Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 27 ianuarie 2021 07:57 / Actualizat miercuri, 27 ianuarie 2021 10:02
Dani Coman, președintele Astrei, a susținut marți că „nu avem de ce să fim excluși fiindcă nu am beneficiat de terapia efectuată de jucători, care au făcut de capul lor totul", însă Takayuki, Fatai și Ioniță au jucat în Liga 1 după ce au apelat la metoda interzisă de regulamentul WADA.
- CONTEXT: Conform regulamentului antidoping, Astra ar trebui exclusă din Liga 1! GSP a aflat că la ultimul termen al comisiei ce anchetează cazurile lui Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, acuzați că ar fi apelat la o terapie interzisă, primul dintre ei a povestit cu lux de amănunte toată procedura efectuată!
- Articolul 62 din Legea antidoping specifică în mod clar cum se pun în practică sancțiunile. Iar alineatul 2 susține: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor".
Dezvăluirile Gazetei Sporturilor în cazul de dopaj de la Astra au generat un val de reacții pe parcursul zilei de marți. Ziarul a publicat în exclusivitate informația că unul dintre cei 3 jucători, dintre cei acuzați că au apelat la o terapie interzisă, a recunoscut totul în fața Comisiei de audiere de la Agenția Națională Anti-Doping. Acest lucru implică un verdict clar pe care ANAD îl va oferi, și anume suspendarea tuturor celor 3 fotbaliști, iar următoarea consecință ar trebui să fie excluderea giurgiuvenilor din campionat. Acest lucru e prevăzut în regulamentul WADA, iar FRF și LPF sunt obligate să aplice statutul Agenției Mondiale!
În fața acestui scandal imens, Astra s-a apărat prin vocea președintelui Dani Coman. Care a explicat la DigiSport de ce clubul nu ar fi în culpă și nici nu ar trebui să plătească pentru vinovăția celor 3. „Nu se poate vorbi despre implicarea Astrei în acest caz. Clubul nu a avut nicio legătură cu acțiunea celor trei jucători", a spus într-o primă fază Coman.
După care a completat: „Dacă Astra beneficia de cei trei jucători, atunci, da, puteam fi suspendați, dar ei nu au jucat pentru noi de la acea acțiune". Mai mult, întrebat explicit dacă vreunul dintre cei 3 a mai evoluat în tricoul Astrei după ce au apelat la acea metodă interzisă de codul WADA, Coman a fost iarăși ferm: „Sub nicio formă, au și fost suspendați și nici măcar nu s-au mai antrenat cu noi. Repet, dacă Astra beneficia de serviciile lor, atunci, da, puteam să fim suspendați".
Astra se apără cu o minciună
Poziția președintelui „sitarilor" e contrazisă de realitate! Fatai, Takayuki și Ioniță au mers la clinică pentru a face acel tratament cu vitamine undeva în prima jumătate a lunii septembrie. Clinica a postat fotografiile cu cei 3 efectuând perfuzii pe data de 17 septembrie.
De la acel moment și până când ANAD a deschis oficial procedura disciplinară și i-a notificat pe fotbaliști, toți au jucat cel puțin într-un meci de Liga 1 pentru Astra. De fapt, până când au fost suspendați provizoriu, ei au mai apărut în tricoul Astrei în următoarele situații:
Takayuki Seto
- a jucat 81 de minute pe 18 septembrie, în partida Astra - CFR 0-2
- a bifat apoi 73 de minute pe 26 septembrie, în confruntarea Viitorul - Astra 4-1
Kehinde Fatai
- a fost integralist pe 18 septembrie, în partida Astra - CFR Cluj 0-2
- a bifat apoi 54 de minute pe 26 septembrie, în confruntarea Viitorul - Astra 4-1
- a evoluat 54 de minute pe 26 septembrie în meciul Viitorul - Astra 4-1
Practic, în mod direct, chiar dacă fără a premedita acest lucru, Astra s-a folosit de niște fotbaliști care, conform regulamentului WADA, dar și a mărturiilor lui Ioniță, sunt declarați dopați. Implicit, echipa a beneficiat de jucători care și-au îmbunătățit anumite calități fizice printr-o metodă interzis de codul anti-doping.
De fapt, regulamentul WADA nici măcar nu face diferența dintre culpa sau nevinovăția unui club, atunci când mai mult de 3 jucători de la aceeași echipă apelează la o substanță sau la o metodă interzisă. Cristian Balaj, președintele ANAD, a explicat motivul pentru care Astra nu poate primi clemență.
„Fix pe acest subiect am avut foarte recent o discuție de aproape 45 de minute cu reprezentatul WADA la FIFA. Și l-am întrebat și eu de ce un club trebuie să plătească pentru o acțiune individuală a unui sportiv. Știți ce mi-a răspuns? «Cine a ales acei jucători, să-i legitimeze și să se folosească de ei, acel club sau dumneata?» I-am zis că eu sigur nu și atunci mi-a replicat: «Atunci, ai răspunsul la ce m-ai întrebat»".
Am și o explicație pentru care aceste dezvăluiri ale Gazetei Sporturilor au apărut acum. E înaintea meciului cu CFR, sunt convins că cei de la CFR au comandat asemenea mizerii. În trecut, strategia era să anunți că vrei să transferi un jucător înaintea meciului direct, acum au trecut la alte scheme
- Dani Coman, președinte Astra
Dani Coman, mesaje ironice pentru Ioniță
Coman a spus marți că nu l-a făcut trădător pe Ioniță, așa cum a dezvăluit Gazeta: „Cred că mă cunoașteți destul de bine și eu nu vorbesc de o asemenea manieră cu jucătorii. Da, am avut o discuție de cel mult două minute, la telefon, cu Ioniță, în care mi-a spus că a ales să meargă la ANAD să declare ce a declarat și după ce s-a sfătuit cu agenții săi. Atât".
Ulterior însă, șeful Astrei a avut două remarci subtile, dar prin care a trimis săgeți directe la adresa fotbalistului Astrei. „Dacă îl înțeleg pe Ioniță că a colaborat cu ANAD din dorința de a-și salva cariera? Vă spun doar atât, mie nu mi-a plăcut pixul niciodată... Înțelegeți ce vreau să spun, da?", a declarat Coman, lăsând să se înțeleagă că îl caracterizează pe Ioniță drept turnător. Apoi, fostul portar a mai zis despre Alex: „Nu știu cât contează ce a spus Ioniță, că dacă îl întrebăm, nu cred că știe 7 clauze din contractul pe care îl are cu Astra".
Narcis Răducan: „Alex Ioniță e într-o formă bună"
Narcis Răducan îl antrenează pe Alex Ioniță de câteva ori pe săptămână și explică starea în care se găsește mijlocașul ofensiv: „Alex e într-o condiție fizică foarte bună, nu pierde nici o zi. E conștient de situația în care se găsește și e motivat să se revanșeze, să revină la nivelul cel mai bun. Pe mine mă ajută, pentru că e un model pentru juniorii pe care îi pregătesc".
Narcis a discutat cu Cristi Balaj înainte să pornească „lecțiile" cu Ioniță și șeful ANAD i-a confirmat că avea dreptul să îl antreneze. Suspendarea provizorie îi interzice lui Alex să se pregătească în cluburi afiliate la FRF, participante în competiții oficiale. Răducan are doar o școală pentru meditații, nu deține fotbaliști legitimați. Ioniță nu a mai jucat în nici un meci de pe 26 septembrie 2020, când a apărut într-o partidă Viitorul-Astra, 4-1 pentru gazde. Atunci a bifat 54 de minute.
Un verdict, abia în aprilie
GSP a aflat că la ultimul termen al comisiei ce anchetează cazurile lui Ioniță, Fatai și Takayuki, primul dintre ei a povestit cu lux de amănunte toată procedura efectuată! Articolul 62 din Legea antidoping specifică în mod clar cum se pun în practică sancțiunile. Iar alineatul 2 susține: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor".
La următorul termen, pe 4 februarie, e posibil să fie suspendați cei trei, dar decizia poate fi atacată la Comisia de Apel a ANAD și abia după acest verdict, care va fi definitiv, dacă jucătorii vor fi suspendați, FRF și LPF ar trebui să excludă Astra din Liga 1. Statutul FRF prevede că o echipă care e exclusă din campionat, după ce a disputat toate meciurile din turul sezonului regulat, va pierde toate jocurile din retur, inclusiv pe cele deja susținute până la momentul excluderii, cu scorul de 0-3.
Mai devreme de finalul lunii martie, începutul lunii aprilie, când e programat finalul sezonului regulat, acest caz nu va avea o decizie definitivă.
VIDEO Astra are meci tare în Liga 1! Totul despre duelul cu CFR Cluj
Citește mai multe știri despre scandalul de la Astra:
Reacții stârnite de ultimele dezvăluiri GSP în scandalul de dopaj de la Astra: „Ce tragedie ar fi!”
EXCLUSIV Pericol pentru România » Risc maxim dacă Astra n-ar fi exclusă din Liga 1 pentru dopaj