FOTBAL  »  Superliga  »  ARENA NAȚIONALĂ

EXCLUSIV GSP are cifrele dezastrului! Câți bani a pierdut Primăria București cu Arena Națională

Articol de , , - Publicat luni, 25 iulie 2022 13:36 / Actualizat joi, 11 august 2022 15:56

Primăria București a consumat 17,34 milioane de euro doar ca să acopere pierderile pe care le-a cauzat Arena Națională de la inaugurarea ei până în prezent. Stadionul pierde bani an de an, așa că bucureștenii trebuie să suporte în continuare gestionarea defectuoasă.

Bucureștenii au celebrat în 2011 inaugurarea Arenei Naționale cu un meci al echipei naționale împotriva Franței, scor 0-0, iar de atunci au contribuit cu mai mult de un milion de euro anual la păstrarea în picioare a stadionului a cărui construire costase 234 de milioane de euro.

Arena a pricinuit pierdere în fiecare an și păstrează și în 2022 tradiția risipei. Până la jumătatea acestui an, stadionul a provocat un minus de 610.000 de euro. Nu există niciun indiciu că randamentul dezastruos nu va continua până la sfârșitul acestui an, așa că pierderea poate fi de peste un milion de euro.

Toni Petrea pleacă de la FCSB » Gigi Becali i-a acceptat demisia în această dimineață
FCSB
Toni Petrea pleacă de la FCSB » Gigi Becali i-a acceptat demisia în această dimineață

Nu reușesc să oprească „hemoragia"

De la acea partidă cu Franța, de pe vremea în care Victor Pițurcă era selecționer, Primăria București a contribuit cu 17,34 milioane de euro pentru a acoperi găurile financiare pe care le-a săpat stadionul pe care instituția nu a reușit să-l transforme într-o construcție profitabilă.

Pentru a mai reduce pagubele, primăria a alungat uneori fotbalul de pe Arenă și a făcut loc concertelor sau turneelor de jocuri electronice, deoarece evenimentele acelea generau niște venituri mai mari.

Calculele economice disperate au condus la alungarea de pe stadion și chiar din București a FCSB, principalul contribuabil. Pentru clubul lui Becali, Arena Națională a însemnat „acasă" și roș-albaștrii au plătit cei mai mulți bani pentru închiriere. Nu suficienți ca să aibă la dispoziție în permanență stadionul care cocoșează primăria cu costurile pe care le generează.

Arena nu a găzduit destule evenimente, nu a preluat numele vreunei societăți private, așa cum s-a întâmplat în cazurile altor stadioane, tocmai pentru a crește încasările. Doar a continuat să funcționeze în pierdere, racordată mereu la bugetul Bucureștilor.

285de meciuri au avut loc pe Arena Națională din septembrie 2011 până în prezent. La cele mai multe, în postura de gazdă a fost FCSB, 179 de meciuri, urmată de Dinamo, cu 40 de partide, și echipa națională, cu 30 de jocuri. Stadionul a pierdut un chiriaș important, din moment ce Dinamo e în liga a doua, e aproape de faliment și nu-și mai permite să închirieze construcția scumpă

Radiografia financiară a Arenei Naționale*

GSP are cifrele dezastrului! Câți bani a pierdut Primăria București cu Arena Națională

Doar dacă plătești înainte mai joci pe Arena Națională

Din actualul sezon s-a schimbat modalitatea prin care echipele pot închiria Arena Națională, cel mai mare stadion al țării: plata va fi obligatoriu în avans! Această condiție a fost dorită cu orice preț tocmai pentru a se evita situațiile extrem de dese care au existat în ultimii ani. 

Și anume, echipele să adune datorii, chiar de ordinul sutelor de mii de euro, către Primărie, dar să continue să evolueze pe stadion. Ultimul exemplu în acest sens e chiar ceea ce s-a petrecut în relația cu FCSB, principalul client al Primăriei din punctul de vedere al închirierii stadionului.

A existat un diferend care a ajuns să fie tranșat în instanță: o datorie de circa 200.000 de euro.

Nouă evenimente muzicale în 11 ani!

La inaugurarea în septembrie 2011, stadionul a fost indicat ca o locație perfectă și pentru organizarea altor evenimente, nu doar a celor sportive. Mai precis, se prefigura o gazdă ideală pentru concerte cu mari trupe sau vedete internaționale. 

În 11 ani, Arena Națională a găzduit doar 7 concerte: Red Hot Chili Peppers (2012), Depeche Mode (2013), King of Leon (2017), Ed Sheeran (2019) și Metallica (2019). Un concert caritabil pentru Ucraina și festivalul de muzică SAGA. 

Pe stadion au avut loc alte 4 evenimente speciale: Congresul Alianței USL (2012), anunțarea candidaturii lui Victor Ponta (2014) și prezentarea trofeelor de Grand Slam pe care Simona Halep le-a câștigat în 2018 și 2019.

GSP are cifrele dezastrului! Câți bani a pierdut Primăria București cu Arena Națională

Doar pe gazon: 4,1 milioane euro

O mare problemă cu care Arena s-a confruntat în toți acești ani a fost suprafața de joc. În momentul de față, stadionul are al 12-lea gazon! Primul, cel de la inaugurare, a rezistat un singur meci, acel joc cu Franța, din septembrie 2011, scor 0-0, când calitatea terenului a fost catastrofală, practic la limita impracticabilității. 

Nu a existat niciun an în care să nu fie nevoie de înlocuirea dreptunghiului verde. Apoi, s-a păstrat o frecvență de o schimbare la fiecare an calendaristic. 

Cel mai scump a costat un milion de euro în timpul lui Sorin Oprescu, iar cel montat la începutul lunii iulie 2022 a fost 500.000 de euro.

GSP are cifrele dezastrului! Câți bani a pierdut Primăria București cu Arena Națională

Chiria percepută pentru meciuri și alte evenimente desfășurate pe Arena Națională

  • Meci Liga 1/Cupa României: 13.000 de euro
  • Meciuri echipa națională: 13.000
  • Meci Champions League: 28.000
  • Meci Europa League: 23.000
  • Eveniment cultural: 18.000
  • Eveniment special: 30.000
  • Eveniment restrâns, care nu implică utilizarea gazonului și a spațiilor din tribune: 15.000
  • Închiriere birouri și anexe: 2,5 euro/mp/lună
  • Evenimente sezoniere, târguri: 4 euro/mp/zi
  • Servicii de operare: 10.000
  • Eveniment corporate: 500 euro/oră
  • Filmări private: 400 euro/oră
    * prețuri fără TVA
GSP are cifrele dezastrului! Câți bani a pierdut Primăria București cu Arena Națională

Sunt în plin proces de inventariere

Primăria Capitalei a anunțat în luna mai că a demarat primul proces de inventariere la Arena Naţională, în cadrul unui proiect în valoare de peste 91.000 de lei. Inventarierea tuturor bunurilor trebuie să se realizeze până la finalul anului şi urmăreşte să stabilească valoarea actuală a investiţiei. 

Potrivit PMB, serviciile de inventariere presupun identificarea şi inventarierea tuturor bunurilor existente în spaţiile Arenei Naţionale: clădiri şi anexe, spaţii de birouri, obiecte de mobilier, inclusiv scaunele din tribunele stadionului, mobilier urban, sisteme de instalaţii, calculatoare, monitoare, instalaţia de fotosinteză a gazonului etc. 

În cadrul procesului de inventariere, se va efectua, de asemenea, măsurarea bunurilor şi stabilirea gradului de uzură (bunuri noi, utilizate sau bunuri cu nevoi de reparaţie), precum şi întocmirea unui proces -verbal şi a raportului final, împreună cu măsurile propuse de îmbunătăţire a activităţii.

Nicușor Dan se laudă că a schimbat becurile 😀

Primarul municipiului București a anunțat că va face noi modernizări la Arena Națională, în valoare de aproximativ 30.000 de euro. 

„Refacem sistemul de iluminat ornamental în perimetrul Arenei Naţionale pentru a asigura funcţionarea în condiţii optime a competiţiilor sportive şi a evenimentelor artistice. 

Specialiştii Companiei Municipale Energetica Servicii au identificat şi reparat, deja, peste 100 de componente ale sistemului de iluminat ornamental, în zonele de acces ale complexului sportiv. Valoarea proiectului de înlocuire a componentelor defecte este de 144.000 de lei și va fi executat în aproximativ 15 zile lucrătoare", a anunțat primarul Capitalei pe pagina sa de Facebook.

Arena Națională în cifre

  • 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 sunt la tribuna 1
  • 364 de locuri pentru presă, echipate cu pupitre individuale
  • 270 de locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv însoţitori
  • 94 de căi de acces, ceea ce permite ca accesul şi evacuarea spectatorilor să se poată realiza în 20 de minute
  • cub video situat în centrul terenului, echipat cu 4 ecrane de 30 mp fiecare
  • 7 puncte de prim-ajutor, 7 puncte de poliţie, 1 punct de pompieri, un cabinet antidoping
  • 62 de puncte de vânzare
  • parcare subterană cu 192 de locuri

Construirea Arenei Naționale

  • peste 8.000 de muncitori au lucrat la construirea acestui stadion.
  • 700 de tone de cabluri metalice folosite.
  • 67.000 metri cubi de beton s-au folosit la edificarea construcției
  • 29.600 de metri pătraţi este suprafaţa acoperișului, din care 9.650 metri pătrați – suprafața acoperișului interior retractabil.

VIDEO Lucian Goian: „Se vede ce se întâmplă în Liga 1. De aceea ne chinuim cu echipe de mâna a doua, a treia”

Citește și:

Mihai Rotaru a anunțat două transferuri în direct la TV: „Azi au venit” + Ce deficit bugetar uriaș a anunțat patronul oltenilor

Becali se contrazice » Ce are de gând să facă la FCSB: „Nu dau nici 5 bani” vs. „Mai aduc un atacant. Nu poți da gol cu «trichi-trichi»”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (11)
rumunek
rumunek  •  25 Iulie 2022, 23:58

Cifrele astea par niște glume. Stadionul din Varșovia, aproape identic, avea acum 3-4 ani un buget de încasări de 42-44 milioane de zloți, adică atunci 9,5-10 milioane de euro. Ieșeau aproximativ pe zero, dar generau locuri de muncă și taxe către buget. Asta în condițiile în care nu joacă acolo nicio echipă de club, toate au stadioane proprii.

andyandrei2015
andyandrei2015  •  25 Iulie 2022, 18:19

foarte tare,in vara 1mil euro incasari la saga si stiau dinainte ca deja jumate se va platit pe alt gazon,o rusine de administratie,coruptia e in floare,plus ca la fel ca podul basarab aceste ,cele mai scumpe proiecte finalizate dupa revolutie din Bucuresti,nu au finisaje,nu sunt intretinute si multe altele,la toalete nu functiona apa in multe locuri la peluze,arata deja deplorabil,o rusine primaria vietii

tristan
tristan  •  25 Iulie 2022, 17:39

pe cand si un articolul despre pierderile stadionului din Ghencea pe care se joca meciuri de diviza B cu 500 de oameni la peluza,nici aia platitori?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează