Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 26 ianuarie 2021 00:45 / Actualizat marti, 26 ianuarie 2021 00:45
Astra trebuie exclusă din Liga 1! GSP a aflat că la ultimul termen al comisiei ce anchetează cazurile lui Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, acuzați că ar fi apelat la o terapie interzisă, primul dintre ei a povestit cu lux de amănunte toată procedura efectuată. Dani Coman l-a sunat pe Alex: „Ești un trădător!”. Ioniță va beneficia de clemență din partea ANAD și ar putea scăpa cu 1 an de suspendare, în vreme ce Fatai și Takayuki riscă 4 ani.
CAZUL DOPAJ LA ASTRA, PE SCURT:
- La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează.
- În respectivele poze apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucătorii Astrei, cu perfuziile-n venă!
- După ce a fost vizitată de ANAD, clinica a luat o decizie surprinzătoare: a șters toate pozele urcate pe Instagram.
- Pe 14 ianuarie, la comisia de audieri de la ANAD, Ioniță a recunoscut toate acuzațiile.
Gazeta Sporturilor are informații explozive în cazul de dopaj din Liga 1 care există pe rolul Agenției Naționale Anti-Doping! Unul dintre cei 3 jucători de la Astra care sunt, în momentul de față, în stare de suspendare provizorie din cauza faptului că asupra lor planează acuzația că au apelat la o terapie interzisă de regulamentul WADA a recunoscut toate aceste acuzații! Acest lucru s-ar fi întâmplat, povestesc surse autorizate, la ultimul termen care a avut loc la comisia de audieri de la ANAD, pe 14 ianuarie!
Atunci, Ioniță a fost singurul dintre cei 3 care a participat, după ce și el refuzase să se prezinte la primele două termene, din finalul anului 2020. Ioniță, care a împlinit luna trecută 26 de ani, a acceptat, după ce s-a sfătuit inclusiv cu agentul său, Victor Becali, să colaboreze cu membrii Agenției Naționale Anti-Doping, tocmai pentru a se putea încadra în punctul de regulament WADA care specifică faptul că orice sportiv care recunoaște, care oferă detalii și care ușurează ancheta are parte de o reducere chiar și cu 75% a pedepsei maxime, care în acest caz prevede nu mai puțin de 4 ani de suspendare!
Cum față de Fatai și Takayuki, ambii trecuți de 30 de ani, Ioniță are în față măcar 8-9 ani de carieră, el a fost de acord să recunoască faptul că e vinovat. Și a povestit în detaliu ceea ce s-a petrecut cu el, dar și cu colegii săi, în interiorul clinicii din București, în timpul acelei terapii.
De unde a plecat cazul „Dopaj la Astra”
Cum s-a deschis, de fapt, acest caz? La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imaginea și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele poze apăreau cei 3 fotbaliști de la Astra Giurgiu, cu perfuziile-n venă!
Se putea observa chiar și flaconul cu vitamine și minerale, substanțe care nu sunt interzise de regulamentul WADA, chiar dacă sunt administrate intravenos. Totuși, un punct din articolele Agenției Mondiale Anti-Doping specifică în mod foarte clar că, indiferent de substanță, e interzisă introducerea în venă a unei cantități mai mari de 100 ml în decurs de 12 ore.
Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și/sau injecții cu mai mult de 100 ml pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic
Pasaj din regulament
Se consideră o terapie acceptată, chiar dacă se depășește doza de 100 de ml la 12 ore, doar dacă există o scutire de uz terapeutic sau în situațiile când intervențiile de acest tip sunt efectuate în mod legitim în cadrul unui tratament spitalicesc. Ceea ce nu a fost cazul pentru cei 3 de la Astra!
În poze se observă inclusiv gramajul inscripționat pe flacon: 100 de ml. Iar Ioniță a povestit când a fost audiat că a avut parte de două flacoane, efectuate în întregime, la fel ca și Fatai și Takayuki. Ceea ce înseamnă terapie interzisă! Și e penalizată dur de regulamentul WADA.
DOPAJ LA ASTRA | Dani Coman a luat foc când a aflat că Ioniță a recunoscut tot
După ce a aflat că Ioniță a recunoscut tot, că a pledat vinovat și că a oferit detalii și despre colegii săi, președintele Astrei Dani Coman a avut o reacție violentă la adresa fotbalistului. L-a sunat și l-a acuzat: „Ești un trădător, asta ești!”. Fotbalistul s-a apărat susținând că era singura modalitate prin care nu-și compromitea cariera, la numai 26 de ani, fiindcă, foarte probabil, chiar și fără mărturiile lui, ar fi existat șanse mari ca ANAD să dicteze sancțiuni, pe baza altor probe strânse deja la dosar.
Urmează suspendarea jucătorilor ...
Ce se va întâmpla în continuare? Practic, decizia din acest caz va arunca în aer campionatul din România. Următorul termen anunțat de comisia ANAD va avea loc săptămâna viitoare, pe 4 februarie! E posibil chiar ca la această dată să se dea un verdict! Care va fi de suspendare pentru cei 3 fotbaliști. Foarte probabil, câte 4 ani pentru Fatai și Takayuki, care n-au recunoscut, n-au colaborat și nici măcar nu s-au prezentat la termenele de până acum.
În schimb, Ioniță ar putea scăpa cu o sancțiune situată între 12 și 15 luni, ceea ce ar însemna că ar avea șanse ca în toamnă să joace din nou! Cei 3 sunt în stare de suspendare deja de 4 luni, de la finalul lui septembrie 2020!
... și scoaterea din campionat a Astrei!
Decizia pe care ANAD o va lua, de suspendare a fotbaliștilor, va produce automat un adevărat cutremur în Liga 1. Astra va trebui exclusă din campionat!
Articolul 62 din Legea antidoping specifică în mod clar cum se pun în practică sancțiunile. Iar alineatul 2 susține: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor".
Trimiterea către articolul 2 cuprinde capul de acuzare care există în privința celor 3 de la Astra: "Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă". Cei 3 au apelat la o metodă interzisă!
Cine sunt jucătorii implicați în scandalul de dopaj
Kehinde Fatai
- va împlini în februarie 31 de ani
- s-a născut în Nigeria
- a venit în România acum 14 ani, la Farul
- a mai evoluat în țara noastră la Astra, iar în străinătate la FC Bruges, Sparta Praga, Ufa și Dinamo Minsk
Alexandru Ioniță
- în decembrie a făcut 26 de ani
- s-a născut în România
- a evoluat până acum exclusiv în România, la Rapid, Astra, CFR și U Craiova
- are 6 meciuri și două goluri în naționala de tineret
- are o selecție în naționala de seniori, bifată în 2017
Takayuki Seto
- va împlini luna viitoare 35 de ani
- s-a născut în Japonia
- a venit în România în 2007, la Astra
- a mai evoluat în străinătate la Osmanlispor, Ventforet Kofu și Riga
- este străinul aflat pe locul 2 în topul meciurilor all-time în Liga 1, 274; primul e Camora (283)
Când va fi definitivă decizia
LPF și FRF vor fi nevoite să o elimine pe Astra, după ce decizia va fi definitivă. WADA prevede că dacă e vorba despre cazuri internaționale, se poate apela la TAS, dacă e vorba despre cazuri naționale, atunci apelul se judecă tot pe plan intern! Iar după ce el va fi oferit, acela va deveni definitiv. Conform FIFA, nici în momentul de față, dar nici atunci când s-a produs notificarea, Ioniță, Takayuki și Fatai nu erau luați în calcul ca fotbaliști internaționali.
Ce s-ar întâmpla dacă Astra n-ar fi exclusă din Liga 1
Ce ar presupune un refuz din partea LPF și FRF de a o scoate pe Astra din Liga 1, așa cum indică în mod clar legea mondială antidoping? Explică un avocat cu cazuri la activ pe legislația în domeniu: „În acest caz, România ar fi exclusă din cupele europene, iar naționalele noastre n-ar mai avea drept de participare la nicio competiție fiindcă, practic, LPF și FRF ar încălca protocolul semnat cu WADA și care e ratificat de UEFA și FIFA”.
Jucătorii au pierdut în instanță procesul cu ANAD
Din momentul în care au fost notificați de către Agenția Națională Anti-Doping, cei 3 jucători au intrat în stare de suspendare, așa cum impun reglementările WADA. La sfatul avocatului care îi reprezintă, Takayuki, Fatai și Ioniță au atacat această decizie în instanță.
Verdictul le-a fost însă defavorabil. Statutul Agenției Mondiale spune că dacă un sportiv e depistat pozitiv cu o substanță interzisă, atunci el poate evolua în continuare până când se va da o decizie. În schimb, sportivii care sunt acuzați că au apelat la o metodă interzisă sunt imediat suspendați provizoriu până când se va da o hotărâre finală.
Alex Ioniță e antrenat de Narcis
Nu doar că cei 3 jucători ai Astrei n-au mai avut dreptul să joace de la finalul lui septembrie, dar li s-a interzis și să se antreneze într-un cadru organizat, cu vreun club de fotbal, indiferent de natura lui și de nivelul la care activează. Alexandru Ioniță a găsit totuși o modalitate prin care să se pregătească. A apelat la Narcis Răducan, cel ce are o școală de fotbal și care meditează fotbaliști.
Narcis, înainte de a-l primi pe Ioniță sub comanda sa, s-a adresat către ANAD, pentru a întreba dacă e legal să-l antreneze pe Ioniță. Cum răspunsul agenției prezidate de fostul arbitru Cristi Balaj a fost că „atât timp cât nu e vorba despre un club sau o asociație care să fie afiliată la FRF, LPF, AJF, AMFB sau care să participe în vreo competiție, atunci e permis", Răducan a dat curs solicitării lui Ioniță și îl antrenează de 2-3 ori pe săptămână.
Clinica a aruncat vina pe jucători...
După ce Gazeta a publicat primul articol din acest caz, clinica la care cei 3 au efectuat terapia a avut un punct de vedere oficial. Prin care a aruncat, practic, întreaga responsabilitate pe umerii jucătorilor:
„În privința tuturor procedurilor minim și non-invazive executate în clinică, există protocoale medicale pe care specialiștii clinicii le respectă întocmai. Este și cazul terapiei IV Drip, cu vitamine, cea solicitată de sportivii în cauză. Tot ei s-au programat, ca orice alt pacient, au completat fișele cu toate detaliile medicale și consimțămintele de administrare a tratamentului. Un amănunt important de precizat, în timpul consultației prealabile procedurii, ei nu au adus la cunoștința medicului niciun fel de restricții specificate în regulamentul WADA. Nici referitoare la substanțe, nici la cantitate. Ne exprimăm dezacordul cu privire la acuzațiile nefondate care vizează medicul în cauză, dar și folosirea prestigiului Cronos Med și al dr. Constantin Stan într-o controversă în care clinica nu are nicio culpă".
Clinica e una cu nume important în România: Cronos Med, deținută de doctorul Constantin Stan, soțul Andreei Berecleanu!
... după ce ștersese promovarea terapiei cu ei!
Clinica se lăudase singură pe Instagram cu tratamentul pe care îl aplicase celor 3 jucători. Postase fotografii cu aceștia stând cu perfuziile în venă, lângă care a fost pus și un mesaj, care ulterior, după apariția scandalului, a fost șters:
„Sportivii au nevoie de multă energie mai ales dacă sunt în plin campionat. Trei prieteni fotbaliști din prima ligă, de la Astra Giurgiu, au venit la Cronos Med pentru o doză de vitaminizare. Dr. Mariana Sturza a avut o recomandare categorică pentru Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alexandru Ioniță: CronosVita Energiser, adică Vitamina C, complexul de B-uri, aminoacizi și minerale pentru forma maximă de care au nevoie tinerii noștri sportivi. Noi ne-am bucurat că au apelat la terapiile noastre signature, e clar că le ținem pumnii și că îi mai așteptăm la Cronos Med. Până atunci, dacă vreți să vă simțiți mai bine și fizic, dar și psihic și în plus, să vă susțineți imunitatea, vitaminele și mineralele perfuzabile sunt soluția perfectă pentru toamnă".
Ce este tratamentul CronosVita Energiser
În ultimul număr al revistei Unica, doctorul Mariana Sturza explică într-un material amplu diversele terapii pe care le oferă celor care trec pragul clinicii unde lucrează. Detaliază inclusiv ce presupune tratamentul CronosVita Energiser, pe care l-au primit Fatai, Takayuki și Ioniță: "Este formula care include Glutation, vitamina C și magneziu, recomandată în perioadele aglomerate, când pacienții sunt foarte obosiți și au nevoie de un boost de energie. Terapia durează între 30 de minute și o oră. Numărul de ședințe poate varia de la un pacient la altul".
Al 3-lea cel mai important club din România în ultimul deceniu
Scoaterea Astrei din Liga 1 ar însemna dispariția din campionat a unui club de prim-plan în ultimii 10 ani, perioadă în care gruparea din Giurgiu are câteva realizări importante:
- a câștigat titlul în 2016
- a câștigat o Cupă a României (2014) și a mai disputat alte două finale (2017 și 2019)
- a cucerit două Supercupe ale României (2014, 2016)
- s-a calificat de două ori în grupele Europa League (2014 și 2016)
- o dată a reușit să acceseze și primăvara Europa League (2016-2017)
Citește mai multe știri din Liga 1:
Se schimbă programul în Liga 1? „Nu se poate să joci cu 3 zile înainte de Euro”