asocierii bunurile imobile ce vor face obiectul investiției Companiei Naționale de Investiții, cunoscând că statul nu va putea investi în bunuri care nu-i aparțin în integralitate și acceptând astfel nerealizarea investiției pentru noul stadion.
Așa cum s-a precizat în mod expres în conferința de presă susținută de ministrul afacerilor interne la data de 10 mai 2017, singura soluție pentru realizarea investiției o reprezintă cedarea de către ACS FC Dinamo București a tuturor sarcinilor care grevează stadionul Dinamo, atât în prezent, cât și în viitor, aceasta fiind propusă de actul adițional pe care CS Dinamo București l-a înaintat, la data de 25 aprilie 2017, către ACS FC Dinamo București.
Ca urmare a acestei situații de tergiversare din partea ACS FC Dinamo București, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, invită public reprezentanții legali ai ACS FC Dinamo București să-și reconsidere punctul de vedere, să reanalizeze propunerea înaintată și să accepte excluderea din asociere a bunurilor care ar urma să facă obiectul investițiilor, așa cum au fost ele menționate în propunerea de act adițional înaintată la data de 25 aprilie 2017.
MAI așteaptă un răspuns din partea reprezentanților ACS FC Dinamo București până vineri, 26 mai 2017, apreciind acest termen ca fiind suficient pentru clarificarea și deblocarea acestei situații.
Precizăm că ACS FC Dinamo București este o entitate distinctă de societatea care deține echipa de fotbal Dinamo București, respectiv FC Dinamo 1948 SA"
În prezent, între CS Dinamo și Nicoale Badea există un contract prin care lui Badea i s-a cesionat stadionul, iar dacă acest contract nu va fi anulat, stadionul nu poate fi modernizat.
Stadionul Dinamo face parte din cele 4 arene din București care trebuiau să fie modernizate prin programul de reabilitare în cadrul proiectului EURO 2020, alături de Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf.
CUM S-A AJUNS AICI
În 2002, Guvernul Adrian Năstase emitea o Hotărâre de Guvern prin care a facilitat transferul stadionului Dinamo de la Ministerul de Interne la societatea lui Nicolae Badea, CS FC Dinamo. Practic, Badea primea dreptul de folosinţă pe durată nedeterminată a unei mari părţi din Complexul Sportiv Dinamo printr-un contract de asociere cu CS Dinamo.
În acest contract, administrator era chiar societatea lui CS FC Dinamo. Practic, Badea a primit dreptul de folosinţă a arenei pe viaţă, iar fără acceptul său, stadionul Dinamo nu poate fi reconstruit şi modernizat.
Până aici, lucrurile sunt clare. Apoi variantele celor două tabere se despart. În 2012 s-ar fi întocmit un act adiţional între CS Dinamo şi CS FC Dinamo în care se preciza că acel contract din 2002 putea fi anulat în următoarele situaţii:
- dacă societatea lui Badea intră în faliment
- dacă societatea lui Badea nu desfăşoară timp de un an activităţi care să aducă profit, CS Dinamo având cotă parte din acesta, dar nu mai mai puţin de 7.000 de euro pe lună, deşi în contractul iniţial se stipulau doar 2.000 de euro pe lună.
- dacă societatea lui Badea înregistrează restanţe mai mari de 3 luni la plata utilităţilor
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”