Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat marti, 29 martie 2022 17:05 / Actualizat marti, 29 martie 2022 19:22
Arbitrii vor solicita o întâlnire cu Răzvan Burleanu și Kyros Vassaras pentru a deveni angajați cu contract, cu un salariu lunar indiferent dacă au sau nu meci, sau să primească un procent din media baremului anual când sunt accidentați.
Vestea că Ovidiu Hațegan, 41 de ani, a suferit un infarct duminică seară în propria locuință din Arad, la scurt timp după ce și-a terminat antrenamentul a năucit lumea fotbalului la noi. Acesta ajunsese în stare gravă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara unde a fost operat și i-a fost montat un stent.
Accidentul prin care a trecut Hațegan a ridicat o mare problemă pe care o are arbitrajul din România în acest moment. Arbitrii sunt plătiți exclusiv atunci când sunt delegați, iar când sunt bolnavi sau accidentați aceștia nu încasează niciun leu.
„Să ai salariu lunar indiferent dacă ai sau nu meci”
Marius Avram, fost arbitru internațional, a ridicat din nou această problemă: „Să luăm cazul lui Ovidiu, Doamne ferește!, să zicem că nu va putea presta arbitraj pentru următoarele 6 luni, el nu va încasa niciun ban.
Familia lui e privată de un venit, el nu e profesionist în adevăratul sens al cuvântului din moment ce nu este salariat nicăieri. Când spun profesionist mă refer din punct de vedere legal, să fii angajat cu contract, cu un salariu lunar indiferent dacă ai sau nu meci”.
Arbitrii români vor să ceară modelul francez
Auzind declarația fostului lor coleg, mai mulți „centrali”, dar și asistenți sunt deciși să înainteze o scrisoare către președintele FRF, Răzvan Burleanu, dar și către șeful CCA, Kyros Vassaras, pentru a discuta despre o posibilă modificare a grilei salariale.
S-a mai întâmplat și în momentul în care Radu Petrescu a stat nouă luni de zile pe tușă, după ce-a fost operat pe creier și nu a avut nicio sursă de venit, dar atunci nu s-a întâmplat absolut nimic.
Ce vor acum arbitrii? „Nu vorbim neapărat de o asigurare de viață, ci vorbim despre niște bani pentru perioada în care suntem accidentați, bolnavi. Un arbitru dacă nu este delegat nu primește niciun ban. Iar ca să ai o meserie în afara arbitrajului este foarte greu.
Ne dorim ca toți arbitrii să beneficieze de un procent din media baremului anual în cazul în care apare o accidentare sau o problemă de ordin medical. Așa cum se întâmplă în Franța”, a spus un arbitru despre inițiativă, pentru GSP.RO.
Barem neschimbat de aproape 10 ani
Mai mult, „centralii” au încercat în mai multe rânduri să obțină mărirea baremului de arbitraj. Un arbitru principal câștigă în jur de 1.100 de euro! Doar că din aceşti bani se scade impozitul de 16%, precum şi cheltuielile pentru transport, cazare, masă și alimentație.
De fiecare dată când s-a propus mărirea baremului, cei din CCA au promis că „vom reveni pe acest subiect”, dar de mai bine de 8 ani nu s-a întâmplat absolut nimic în această privință. Cele mai puternice campionate din Europa îi au pe arbitrii salariați, diferențierea făcându-se în funcție de numărul de meci conduse.
Mai multe știri din fotbalul românesc:
Cum blochează FRF legitimarea în Liga 1 a jucătorilor din Ucraina » Un club din play-off „s-a fript”
Echipa pe care Prunea o vrea desființată: „Ne facem de râs în toată lumea”