Articol de Adrian Florea - Publicat vineri, 01 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 31 mai 2012 21:03
Problemele financiare din ultimii ani din Ştefan cel Mare au privat-o pe Dinamo de jucători tineri, talentaţi, care acum cochetează cu echipa naţională.
13 dintre fotbaliştii care au îmbrăcat tricoul României în partida cu Elveţia (1-0) ar fi putut evolua acum pentru roş-albi, însă pentru fiecare dintre ei bariera a fost reprezentată de lipsa de fonduri!
1. Paul Papp (22 de ani, stoper) s-a transferat la Chievo pentru 2,5 milioane de euro, iar în 2008 ar fi putut ajunge la Dinamo pentru doar 50.000 de euro, atît cît a plătit şi Vasluiul Botoşaniului cînd l-a transferat definitiv. "L-am propus pe Papp la Dinamo, dar nici n-au vrut să-l vadă. Vasluiul s-a mişcat mai repede şi l-a luat", a povestit finanţatorul Botoşaniului, Cornel Şfaiţer.
2. Vlad Chiricheş (22 de ani) a ajuns la Steaua pentru 600.000 de euro, dar în martie 2011 a fost jucătorul lui Dinamo pentru cîteva ore. "Cîinii" şi Pandurii se înţeleseseră pentru transferul lui Chiricheş în contul celor 400.000 de euro pe care gorjenii îi datorau roş-albilor din transferul lui Ilie Iordache. "S-au înţeles cu Vlad la telefon pentru un salariu de 5.000 de euro lunar, dar cînd a ajuns în Bucureşti, acesta îi fusese diminuat cu 500 de euro! Băiatul s-a supărat şi a plecat", au explicat apropiaţii fotbalistului.
3. Gheorghe Grozav (21 de ani, atacant) este nepotul lui Cornel Ţălnar şi, la recomandările acestuia, Dinamo îl putea achiziţiona în ianuarie 2011 de la Standard Liege pentru 100.000 de euro împrumut pe şase luni, cu opţiune de transfer definitiv pentru alţi 350.000 de euro. "Cîinii" au considerat suma prea mare, aşa că Florian Walter a intrat pe fir, iar în luna aprilie a acestui an l-a cumpărat definitiv.
4. Alexandru Chipciu (23 de ani, mijlocaş) a ajuns în Ghencea pentru 1,2 milioane de euro în această iarnă, în timp ce Dinamo aştepta să-l ia gratis, în coproprietate, bazîndu-se pe faptul că Sporting Piteşti, unde Nicolae Badea se afla printre acţionari, avea 50% din drepturile federative ale fotbalistului.
5. Ciprian Tătăruşanu (26 de ani, portar) s-a pregătit timp de două luni cu Dinamo la sfîrşitul lui 2006, pe cînd evolua pentru Juventus Colentina. "Rednic m-a remarcat la un meci din Cupa României, apoi timp de două luni m-am pregătit cu Dinamo. N-am rămas pentru că semnase Lobonţ şi nu am vrut să mă uit cum apără alţii", a povestit, atunci, Tătăruşanu. Ulterior, în 2009, Steaua l-a achiziţionat de la Bistriţa pentru 1,5 milioane de euro!
6. Iasmin Latovlevici (26 de ani, fundaş stînga) a fost jucătorul lui Dinamo pentru cîteva ore în 2009, însă a doua zi transferul a picat întrucît Cristi Borcea şi Marian Iancu nu s-au înţeles asupra sumei de transfer. Steaua l-a luat în 2010 pentru 250.000 de euro.
7. Valerică Găman (23 de ani, stoper) a ajuns la Astra după ce Dinamo nu a vrut să achite două milioane de euro în vara lui 2011 pentru a-l transfera definitiv după şase luni petrecute în Ştefan cel Mare.
8. Silviu Lung jr. (22 de ani, portar) a fost propus de Victor Piţurcă, la finele lui 2010, în Ştefan cel Mare, însă Dinamo nu a fost de acord să achite un milion de euro, sperînd că acesta va deveni liber, aşa cum existau promisiuni la acea vreme, profitînd de situaţia delicată a Craiovei.
9. George Florescu (27 de ani, mijlocaş) a fost adus, pe cînd avea 18 ani, la birourile din Ştefan cel Mare, împreună cu Cociş şi puşi să semneze un contract cu "cîinii". Fotbaliştii au fost nemulţumiţi de tactica adoptată de roş-albi, ei fiind practic luaţi pe sus de la gară după un turneu extern cu lotul de tineret al echipei naţionale, aşa că n-au mai semnat.
10. Cristi Tănase (25 de ani, mijlocaş) a ajuns la Steaua în 2009 în schimbul a 1,8 milioane de euro pentru 50% din drepturile sale federative. Cristi Borcea a negociat şi el la acea vreme cu FC Argeş pentru Tănase, însă "cîinii" au considerat preţul prohibitiv.
11. Daniel Niculae (29 de ani, atacant) a început junioratul la Dinamo, însă nu a fost păstrat şi a ajuns la Rapid.
12. Nicolae Grigore (28 de ani, mijlocaş) a negociat cu Dinamo în ianuarie 2009, cînd era liber de contract, însă mijlocaşul a ales Braşovul lui Răzvan Lucescu, care i-a oferit 25.000 de euro la semnătură, plus salariu superior celui din Ştefan cel Mare.
13. Alexandru Maxim (21 de ani, mijlocaş) a fost dorit de Liviu Ciobotariu în iarnă, însă preţul cerut de Pandurii, un milion de euro, a fost considerat exagerat de Dinamo.
"Dinamo l-a avut în mînă de cîteva ori pe Grozav şi chiar nu pot să-mi explic cum de l-a scăpat!" (Adrian Porumboiu, finanţator Vaslui)
"Dinamo regretă că nu l-a păstrat pe Ciprian, deşi l-a avut în curte. Tătăruşanu e un portar de mare valoare" (Ioan Horoba, în 2008)
ALTE ŞTIRI DESPRE DINAMO:
TAS a dat verdict favorabil VasluiuluiTAS a dat cîştig de cauză vasluienilor în litigiul cu Dinamo, care cerea pierderea a două partide la "masa verde" şi depunctarea moldovenilor. Tribunalul de la Lausanne a confirmat hotărîrile date anterior de Comisia de Disciplină şi Comisia de Recurs, ambele din cadrul LPF. Astfel, victoriile galben-verzilor, 3-1 şi 1-0, rămîn valabile.
"Issa Ba e bun de tot"
Fostul atacant al "cîinilor", Florin Bratu, îl recomandă pe Issa Ba, noul închizător al roş-albilor: "Nu este atît de defensiv precum Kone, e jucător de ultima pasă, poate fi o soluţie pentru jocul ofensiv. Îmi place mult de el, ştiu ce poate, cred că Dinamo a făcut o afacere bună, e un fotbalist bun de tot şi va face diferenţa în multe partide". Bratu şi Issa Ba au jucat împreună, în primăvară, la Gaz Metan.
Inbox
- Se amînă pînă marţea viitoare discuţiile dintre Andrei Cristea şi acţionarii dinamovişti referitoare la un nou contract, după ce atacantul de 28 de ani a devenit liber, prin retrogradarea lui Karlsruhe în liga a 3-a.
- După ce şi-a reziliat contractul cu roş-albii, Tameş, 33 de ani, ar putea semna zilele viitoare cu U Cluj, avînd şi varianta Concordia Chiajna.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”