Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 17 iulie 2023 14:06 / Actualizat luni, 17 iulie 2023 15:42
Ioan Aschileanu, unul dintre asociații de la ACI Cluj, firma care a construit arena „Arcul de Triumf”, spune că „noi nu știm cine și cum a făcut modificările la stadion, fără reautorizare de construcție. Dacă au făcut lucrări așa, pe repede înainte, beneficiarul sau firma care a lucrat va plăti în următorii ani pentru orice problemă care apare. Noi nu putem să nu respectăm legea!”.
Finanțat de CNI și construit de firma ACI Cluj, noul stadion Arcul de Triumf a fost finalizat în decembrie 2020 și inaugurat oficial pe 3 iulie 2021, cu meciul de rugby România - Argentina (17-24).
Cu toată opoziția FR Rugby, pe arena din vecinătatea Bisericii Mănăstirea Cașin au început să se dispute tot mai multe partide de fotbal, chiar azi urmând să se joace meciul Dinamo - CSU Craiova, din prima rundă a SuperLigii.
Probleme la stadionul „Arcul de Triumf”: au făcut modificări fără reautorizare
Din cauză că structura stadionului nu permitea instalarea camerelor VAR, a fost nevoie să se execute câteva modificări. Ioan Aschileanu, unul dintre acționarii constructorului ACI Cluj, a explicat însă că „noi am primit un document prin care eram anunțați că se dorește să se facă niște modificări la anumite fațade.
În mod normal, nu se pot face astfel de lucrări fără o reautorizare. Așa spune legea. Răspunsul nostru către CNI a și fost formulat astfel.
Nu pentru că n-am fi vrut să sprijinim acest demers, dar nu putem da aprobări care nu sunt corelate cu legislația. La modificări de fațade se dă o reautorizare, adică, înainte să te apuci de lucru, se solicită o autorizare de construire, pentru modificările respective. Eu am primit informații și poze că deja s-au făcut acele modificări!
Se vede că a fost modificat geamul de sus, care, inițial era mare, ca cel de la nivelul inferior. Dar nu știm dacă s-au făcut și alte lucrări. Nu cunoaștem care este compania care a intrat în stadion, fără reautorizare. Pe o arenă care este în garanție pentru 5 ani, adică până în 2025!”.
Ce se întâmplă de acum înainte la „Arcul de Triumf”: „De acum plătesc tot, au încălcat contractul”
Din cauza modificărilor făcute fără acordul constructorului, ACI Cluj va trimite înștiințări către CNI și Agenția Națională de Sport, beneficiarul arenei, în care va anunța că „Arcul de Triumf” nu mai are garanție. „Normal că vor pierde garanția! Dânșii, ca beneficiari, puteau face orice, dar cu reautorizarea respectivă, adică cu respectarea părții de legalitate.
Au făcut lucrări fără să ne aunțe, fără să știm ce se întâmplă. Prin aceste lucruri, conform contractului, ei își pierd garanția. Nu știu de ce s-au grăbit așa, așa se fac lucrurile la noi, hai că facem că știm noi. Dar sunt niște reglementări legale peste care nu putem trece. Puteau să le facă din iarnă, să ne anunțe, să obținem acea reautorizare de construcție.
Acel stadion nu era pentru fotbal, era proiectat pentru rugby. Dar dacă tot vor să se joace și fotbal acolo, nu e nicio problemă. Toți au nevoie de ceva de pe azi pe mâine, dar trebuie să respecte legea! Noi nu suntem împotriva unor modificări la stadion, dar nu putem accepta să nu se facă în cadrul legal.
Dacă nu mai au garanție, orice problemă care apare în viitorii ani va trebui să fie suportată financiar de cei care au intervenit sau de beneficiarul stadionului”, a mai spus Ioan Aschileanu.
37 de milioane de euroa costat întregul complex de la Arcul de Triumf, stadionul având 8.207 locuri